Canada Only

Manhattan

Manhattan - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

New York is de officieuze hoofdstad van de wereld. Constante sirenes en andere straatgeluiden, rokende putdeksels en Starbucks-filialen op iedere hoek van de straat: het lijkt een filmbeeld, maar het is er allemaal echt. De bezienswaardigheden in New York lijken wel oneindig en op het eiland Manhattan vind je meer dan genoeg activiteiten om jezelf tijden te vermaken. Lees verder voor meer info over de bezienswaardigheden in New York en New York tickets voor de bezienswaardigheden.

Direct naar

Manhattan bezoeken
Midtown Manhattan
Bezienswaardigheden en activiteiten
Eten en drinken
Natuur
Shoppen
Central Park
Lower Manhattan en het Financial District
Bezienswaardigheden en activiteiten
Natuur
Shoppen
TriBeCa, SoHo, Chinatown en Little Italy
Bezienswaardigheden en activiteiten
Eten en drinken
Shoppen
Upper West Side en Upper East Side
Bezienswaardigheden en activiteiten
Natuur
Harlem
Chelsea, Greenwich Village en The Meatpacking District
East Village
Eten en drinken
Overige bestemmingen
Eten en drinken
Natuur
Kerst in Manhattan
Kaartjes voor attracties bestellen
Praktische info

De tijd in Manhattan
Het weer in Manhattan

[affiliate location=”newyorkcity” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”newyorkcity” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”newyorkcity” type=”ticketlinks”]

Manhattan - PixabayManhattan bezoeken

Midtown Manhattan

Torenhoge wolkenkrabbers, exclusieve winkels en een immense drukte op Times Square zetten de toon voor Midtown: het middenstuk van Manhattan en thuis voor de bekendste bezienswaardigheden in New York. Times Square wordt niet voor niets het kruispunt van de wereld genoemd. Het is een lichtbron met enorme billboards aan weerszijden, waaraan de meest imponerende winkels ter wereld een filiaal hebben, inclusief de groteske M&M’s-store. Je vindt aangrenzend het Theater District, waar Broadway dwars doorheen loopt en wat ’s werelds allerbeste plek is om een musical bij te wonen. Rockefeller Center ligt ietsje verderop, met de meer dan tweehonderd meter hoge GE Tower die Top Of The Rock huisvest: een panoramisch terras vanwaar je een adembenemend uitzicht over de stad New York hebt. Het Empire State Building ligt wat meer naar het zuiden en beschikt eveneens over een platform waar bezoekers kunnen uitkijken over NYC. Lees snel verder voor New York tickets voor de bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Times Square
Reclame van alle kanten, overal claxonnerende taxi’s en honderden mensen bij elkaar resulteren in georganiseerde chaos in dit kloppende hart van Manhattan. De New Yorkers zelf schijnen het niet zo te hebben om dit megadrukke kruispunt tussen Broadway en 7th Avenue. Wij zijn natuurlijk geen New Yorkers en dit soort bezienswaardigheden in New York dus helemaal geweldig.

Je blijft je verbazen over alle lichtreclames en de mensenmassa op dit stadsplein. Geen bestemming ter wereld stuurt zoveel prikkels tegelijkertijd richting bezoekers als Times Square, waar 7th Avenue en Broadway elkaar ontmoeten. Deze overkill aan amusement bestaat overigens nog niet zo heel lang. Times Square kwam pas in de jaren negentig tot wasdom. Het doel daarvan was verpaupering in Midtown tegengaan. Het is nu een aaneenschakeling van winkels, restaurants en attracties. Je vindt er bijvoorbeeld een M&M’s Store van twee verdiepingen en een Hershey’s Chocolate World, nog een hemel voor zoetekauwen. Je kunt er ook New York tickets kopen voor verschillende shows van Broadway. Ons advies? Ga zitten op de hier aanwezige rode trappen en laat alle taferelen op en rondom Times Square gewoon op je afkomen.

Empire State Building
Het Empire State Building is een van de meest karakteristieke gebouwen van Manhattan en een van de bekendste bezienswaardigheden in New York. Het gigantische gebouw werd desondanks in slechts 410 dagen tijd werd gebouwd – nota bene tijdens de Grote Depressie. Een knappe prestatie, vooral als je het jezelf bedenkt dat het Empire State Building zó groot is dat het een eigen postcode heeft.

Heb je New York tickets om naar de top van het Empire State Building te gaan? Een supersnelle lift je naar verdieping 86. Je vindt hier een observatieplatform vindt dat je een fraai uitzicht over praktisch heel Manhattan geeft. Het is ook mogelijk om nóg hoger de toren op te gaan, naar verdieping 102. Je bevindt je dan bijna tegen de antenne aan. New York tickets voor het Empire State Building bestellen? Kijk hieronder!

[affiliate location=”empirestatebuilding” type=”ticketlinks”]

Rockefeller Center
New Yorks Rockefeller Center is een commercieel complex bestaande uit negentien verschillende gebouwen. Dit centrum is voor reizigers vooral interessante vanwege Top Of The Rock, hoog bovenin de GE Tower. Je hebt vanaf dit panoramische platform een fantastisch uitzicht over New York. Dit uitzicht is misschien nog wel beter dan dat vanaf het Empire State Building. Wie daar bovenop staat, ziet tenslotte het Empire State Building zelf niet. Central Park is ook goed te zien – en op heldere dagen ligt zelfs het Vrijheidsbeeld binnen zichtbereik. Haal dus snel je New York tickets voor het Top Of The Rock en ontvang ook een grandioos uitzicht.

