Afrika OnlyCanada Only

Bosbranden in Canada: dit moet je er als reiziger over weten

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Canada gaat momenteel gebukt onder een enorm aantal bosbranden en daar heeft heel Noord-Amerika last van. De branden kunnen ook jouw reis beïnvloeden.

Allereerst – waar woeden de bosbranden in Canada precies?

De bosbranden woeden grotendeels in het oosten van Canada, hoewel er ook meldingen zijn van branden in Brits-Columbia – in het westen. 

Het gaat om vierhonderd branden die tot dusver een gebied ter grootte van heel Nederland in de as hebben gelegd. Tienduizenden Canadezen zijn hierdoor geëvacueerd en vele huizen zijn verloren gegaan.

De verwachting is helaas dat het hier niet bij blijft. Het gaat dit weekend op sommige plaatsen weliswaar regenen, maar die neerslag lijkt onvoldoende te zijn om de situatie echt te verbeteren.

Zijn bosbranden in Canada gebruikelijk?

Canada heeft rond deze tijd van het jaar wel vaker te maken gekregen met bosbranden, maar op zo’n grote schaal als dit jaar zijn ze niet eerder voorgekomen. 

De branden zijn gemiddeld tien keer groter en heviger dan tijdens andere jaren.

Is het veilig om nu naar Canada te reizen?

Sommige Canadese steden hebben, als gevolg van de bosbranden, te maken gekregen met een enorme smog die gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Dat geldt onder meer voor de hoofdstad Ottawa en de stad Toronto, maar ook voor Vancouver in het westen van het land. Bewoners en bezoekers van dit soort steden worden geadviseerd om mondkapjes te dragen.

Dat gezegd te hebben: het is nog steeds veilig om naar Canada te reizen. We adviseren je daarbij wel de meest recente regels goed in de gaten te houden.

Zo heeft de provincie Nova Scotia open vuur in de buurt van natuurparken en campings verboden. Quebec heeft hetzelfde gedaan, maar dan voor alle gebieden die in de buurt van een bos liggen.

Hoe zit het met de Verenigde Staten?

De rook van de bosbranden waait momenteel op grote schaal de Verenigde Staten in. Dat leidde deze week tot een enorme luchtvervuiling in de meeste grote steden aan de oostkust.

Zo had New York City tijdelijk de meest vervuilde lucht van alle wereldsteden. De Amerikaanse hoofdstad Washington DC had eenzelfde probleem – net als de staten Delaware, Maryland, New York en Pennsylvania.

In tegenstelling tot in Canada lijkt er hier wél verbetering in de situatie te zitten. Zo wordt de rook langzaam minder en verwacht men dit weekend aardig wat regen.

Ter illustratie: dit was twee dagen geleden:

Bosbranden Canada
Foto: Rianne van der Linden

…en dit was gisteren:

Bosbranden Canada
Foto: Rianne van der Linden

Wat zijn de gevolgen voor mijn reis naar Amerika?

Als gevolg van de rook zijn er in New York City een aantal Broadway-shows en verschillende outdoor-activiteiten, zoals het event Shakespeare in the Park in Central Park, gecanceld.


Daarnaast zijn er op verschillende luchthavens een groot aantal vluchten vertraagd wegens slecht zicht. Dit was onder meer het geval op luchthavens in de staten New York, New Jersey en Pennsylvania.

Ik had reisplannen: wat kan ik het beste doen?

Plannen om naar Canada of de VS te gaan? Check dan voor vertrek goed de vluchtinformatie en hou rekening met vertragingen.

Volg eenmaal aangekomen de meest recente instructies van de autoriteiten. Sommige steden en regio’s adviseren reizigers binnen te blijven in verband met de vele fijnstof die in de lucht hangt. Andere plekken raden het aan om de ramen en deuren van je accommodatie dicht te houden en de recirculatie van de airco aan te zetten.

Bronnen: NOS, NRC en Travel + Leisure

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen