Afrika OnlyCanada Only

Biden: ‘Verwacht geen nieuw inreisverbod voor Europese landen’

Vlag - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Sommige landen hebben de grenzen voor internationale toeristen compleet gesloten in verband de omikronvariant van het coronavirus. President Joe Biden verwacht niet dat Amerika dit ook gaat doen.

Dat maakte hij deze maandag bekend tijdens een persconferentie namens het Witte Huis. Hij voegde daar later op Twitter nog aan toe dat reisrestricties de verspreiding van nieuwe varianten kan vertragen, maar niet voorkomen.

Biden meldde daarbij wel dat de situatie kan veranderen, afhankelijk van wat in de komende periode bekend wordt over de omikronvariant.

De president sluit zich daarmee aan bij de woorden van Anthony Fauci, zijn medisch hoofdadviseur. Fauci liet eerder tegenover ABC weten geen nieuwe restricties te verwachten.

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

Nieuwe maatregelen

Dat betekent niet dat de zorgen over de omikronvariant helemáál geen gevolgen hebben voor reizen naar de Verenigde Staten. Het is momenteel alleen mogelijk om naar The States te reizen als je volledig bent gevaccineerd én een negatieve test kunt overhandigen. Deze test, antigeen óf PCR, moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen.

Dat gaat mogelijk veranderen. The Washington Post meldt namelijk dat de Amerikaanse regering momenteel nieuwe maatregelen afweegt.

Zo wordt de termijn waarbinnen reizigers een test kunnen afnemen mogelijk verkort naar maximaal 24 uur voor vertrek, ongeacht vaccinatiestatus of land van vertrek.

De krant meldt ook dat de Amerikaanse overheid nadenkt over een verplichte, tweede test. Deze zou dan drie tot vijf dagen na je aankomst in de VS afgenomen moeten worden.

[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]

Verplichte quarantaine

Een derde, aanvullende maatregel die volgens The Washington Post op tafel ligt, is een voorstel tot een verplichte quarantaine van zeven dagen na aankomst. Dit zou dan moeten gelden voor alle inkomende reizigers, inclusief Amerikaanse burgers en reizigers die negatief getest zijn.

Zo’n verplichte quarantaine hoeft niet per se in een door de Amerikaanse regering aangewezen accommodatie plaats te vinden, maar kan bijvoorbeeld in een hotel naar keuze. Reizigers in quarantaine worden daarbij steekproefsgewijs gecontroleerd en kunnen, in het geval van overtreding, boetes en andere straffen krijgen.

[themify_layout_part id=”37739″]

Concept

Volgens The Washington Post zijn de eerste twee maatregelen uitgewerkt in een concept dat momenteel wordt bestudeerd door officials van het Witte Huis. De quarantainemaatregel is nog niet uitgewerkt, maar kan op een later moment alsnog worden toegevoegd.

Bron: The Washington Post en Twitter

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]