Uitstappen kan overigens ook al eerder. Verdieping 65 heeft de Rainbow Lounge. Een exclusieve bestemming, maar er is haast geen beter uitzicht op New York dan vanuit deze bijzondere lounge.

Sla overigens ook de Radio City Music Hall niet over: een van de grootste concertzalen ter wereld die eveneens eigendom is van het Rockefeller Center.

New York tickets voor het Rockefeller Center bestellen? Kijk hieronder!

[affiliate location=”rockefellercenter” type=”ticketlinks”]

Flatiron Building
Dit extreem smalle pand ligt direct aan Madison Square Park en is vanwege het bijzondere uiterlijk een van de meest gefotografeerde gebouwen van New York City. Het is misschien lastig voor te stellen, maar het Flatiron Building was met zijn 87 meter ooit een van de hoogste gebouwen van New York. Veel meer dan het bizarre pand, welke inmiddels is opgenomen in het National Register Of Historic Places, bekijken en op de foto zetten is er helaas niet te doen. Het Flatiron Building is een verzameling hoofdkantoren van verschillende organisaties.

Grand Central Terminal
Grand Central Terminal kunnen we het beste omschrijven als New York Centraal. Dit station is voor treinen het vertrekpunt naar andere bezienswaardigheden in New York, maar ook richting verschillende bestemmingen aan de Amerikaanse oostkust en zelfs naar andere delen van het land.

Grand Central Terminal is echter meer dan alleen een knooppunt. De stationshal is bijzonder en een attractie op zich, ook wanneer je geen trein moet halen. De hal kenmerkt zich bijvoorbeeld door een unieke bouwstijl. Fluister je aan de ene kant van de stationshal iets tegen de muur? Het schijnt dat je reispartner je dan aan de andere zijde van diezelfde muur kan horen. Het enorme culinaire aanbod is ook bijzonder: je vindt hier verschillende eetgelegden met uiteenlopende specialiteiten, van Japans tot oesters.

New York tickets voor het een tour door Grand Central Terminal bestellen? Kijk hieronder!

[affiliate location=”grandcentralterminal” type=”ticketlinks”]

Chrysler Building
Medewerkers van het Chrysler Building blijven altijd beweren dat deze toren ooit het hoogste gebouw ter wereld was. Het is nog maar de vraag of dit klopt. De wolkenkrabber is misschien 318 meter hoog is, maar tijdens de bouw werd ook het Trump Building uit de grond gestampt. Die was eigenlijk hoger. Het Chrysler Building is desondanks met haar puntige spits een NYC-icoon: een van de bekendste bezienswaardigheden in New York. De toren had ooit een observatiedek, maar deze werd al in 1945 gesloten. Je kunt wél naar binnen om je te vergapen aan het indrukwekkende design.

Museum of Modern Art (MoMA)
Het Museum of Modern Art, in de volksmond beter bekend als simpelweg MoMa, is thuis voor een van de meest complete collecties aan moderne kunst ter wereld. Vrijwel alle stromingen van de moderne kunst zijn vertegenwoordigd. Impressionistische en surrealistische schilderwerken worden afgewisseld met naoorlogse architectuur en beeldhouwkunst. Het museum beschikt in totaal over zo’n 150.000 werken van kunstenaars van over de hele wereld, verspreid over zes etages. Kunstliefhebber of niet: het MoMA is een van de bekendste bezienswaardigheden in New York en zeker de moeite van een bezoek waard. New York tickets voor dit museum nodig? Kijk hieronder.

[affiliate location=”museumofmodernart” type=”ticketlinks”]

Saint Patricks Cathedral
De Saint Patricks Cathedral is misschien wel de meest bekende religieuze bestemming van de Verenigde Staten. De rooms-katholieke kathedraal langs Fifth Avenue is zonder New York tickets toegankelijk en hoort, met een lengte van 110 meter en breedte van 58 meter, bij de grootste kerken ter wereld. De Saint Patricks Cathedral is daarnaast in het bezit van twee spitse torens die beiden boven de honderd meter uitkomen.

De kerk wordt gebruikt voor huwelijken en andere evenementen, maar is daarbuiten toegankelijk voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen rondleiding krijgen, waarbij je van alles wordt bijgeleerd over de historie van het immense pand.

Union Square
Union Square is een levendig en centraal plein en het toneel van New Yorkers die in de buitenlucht een pot schaak spelen. Je vindt er ook luidruchtige muziekorkesten die een poging doen de sfeer te verhogen. Union Square wordt omringd door Amerikaanse winkelketens, supermarkten en restaurants. Een ideale plek om even bij te komen van een lange wandeling door The Big Apple.

Madison Square Garden
Madison Square Garden is een van de bekendste concerthallen ter wereld en bezienswaardigheden in New York. Grote artiesten trekken om de zoveel tijd duizenden mensen naar deze locatie in Manhattan – en dat niet alleen. Het multifunctionele pand is ook thuis voor wereldberoemde sportploegen als de New York Knicks, die hier hun basketbalwedstrijden afwerken. Andere thuisduels die hier worden gespeeld, zijn die van de New York Liberty (vrouwenbasketbal) en de New York Rangers (ijshockey).

