Afrika OnlyCanada Only

Welkom in Bemidji: de eerste stad aan de Mississippi

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Bemidji is een sfeervolle plaats in het noorden van de staat Minnesota. Ideaal voor outdoor-minded-reizigers die een hele andere kant van The States willen zien.

Natúúrlijk zijn ook wij fan van de Los Angelessen en de New York City’s van deze wereld. Maar als je jezelf in de bevoorrechte positie bevindt deze bestemmingen al gezien te hebben, wil je misschien weleens zien wat de VS nog meer heeft te bieden.

We kunnen het ons voorstellen dat Bemidji ook dan niet helemaal bovenaan je bucketlist staat, maar dat betekent uiteraard niet dat er in een stadje als dit niets te doen is.

Sterker nog: wij vinden Bemidji aan de Mississippi zéker de moeite van een bezoek waard. Al is het maar vanwege de unieke ligging – waarover later meer.

Bemidji
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

Waar komt Bemidji vandaan?

Maar eerst – de oorsprong van de stad.

Bemidji werd opgericht in 1888, maar bleef onbewoond tot 1896. Daarvóór was dit het leefgebied van twee Native-stammen: de Dakota en de Ojibwe. Laatstgenoemde gaven Bemidji ook haar naam, wat zoiets als bewaker van het meer betekent.

Die bijnaam is ook logisch, want Bemijdi wordt omringd door water: dat van Lake Bemidji en Lake Irving. Zoom echter in met Google Maps en je ziet dat de Mississippi door beide meren stroomt. 

Hier komt Bemidji’s officiële bijnaam vandaan: The First City on the Mississippi. De rivier begint namelijk officieel in het Itasca State Park dat op slechts 45 kilometer ten noorden van Mississippi ligt. Bemidji is zodoende de eerste stad die je tegenkomt wanneer je de Mississippi volledig afvaart.

Die ligging maakt Bemidji al jarenlang een belangrijk knooppunt in de handel. Het ligt tenslotte langs de Mississippi, in de buurt van Amerika’s Great Lakes én nabij de Hudson Bay.

Bemidji
Foto: Kvidt Creative LLC via Explore Minnesota

Wat kan ik hier doen?

Bemidji bezoeken is een goed idee – vooral vanwege diezelfde ligging. Wie het officiële begin van de Mississippi in Itasca State Park (foto) wil zien, kan dat het beste vanuit Bemidji doen.

Maar er is meer. Dit is ook een ideale vertrekplaats voor iedereen die graag fietst of wandelt. Dat kan bijvoorbeeld op de Paul Bunyan State Trail: een wandel- en fietspad van bijna 200 kilometer dat Bemijdi met Brainerd verbindt en dwars door de mooiste bossen van Minnesota gaat.

En over Paul Bunyan gesproken: dit figuur uit de Amerikaanse folklore heeft zijn eigen beeld in Bemidji. De reusachtige krachtpatser wordt hier, samen met zijn os Babe, afgebeeld als houthakker. De Paul Bunyan & Babe The Blue Ox Statues zijn met z’n tweeën een mooi stukje Roadside America.

Daarnaast heeft het centrum van de stad verschillende toffe winkeltjes, barretjes en restaurants (wij vonden Fozzie’s Smokin Bar BQ bijvoorbeeld erg leuk – en lekker). Een aanrader!

Bemidji
Foto: Explore Minnesota

Hoe kom ik in Bemidji?

Bemidji bezoeken is een goed idee. Je kunt het stadje het beste combineren met andere interessante bestemmingen in de omgeving, zoals het eerder genoemde Itasca State Park en de havenstad Duluth. Bemijdi ligt op ongeveer vier uur rijden van de internationale luchthaven van Minneapolis.

Dit deel van Minnesota is bovendien uitstekend te combineren met de staten North en South Dakota.