Canada Only

Bijzonder: Dit Amerikaanse dorp lijkt meer op Nederland dan Nederland

Pella
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Pella, Iowa is waarschijnlijk het meest Nederlandse dorp ter wereld – buiten misschien Nederland zelf.

Bakkerij van der Ploeg. Uitgestrekte tulpenvelden. Kleine molentjes in voortuinen van de inwoners. Dit klikt misschien als een willekeurig dorp in Noord-Holland maar het is Pella, Iowa.

Pella werd in 1847 gesticht door zo’n achthonderd Nederlandse immigranten. Zij vluchtten voor de religieuze veroordeling in hun moederland en vonden hun heil in deze streek. Nu wonen er zo’n tienduizend mensen in het dorp, op zo’n drie kwartier rijden van de hoofdstad Des Moines. Een deel van de inwoners bestaat uit afstammelingen van de oprichters.

Grachten

Opvallend zijn vooral de grachten in Amsterdamse stijl, de Jaarsma Bakery (waar dagelijks verse kadetjes worden gemaakt – Dutch Rolls) en de Vermeer Mill – een gigantische, Hollandse molen.

Tijdens het jaarlijkse festival Tulip Time wordt Pella nóg Nederlandser. Rondom het Historical District wordt er kaas gemaakt, mensen doen de klompendans en bloemisten produceren hoogstandjes met – vanzelfsprekend – tulpen. Gecombineerd met rodeo’s, trouwens. Het blijft toch Amerika.

Meer Nederland

Pella is niet de enige Amerikaanse plaats met een Nederlands tintje. Ook plekken als Holland en Nederland zijn zich bewust van hun naam en voelen zich verbonden met ons land. Maar Pella is het meest authentiek – zonder toeristenvallen. Ideaal voor Amerikanen die Nederland willen zien zonder de oceaan over te steken.

Pella bezoeken? Vlieg dan naar de hoofdstad van Iowa: Des Moines. Vliegtickets vind je hier. Hotels in Pella boek je hier. Een huurauto vind je hier.