Intrepid Sea, Air & Space Museum
Het Intrepid Sea, Air & Space Museum is qua locatie in ieder geval het uniekste museum van New York. De expositie aan Pier 86 is namelijk gevestigd in een vliegdekschip dat in de Tweede Wereldoorlog nog werd gebruikt. Je vindt aan boord voertuigen als het ruimteveer Enterprise, de onderzeeër USS Growler én het paradepaardje: de Concorde. Deze presteerde het in 1996 om binnen drie uur van New York naar Londen te zoeven. Zo’n tijdsduur zou een vliegreis naar Amerika wel iets aangenamer maken…

New York tickets voor dit museum nodig? Kijk hieronder.

[affiliate location=”intrepidseaairspacemuseum” type=”ticketlinks”]

Carnegie Hall
De historische Carnegie Hall is een geliefde concerthal onder fans van klassieke muziek, hoewel ook artiesten als Stevie Wonder en Sting er hebben opgetreden. De Hall is gesloten in juli en augustus.

New York Times Tower
De redactie van de grootste stadskrant ter wereld moet ook ergens zitten… Dit doen ze dan maar in een hypermoderne wolkenkrabber in hartje Manhattan. Hoogte: 319 meter.

MetLife Building
Het MetLife Building is thuis voor een grote kolonie valken die op een van de hoogste verdiepingen wonen. Je kunt er wat lastig komen, maar het gebouw is wel toegankelijk voor publiek. Een observatiedek heeft het 247 meter hoge MetLife Building helaas niet.

Bank Of America Tower
De Bank Of America Tower, 366 meter hoog, is niet alleen een van de hoogste, maar ook milieuvriendelijkste wolkenkrabbers van de stad.

Gullivers Gate
Europa, Azië, Afrika en Australië. Alles komt op een interactieve manier voorbij in Gullivers Gate. Een soort Amerikaanse versie van Madurodam met miniatuurversies van bezienswaardigheden over de hele wereld. Amerika zou Amerika niet zijn als er geen groot gedeelte is gereserveerd voor de bekendste bezienswaardigheden in New York en de rest van het land.

Je vindt Gullivers Gate direct aan Times Square. New York tickets voor deze bestemming nodig? Kijk hieronder.

[affiliate location=”gulliversgate” type=”ticketlinks”]

The Roosevelt Hotel
Hoor jij bij de groep reizigers die ooit de horrorfilm 1408 heeft gekeken en sindsdien angstig is voor iedere, gemiddelde hotelkamer? Sla deze tip dan maar over. The Roosevelt Hotel is namelijk de plek waar de film is opgenomen: de plek waar Mike Enslin, gespeeld door John Cusack, zijn kamer niet meer uitkomt door allerlei soorten narigheid. Wie naar boven kijkt, herkent ongetwijfeld een verschillende scenes uit de horrorfilm.

Het heeft trouwens weinig zin om in het Roosevelt Hotel te zoeken naar de betreffende kamer 1408. Die is er ongetwijfeld, maar het interieur is voor de filmopnames nooit gebruikt.

[affiliate location=”theroosevelthotel” type=”tradetracker”]

International Center of Photography School
De International Center of Photography School is dé plaats waar menig fotograaf graag zijn of haar foto ziet prijken. Het centrum showt verschillende reportages van bekende en minder bekende journalisten.

Eten en drinken

Eataly NYC Flatiron
Hou je van lekker eten en, behalve van New York en de Verenigde Staten, ook een beetje van Italië? Sla dan bij je volgende bezoek aan NYC het fenomeen Eataly niet over. De naam, een samentrekking van eat en Italy, verklapt al een beetje wat je hier mag verwachten. De kans is alsnog groot dat Eataly je verwachtingen overtreft. Dit is namelijk een enorme delicatessenwinkel. Drink er een uitstekende espresso, koop allerlei soorten koffiebonen of struin de kaasafdeling af. Eataly blinkt uiteraard ook uit in het maken van verse pasta. Dit is hier tot een ware kunstvorm verheven. Eten kan op het dakterras van Birreria. Een van de gaafste bezienswaardigheden in New York.

YOTEL New Yorks Rooftop Bar
Nederlandse reizigers kiezen gaan voor het hotel YOTEL. Dit vanwege de uitstekende combinatie tussen een goede prijs en een centrale locatie vlakbij Times Square. Niet-gasten kunnen echter ook in het hotel terecht. Je vindt hier namelijk een uitstekende rooftop bar. Een tof dakterras waar de sfeer relaxed is, de muziek lekker en de prijzen redelijk.

[affiliate location=”yotelnewyork” type=”tradetracker”]

Top Of The Strand
Top Of The Strand is de liefkozende benaming voor het dakterras behorend aan de Marriott Vacation Club Pulse, in het hart van Midtown Manhattan. Je hebt vanaf de 21e etage een van de mooiste uitzichten op onder meer het Empire State Building.

