Afrika OnlyCanada Only

De merkwaardigste roadside-attractie van Californië: de Cabazon Dinosaurs

Cabazon Dinosaurs Palm Springs
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Je vindt de enorme Cabazon Dinosaurs in Palm Springs. Het zijn – naar verluidt – de gróótste dino’s ter wereld.

Hoezeer wij ook fan zijn van bestemmingen Los Angeles en Yosemite National Park: soms is het Roadside America dat pas écht onze aandacht trekt. Gewoon – omdat je daar attracties als tien in de grond gestampte Cadillacs vindt. Of een bos gemaakt van lege flessen.

De Cabazon Dinosaurs passen precies in dat rijtje merkwaardige attracties. Ze bestaan onder meer uit Dinny The Dinosaur en Mr. Rex en verwelkomen al tientallen jaren reizigers op weg naar Southern California.

Cabazon Dinosaurs Palm Springs
Boy Tijbosch |

Waar komen de Cabazon Dinosaurs in Palm Springs vandaan?

De beesten stammen uit de jaren zestig en zijn het geesteskindje van Claude Bell. Hij maakte de dino’s om aandacht te trekken voor zijn naburige business: het Wheel Inn Café.

Dat was echter niet zijn enige doel. Hij wilde namelijk ook iets maken dat langer zou bestaan dan zijn restaurant.

Als jongvolwassene maakte Bell zandsculpturen op de stranden van New Jersey. Daar was hij zó goed in dat hij meermaals meedeed aan allerlei toernooien op dit gebied.

Ondanks zijn successen had Bell één grote irritatie: het feit dat zijn zandsculpturen verdwenen zodra er een beetje wind of regen om de hoek kwam kijken. Hij wilde iets bouwen dat de tand des tijds wat makkelijker zou overleven. En daarom startte hij in 1964 met de bouw van Dinny The Dinosaur.

Cabazon Dinosaurs Palm Springs
Boy Tijbosch |

Hoe zijn de dinosaurussen gemaakt?

Dinny werd vervaardigd uit overgebleven materiaal van een nabije bouwplaats. Bell maakte de dino helemaal zelf. Vandaar dat de bouw elf jaar in beslag nam.

Eenmaal afgerond begon Bell na zes jaar rust aan de bouw van een tweede roofdier: Mr. Rex. Dit proces startte in 1981, maar Bell heeft de oplevering niet meegemaakt: hij overleed in 1988. Hoewel de constructie destijds vergevorderd was, moest er nog een glijbaan in de staart worden gebouwd.

Bell leefde echter wél lang genoeg om mee te maken hoe zijn dinosaurussen in verschillende commercials en videoclips verschenen.

Waar vind ik de Cabazon Dinosaurs in Palm Springs precies?

Wil je de Cabazon Dinosaurs zien? Dat kan. De kans is klein dat je ze mist wanneer je over Interstate 10 rijdt, maar voor de zekerheid: het adres is 50700 Seminole Drive in Cabazon, Californië.

De kitscherige attractie is inmiddels uitgebreid met een kleine tentoonstelling over dino’s en de onvermijdelijke souvenirshop.

Bron: Atlas Obscura

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen