Afrika OnlyCanada Only

Zoek

De Blue Whale of Catoosa: Route 66’s vreemdste roadside attraction

Blue Whale of Catoosa
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Langs de Route 66 vind je uiteenlopende bizarre attracties, maar wij vinden de Blue Whale of Catoosa, een enorme blauwe walvis met pet, toch wel de spreekwoordelijke kroon spannen.

Want dat is eigenlijk precies wat de Blue Whale of Catoosa in de staat Oklahoma is: een betonnen walvis in een klein meertje die in een ver verleden nog functioneerde als glijbaan.

Maar goed. Gezien je langs deze handelsweg van weleer ook tien bruut in de grond gestampte Cadillacs én een restaurant waar steaks van twee kilo gratis zijn als je ze binnen zestig minuten opeet vindt, kijken we nergens meer van op.

[themify_layout_part id=34172]

Waar komt de Blue Whale of Catoosa vandaan?

Het even bizarre als imposante kunstwerk was ooit het geesteskindje van ene Hugh Davis. Hij bouwde het gevaarte voor zijn vrouw Zelta, maar die moest er niets van weten. ‘Pleur hem maar in het park’, aldus de nogal ondankbare Zelta.

En zo geschiedde. De Blue Whale belandde in een klein park in Catoosa, Oklahoma en groeide daar wonderwel uit tot een toeristische attractie voor reizigers over de naburige Route 66.

Dat bleef het jarenlang, hoewel er na het overlijden van eerst Hugh en daarna Zelta toch wel enige klad in de walvis kwam. De Blue Whale of Catoosa leek te verloederen, tot een crowdfunding-actie van de mensen van Catoosa en een Amerikaanse hotelketen het beest van de ondergang redde.

[themify_layout_part id=34170]

Waar vind ik dit opmerkelijke beeld?

De walvis is inmiddels weer up and running – hoewel hij niet meer wordt gebruikt als glijbaan. Het is echter een leuke photo opp voor iedereen die over de Route 66 rijdt – hoe melig de walvis dan ook mag zijn – én een populaire picknickstek voor de inwoners van Catoosa.

Wil je de walvis met eigen ogen zien? Dat kan – uiteraard. Het adres is 2600 OK-66 in Catoosa, Oklahoma.

[themify_layout_part id=37739]

[themify_layout_part id=34047]