[affiliate location=”marriottvacationclubpulse” type=”tradetracker”]

Sticky’s Finger Joint
Patat overgoten met chocolade en Graham crackers. We weten niet hoe calorierijk dit toetje van Sticky’s Finger Joint precies is, maar het is wel de specialiteit van deze tent. De New Yorkers zijn er gek op. Warm eten? Dat kan hier natuurlijk ook. De chicken fingers zijn er er-rug lekker.

Je vindt Sticky’s Finger Joint in Midtown vlakbij Times Square. Andere filialen bevinden zich op 484 3rd Avenue (Murray Hill), 31 West 8th Street (Greenwich Village) en 21 Maiden Lane (Financial District).

City Kitchen
City Kitchen ligt midden op Times Square, maar is desondanks lastig te spotten. De food hall wordt verstopt op de tweede etage van het Hotel Row NYC. De specialiteit van het huis? Die eer gaat naar donuts. Doughnuts – zoals ze bij dit soort bezienswaardigheden in New York worden genoemd.

[affiliate location=”hotelrownyc” type=”tradetracker”]

Kimpton Ink48 Hotel
Het dakterras van het Kimpton Ink48-hotel vind je terug op de zestiende etage van dit hotel. Dat is een perfecte hoogte. Je krijgt hierdoor namelijk het gevoel dat je middenin de skyline van Manhattan staat. Ga in de avond voor het spectaculairste uitzicht.

[affiliate location=”kimptonink48hotel” type=”tradetracker”]

Natuur

Bryant Park
Bryant Park in Midtown Manhattan wordt vooral gebruikt door enigszins afwezige New Yorkers, verzonken in een boek. Dat is ook logisch, want de bieb van New York grenst aan het knusse park. De winters staan in het teken van de dan aanwezige schaatsbaan. Bryant Park ligt tussen 5th en 6th Avenue en ter hoogte van 40th en 42nd Street.

Shoppen

5th Avenue
5th Avenue is een beetje de P.C. Hooftstraat van New York City. De luxe winkels etaleren voornamelijk kledingstukken waarvan we denken dat ze niet helemaal in je reisbudget passen. De aanblik van de exclusieve producten is op zich al de moeite waard. De etalages van Lord & Taylor, Bergman Goodman en Saks zijn heel bekend.

Macy’s Herald Square
Herald Square is misschien wel dé place to be voor reizigers die naar New York komen om te winkelen. Het warenhuis Macy’s is ongetwijfeld de bekendste zaak aan dit grote plein. Deze zogenaamde flagship store is de grootste winkel ter wereld en het eindpunt van de wereldberoemde Thanksgiving-parade die hier jaarlijks wordt gehouden. Een van de gaafste bezienswaardigheden in New York voor shoppers.

The Shops at Columbus Circle
Het winkelcentrum The Shops at Columbus Circle is misschien niet de grootste van de stad. De mall is toch bijzonder. Dit vanwege de luxe uitstraling, maar voornamelijk door de de locatie direct aan Central Parks zuidwestelijke uiteinde.

Central Park - PixabayCentral Park

Een dierentuin, een kasteel én een breed assortiment uit de kuiten gewassen grasvelden en meren. Central Park heeft het allemaal en is bovendien altijd de moeite waard – ongeacht het seizoen waarin jij naar New York gaat. Loop door het parkdeel The Pond en ervaar hóe stil en rustig het middenin ’s werelds drukste stad kan zijn.

New York tickets nodig voor fietsverhuur in dit park? Kijk dan hieronder!

[affiliate location=”centralpark” type=”ticketlinks”]

Check voor meer info over deze bestemming onze pagina over Central Park!

Manhattan - PixabayLower Manhattan en het Financial District

Nóg hogere kantoorgebouwen, haastige zakenlui die zich een weg door de menigte banen en de nabijheid van misschien wel het beroemdste beeld ter wereld. Lower Manhattan, het zuidelijkste deel van de borough, is voor veel reizigers een van de highlights van de stad. Je hebt hier een goed uitzicht op het Vrijheidsbeeld of vertrekt hiervandaan voor een korte boottocht richting Lady Liberty. Lower Manhattan is daarnaast ook thuis voor Wall Street, financieel gezien een van de belangrijkste bestemmingen van de Verenigde Staten. We hebben het dan nog niet eens over bezienswaardigheden in New York als de Charging Bull, de Woolworth Tower en natuurlijk het One World Trade Center gehad…

Bezienswaardigheden en activiteiten

Het Vrijheidsbeeld
Je weet waarschijnlijk wel hoe het Vrijheidsbeeld eruit ziet – en anders moet je je aardrijkskundeboeken maar weer eens van zolder halen. Dit beeld, ooit een cadeau van Frankrijk, is op meerdere manieren te bezoeken. Het meest voor de hand liggend, is het kopen van New York tickets voor de boot naar Liberty Island. Dit is het eiland waar het beeld op staat. Eén rederij gaat vanaf The Battery in Lower Manhattan naar Liberty Island: Statue Cruises. De veerponten vertrekken om de twintig minuten. Je krijgt dan, met je New York tickets, toegang tot zowel Liberty Island als het immigratiecentrum Ellis Island, een audiotour en de overtocht. Je kunt het beeld ook in. De meeste reizigers komen tot de sokkel. Het kan echter ook klimmen tot de kroon. Dit vereist wel een apart kaartje.

Heb je voor je trip naar New York tickets voor het Vrijheidsbeeld nodig? Kijk dan hieronder!

[affiliate location=”hetvrijheidsbeeld” type=”ticketlinks”]

One World Trade Center
De Freedom Tower van het One World Trade Center is hét hoogtepunt van New York. Letterlijk. De toren is met 541 meter niet alleen de hoogste toren van NYC, maar van heel Amerika. En eigen uitkijkpunt hoort daar natuurlijk bij. Bezoekers van dit uitkijkpunt, One World Observatory genaamd, worden in slechts zestig seconden per lift naar de honderdste etage gebracht. Je krijgt hier, met je New York tickets, een fantastisch panoramisch uitzicht over Manhattan, Brooklyn en de andere bezienswaardigheden in New York.

De Amerikanen hebben van je bezoek aan het platform een groot spektakel gemaakt. Het begint al direct na de ingang, waarbij je via een soort gangenstelsel richting de liften wordt geleid. De attractie staat uitgebreid stil bij de historie en de wijze waarop de toren tot stand is gekomen. De liften geven je een voorstelling, waarbij ontwikkeling van New York als stad op de wanden wordt geprojecteerd.

Heb je voor je reis naar New York tickets voor het One World Trade Center nodig? Kijk dan hieronder!

[affiliate location=”oneworldtradecenter” type=”ticketlinks”]

National September 11 Memorial & Museum
Deze exhibitie is New Yorks nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001. Het museum bevindt zich onder de grond waar ooit de Twin Towers stonden en bestaat uit een lange gang die bezoekers mee terug brengt naar de vreselijke dag.

Heb je voor je reis naar New York tickets voor dit museum nodig? Kijk dan hieronder!

[affiliate location=”911memorialmuseum” type=”ticketlinks”]

Check voor meer info over deze bestemming onze pagina over het National September 11 Memorial & Museum!

Wall Street
New Yorks financiële district is zo’n beetje het belangrijkste economische centrum ter wereld. Een must see voor iedereen die naar The Big Apple gaat. Paradepaardjes in deze omgeving? Dat zijn de New York Exchange en de Federal Reserve. Let in het geval van het laatste pand op de barst in het dak die is ontstaan toen de WTC-torens instortten. Het gebouw aan 23 Wall Street staat in de stad ook wel bekend als The Corner. Dit pand functioneerde in het verleden als hoofdkantoor van de investeringsmaatschappij J.P. Morgan & Co. en overleefde in 1920 een bomaanslag.

Wil je tijdens je reis naar New York tickets voor een tour door Wall Street bestellen? Kijk dan hieronder!

[affiliate location=”wallstreet” type=”ticketlinks”]

Charging Bull
De Charging Bull is een sculptuur van een enorme bronzen stier nabij Wall Street. Hij staat voor de vruchtbaarheid van dit financiële departement van de stad. De Bull is door de jaren heen een internationaal bekend symbool geworden en met name in Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen een absolute must see geworden. Het beeld is dan ook vooral voor reizigers uit die landen een van de populairste bezienswaardigheden in New York. Kijk niet vreemd op als je ziet hoe deze toeristen lange rijen vormen om de testikels van het beeld aan te mogen raken. Dit schijnt in verschillende culturen geluk te brengen.

Oculus
Oculus is de benaming voor en witte, geraamte-achtige constructie die de ingang vormt tot wat ze in New York een transport hub noemen. Je kunt hier de trein of metro in een veelheid aan richtingen nemen, maar ook shoppen. Het winkelcentrum onder Oculus is zoals alles in New York groots en uiteenlopend. Je vindt er bijna alle namen en merken die je in een typisch Amerikaanse mall mag verwachten, waaronder de haast verplichte Apple Store.

WTC Cortlandt
Het station van het World Trade Center raakte tijdens de aanslagen van 9/11 zwaar beschadigd, maar de heropbouw ervan liet lang op zich wachten – erg lang. De renovatie ging pas in 2015 van start, met het huidige station als logisch gevolg. Het station, welke nu bekend staat als WTC Cortlandt, is eenvoudig toegankelijk. Je vindt er onder meer een mozaïeken kunstwerk met daarin woorden uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Woolworth Building
Ex-president Woodrow Wilson kreeg tijdens de opening van dit gebouw de eer om de lichten aan te zetten. Dat is in principe niet zo bijzonder, ware het niet dat hij dit deed vanuit het Witte Huis in Washington DC. In 1930, wel te verstaan. Anyway: het Woolworth Building is, zonder New York tickets, toegankelijk voor publiek en je kunt een tour door de lobby krijgen.

Natuur

The Battery
The Battery, welke voorheen Battery Park werd genoemd, is het meest zuidelijke stukje Manhattan waarvandaan je een uitstekend zicht hebt op het Vrijheidsbeeld: ideaal voor wie de New York tickets naar het beeld te duur vond. Het is eveneens een goede uitvalsbasis voor wandelingen door Lower Manhattan. Het One World Trade Center ligt in de nabije omgeving, net als het financiële hart van New York: Wall Street. De bijbehorende straatentertainers kosten je niets en zijn werken sfeerverhogend. Nogal aftandse clowns, kunstzinnige schilders en uitmuntende dansers: alles komt voorbij.

Governors Island
Je vindt vlak voor Downtown Manhattan en middenin de Hudson Governors Island. Dit bijzondere eiland, welke van mei tot oktober open is voor publiek is een garantie voor rust én een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan. New York tickets voor een retourtje met de ferry kosten je drie dollar. De Governors Island Ferry vertrekt vanaf het Battery Maritime Building. Je vindt dit pand op 10 South Street vlakbij de Staten Island Ferry.

Shoppen

Brookfield Place
Dit winkelcentrum ligt op loopafstand van het Freedom Tower. Hij is via Oculus toegankelijk via een ondergronds voetpad of door het plein voor de deur van het One World Trade Center over te steken. De food court is het interessantst. Dat komt niet per se vanwege de verschillende restaurants. Deze centrale hal de favoriete lunchplek is van alle werknemers uit de nabijgelegen kantoorgebouwen. Wie zich op een soort real-life filmset wil wanen, haalt bij dit soort bezienswaardigheden in New York zijn of haar lunch.

Manhattan - PixabayTriBeCa, SoHo, Chinatown en Little Italy

De wijk TriBeCa, waarvan de naam verwijst naar de woorden Triangle Below Canal, is een buurt in het westen van Manhattan. TriBeCa staat bekend om haar exclusiviteit. De chique restaurants en prijzige dure woningen trekken met name de allerrijksten van Amerika en onder meer Justin Timberlake en Jessica Biel hebben hier een appartement. Het aangrenzende SoHo is helemaal anders – het is de kunstenaarswijk van de stad met veel galerijen en andere artistieke uitspattingen. Chinatown is, en dat zal je niet verbazen, de Chinese wijk van de stad. Je vindt hier diverse Aziatische boetiekjes en restaurants, verspreid over een aantal kronkelige straten. Little Italy is qua naam een van de bekendste bezienswaardigheden in New York, ondanks dat deze buurt eigenlijk slechts bestaat uit een aantal straten. Je ziet hier weliswaar de nodige Italiaanse restaurants en winkels, waarvan de meeste langs Grand Street staan. De grote populaties Amerikaanse Italianen wonen hier echter allang niet meer en hebben huizen overal in de stad.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Doyers Straat
Een van Chinatowns grootste bezienswaardigheden in New York is Doyers Street. De reden daarachter is niet al te best: hier werden in de jaren dertig veel moorden gepleegd. Dit was het gevolg van de rivaliteit van verschillende Chinese gangs. De straat is nu een aaneenschakeling van winkels, maar telt ook opvallend veel kappers.

Eten en drinken

Chinatown Ice Cream Factory
Deze ijssalon is al dertig jaar een begrip in Manhattan en een van de smakelijkere bezienswaardigheden in New York. Dat komt in eerste instantie door de bijzondere smaken. Je vindt hier heus wel vanille en chocolade, maar ook peanut butter and jelly, zwarte sesam en zelfs wasabi.

American Cut Steakhouse
American Cut Steakhouse is de uitvinder van de Ice Cream Sandwich. Dit zijn min of meer twee funnel cakes met daartussen een flinke schep ijs. Het personeel gooit er graag nog een topping als popcorn of chocolade overheen. Een ultiem snack voor de meer geavanceerde zoetekauw.

Black Tap Craft Burgers & Beer
Het restaurant Black Tap Craft Burgers & Beer heeft ook zo’n zoetigheid als specialiteit. Het gaat dit keer om de milkshakes die daadwerkelijk gigantisch zijn. Black Tap wordt dan ook officieus aangewezen als de bedenker van het fenomeen freak shake.

Gelso & Grand
Gelso & Grand ligt in Little Italy. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat cannomli’s de specialiteit zijn: gerolde koekjes met een cake- en roomvulling.

Shoppen

Balloon Saloon
De Balloon Saloon in de wijk TriBeCa is dé zaak voor iedereen die ballonnen nodig heeft. Welk soort? Dat maakt niet uit, want hier hebben ze het allemaal. Een opvallende winkel en in ieder geval een van de vrolijkste bezienswaardigheden in New York

Popular Jewelry
Wie het zich ooit heeft afgevraagd waar zijn of haar favoriete rapper zijn juwelen en sieraden vandaan haalt: here it is. Popular Jewelry in SoHo is een klein zaakje, maar een absoluut fenomeen in de wereld van hip-hop en r&b. Beyoncé, Cee Lo Green en bijna de volledige Wu-Tang Clan horen bij de klantenschare.

Manhattan - PixabayUpper West Side en Upper East Side

De beste musea van de Verenigde Staten? Die vind je in New York en grotendeels in de wijk Upper East Side, het deel van de stad dat rechts van Central Park ligt. De grootste namen uit de kunstwereld worden hier via de officieuze term Museum Mile met elkaar verbonden. Frick Collection, The Metropolitan Museum of Art en misschien wel de beroemdste van allemaal: het Solomon R. Guggenheim Museum: ze horen allemaal bij de genodigden. Koop je New York tickets en bezoek ze allemaal. Upper West Side ligt juist links van het gigantische stadspark. Je vindt hier misschien niet de crème de la crème qua musea – Upper West Side is meer een woonwijk – maar ook deze buurt heeft met het American Museum of Natural History een absolute topper in huis.

Bezienswaardigheden en activiteiten

American Museum of Natural History
Het grootste natuurwetenschappelijke museum ter wereld? Die eer gaat naar het American Museum of Natural History. Je vindt er onder meer olifanten, varanen en vogels. Het absolute hoogtepunten staat in de hal: het afgietsel van het fossiel van een moederbarosaurus. Het American Museum of Natural History bevat naast natuur ook exposities over menselijke culturen, het milieu, meteorieten en mineralen. Denk overigens niet dat een museumbezoek een welkome afwisseling met een dag wandelen is. Je legt in een museum als deze minstens zoveel kilometers af. Een van de must sees onder de bezienswaardigheden in New York!

New York tickets voor dit museum bestellen? Check dan link hieronder.

[affiliate location=”americanmuseumofnaturalhistory” type=”ticketlinks”]

Solomon R. Guggenheim Museum
De collectie van het Solomon R. Guggenheim Museum? Die mag er natuurlijk zijn. Het is echter het exterieur dat het Guggenheim Museum écht een van de bekendste bezienswaardigheden in New York maakt. Het opvallende pand is een ontwerp van architect Frank Lloyd Wright.

New York tickets voor het Guggenheim bestellen? Kijk hieronder voor meer info.

[affiliate location=”solomonrguggenheimmuseum” type=”ticketlinks”]

Metropolitan Museum of Art
Het Metropolitan Museum of Art aan de oostkant van Central Park heeft ruim twee miljoen werken uit verschillende tijdvakken. Het is daarmee een van de populairste musea en bezienswaardigheden in New York.

New York tickets voor het Metropolitan Museum of Art kopen? Kijk hieronder voor meer info.

[affiliate location=”metropolitanmuseumofart” type=”ticketlinks”]

Frick Collection
Deze spectaculaire kunstcollectie vind je in een bijzonder gebouw, gemaakt door de zakenman Henry Clay Frick. Twaalf fraai ingerichte ruimtes laten je verschillende schilderijen zien, waaronder werk van Vermeer. Een must see voor fans van kunst en architectuur, maar schijnbaar ook voor bowlers. Het pand beschikt namelijk over een even klassieke als geheime bowlingbaan, maar het is al een tijdje geleden sinds hier de laatste strike is gegooid.

Lincoln Center
Het Lincoln Center is het grootste centrum voor performing arts ter wereld. Dat komt niet in de laatste plaats door het hier gevestigde Metropolitan Opera House. Bezoekers kunnen er rondleidingen achter de schermen krijgen.

Temple Emanu-El
De grootste synagoge ter wereld staat aan de oostkant van Central Park. Zo’n 2500 joden kunnen terecht in Temple Emanu-El.

Symphony Space
Symphony Space is een multifunctioneel gebouw waar de hele week theater- en cabaretvoorstellingen worden gegeven. Gelegen aan het wereldberoemde Broadway!

Natuur

Fort Tryon Park
Fort Tryon Park is het hoogste punt van Manhattan. Het is lastig om te geloven dat dit flink beboste park ook gewoon bij de stad New York hoort. Je hebt hiervandaan een prima uitzicht op de Hudson River.

Harlem - PixabayHarlem

De buurt Harlem was ooit een barmhartige wijk, maar is nu een levendige bestemming en het centrum van de Afro-Amerikaanse cultuur. Bezoek Harlem voor unieke bezienswaardigheden in New York, zoals gospel, het Apollo Theater en de beste soul food-restaurants van de stad.

New York tickets voor een tour door Harlem nodig? Kijk dan hieronder.

[affiliate location=”harlem” type=”ticketlinks”]

Check voor meer info over deze bestemming onze pagina over Harlem!

Greenwich Village - PixabayGreenwich Village

Manhattan is niet alleen maar hoogbouw. De grootste concentraties wolkenkrabbers vind je in Midtown Manhattan en Lower Manhattan. Alles wat daar tussenin ligt, is laag en anders dan de bekendste bezienswaardigheden in New York. De wijk Greenwich Village is daar een goed voorbeeld van.

Check voor meer info over deze bestemming onze pagina over Greenwich Village!

Bezienswaardigheden in New YorkEast Village

Midtown en Lower Manhattan zijn ongetwijfeld de twee NYC-bestemmingen die doorgaans op het hoogste aantal reizigers mogen rekenen: dé bezienswaardigheden in New York. Toeristen bezoeken pas daarna wijken als SoHo, Upper West Side en Harlem – als ze al niet lang en breed op weg naar huis zijn. Het minst belichte stukje Manhattan? Dat is waarschijnlijk East Village uit. Deze wijk in het oosten van New Yorks bekendste eiland is desondanks verre van een no-go zone voor reizigers. Je komt rond bestemmingen als St. Marks Place en Tompkins Square veel meer het dagelijkse, New Yorkse leven tegen dan in de eerder genoemde buurten.

Eten en drinken

Stuffed Ice Cream
Een combinatie tussen een vrij forse donut en een flinke schep roomijs, rijkelijk voorzien van toppings als Oreo’s, cornflakes en/of gummy bears. Dat is wel ongeveer een waarheidsgetrouwe omschrijving van de cruff. Een creatie van de ijssalon Stuffed Ice Cream die in korte tijd erg populair is geworden in East Village en omstreken. De donut wordt vers gemaakt en daarna gevuld met ijs. Je hebt de keuze uit smaken als lychee, groene thee en iets dat zichzelf omschrijft als royal milk. De cruff wordt daarna door de helft gesneden en als een sandwich geserveerd.

Wowfulls
Wowfulls heeft weer een andere specialiteit: wafels met daarin een flinke lading roomijs. Wowfulls, dus. Een ideetje dat zijn oorsprong vindt in Hong Kong, waar deze combi al langer populair schijnt te zijn.

La Caverna
La Caverna is een uniek restaurant in East Village. Dit pand is namelijk ingericht als een soort grot. Je hebt hier nauwelijks het idee dat je evengoed in het hart van Manhattan bent.

New York City IIOverige bestemmingen

Eten en drinken

Empire Diner
Ben je fan van zo’n typische, Amerikaanse diner? Ga dan naar Empire Diner. Deze zaak is sinds de jaren vijftig eigenlijk nauwelijks veranderd. Je vindt Empire Diner aan 10th Avenue.

Chelsea Market
De Chelsea Market is een onvervalste en authentieke Amerikaanse roodhall. Je vindt hem, niet heel verrassend, in de wijk Chelsea. Paradepaardje is de internationale bescheidenheid aan eten en drinken.Goed te combineren met High Line Park, trouwens!

Trailer Park Lounge
NYC’s Trailer Park Lounge is een ode aan de op en top Amerikaanse trailer parks. Plastic flamingo’s, foto’s van Elvis: ze ontbreken allebei niet.

Gansevoort Market
De food hall Gansevoort Market staat middenin het Meatpacking District, vlakbij de Chelsea Market. Je vindt hier ook allerlei lekkernijen uit verschillende landen, hoewel de Zuid-Amerikaanse stands volgens insiders de beste zijn.

Buns Bar
Buns Bar is een begrip in New York City. Dat komt voornamelijk omdat de zaak claimt ‘s werelds grootste milkshakes te maken. De CinnaBun Milkshake, bijvoorbeeld. Dit is een gigantische bak met melk, aangevuld met onder meer ijs, vanilleglazuur en – jawel – een kaneelbroodje.

Natuur

Hudson River Park
Het Hudson River Park beslaat een groot deel van Manhattans westkust. Het park is in de zomer host voor veel evenementen waarbij goede en goed foute straatentertainers je aandacht proberen te trekken. Hudson River Park ligt in het verlengde van The Battery. Dat park is op haar beurt weer aanrader wanneer je het Vrijheidsbeeld vanaf de kade wilt zien.

Manhattan - PixabayBezienswaardigheden New York: Kerst in Manhattan

Heb je plannen om in december naar New York te gaan? Je kunt het dan eigenlijk niet maken om dé kerstboom van de stad over te slaan. Dit exemplaar vind je voor de deur van het Rockefeller Center. De gigantische boom wordt jaarlijks rond eind november geplaatst: een ceremonie waar de nodige, typisch Amerikaanse bombast komt kijken. Hij staat er vervolgens tot de eerste week van januari te pronken. De plaatsing van de boom gaat gepaard met die van een bijbehorende schaatsbaan. Een winters tafereel dus.

Meer Kerstmis vind je op 5th Avenue. De etalages worden dan op schitterende wijze versierd en de ene winkel doet nog meer zijn best dan de ander. Het warenhuis Saks spant echter de kroon. Deze zaak projecteert een complete lichtshow op de wanden van de winkel en speelt deze om het kwartier af: een van de gaafste bezienswaardigheden in New York. Niet missen when in New York!

New York CityNew York tickets: kaartjes voor attracties bestellen

Ga je naar New York? Zoek je New York tickets – omdat je een wolkenkrabber of een musical wil bezoeken? Kijk dan hieronder voor de beste en voordeligste New York tickets!

[affiliate location=”newyorkcity” type=”ticketlinks”]

[affiliate location=”newyorkcity” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”newyorkcity” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”newyorkcity” type=”ticketlinks”]

Columbus Circle, New York City
Foto: Marley White via NYC & Company

Praktische info

De tijd in Manhattan

De tijd in Manhattan scheelt zes uur met die van Nederland. Het is er zes uur eerder.

Het weer in Manhattan

Het weer in Manhattan ziet er per maand zo uit.

Januari
Rond de 5 graden Celsius
Veel neerslag

Februari
Rond de 5 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

Maart
Rond de 10 graden Celsius
Veel neerslag

April
Rond de 15 graden Celsius
Veel neerslag

Mei
Rond de 20 graden Celsius
Veel neerslag

Juni
Rond de 25 graden Celsius
Redelijk wat neerslag

Juli
Rond de 30 graden Celsius
Veel neerslag

Augustus
Rond de 30 graden Celsius
Veel neerslag

September
Rond de 25 graden Celsius
Veel neerslag

Oktober
Rond de 18 graden Celsius
Gemiddelde neerslag

November
Rond de 10 graden Celsius
Veel neerslag

December
Rond de 5 graden Celsius
Gemiddelde neerslag