Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Californië

Golden Gate Bridge II
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Californië is een van de grootste staten van Amerika. De Golden State is vooral bekend om haar gigantische verscheidenheid. De Californië bezienswaardigheden zijn groots, de Californië bestemmingen uiteenlopend. Het kost je slechts een paar uur tijd om vanuit de besneeuwde bergtoppen de woestijn in te rijden. Tel daar de fantastische steden, de relaxte inwoners en de strand- en surfcultuur bij op en je hebt misschien wel Amerika’s allerleukste bestemming te pakken.

Direct naar
Californië bezienswaardigheden
Californië bestemmingen
Dit mag je niet missen in Californië
Californië tijd
Californië weer

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen

Californië bezienswaardigheden
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

Californië bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden en activiteiten in Californië

Highway 1
De mooiste route ter wereld? Vraag het de gemiddelde Amerika-fan en hij of zij wijst direct naar Highway 1. Deze road trip gaat langs de prachtige kust van de Pacifische Oceaan en is een van de allergaafste Californië bezienswaardigheden. Hij ligt precies tussen San Francisco en Los Angeles en is zodoende prima met deze steden te combineren.
Meer over Highway 1

Alcatraz
Het bekendste gevangeniseiland ter wereld vind je in de baai van San Francisco. Alcatraz huisvestte Amerika’s beruchtste criminelen, maar is nu een populaire attractie. Een bestemming die onmisbaar is in het rijtje Californië bezienswaardigheden!
Meer over Alcatraz

Lombard Street
Het gaat allemaal niet heel soepel, maar rijden over deze bochtige straat is een must tijdens je Cali-bezoek. Lombard Street is een absolute must-do, hoewel bewoners langs het weggetje daar wegens de drukte anders over denken…
Meer over Lombard Street

Fisherman’s Wharf
San Francisco’s Fisherman’s Wharf is een populair havengebied bij toeristen. Dit komt mede door het geweldige uitzicht op onder meer de Golden Gate Bridge en het gevangeniseiland Alcatraz.

Pier 39
Pier 39 is de bekendste attractie, vooral door de kolonie zeeleeuwen die je hier vindt. Ze vormen een attractie op zich, hoewel je een beetje geluk moet hebben. Ze zijn er namelijk niet altijd. Pier 39 is verder een behoorlijk commerciële attractie. Je vindt er verschillende restaurants en gift shops. Huur hier een fiets om vanaf Pier 39 richting de Golden Gate Bridge te rijden.

Ferry Building
Pier 39 is niet onaardig, maar zoals gezegd erg commercieel en toeristisch. Inwoners van San Francisco komen er dan ook nauwelijks. De Ferry Building is wat dat betreft iets authentieker. Deze markt is gevestigd in een oud station. De hier uitgestalde producten zijn verser dan in welke haven dan ook. Het maakt Ferry Building een van de meer unieke Californië bezienswaardigheden.

Golden Gate Bridge
Het symbool van San Francisco is zonder twijfel de Golden Gate Bridge. Rij er met je auto of camper overheen óf huur een fiets en geniet van het uitzicht op de stad en de baai. Een van de meest indrukwekkende Californië bestemmingen!
Meer over Golden Gate Bridge

Walk Of Fame
De bekendste straat van Los Angeles? Dat is zonder meer de Walk Of Fame. Je vindt hier de namen van je favoriete entertainers én een van Amerika’s meest karakteristieke theaters.
Meer over Walk Of Fame

Disneyland
Disneyland in Anaheim is het allereerste Disney-reosrt ter wereld. Walt Disney opende het eerste park zelf en sindsdien is de bestemming niet meer weg te denken uit LA en omstreken. Bezoek ook Disney’s California Adventure voor de complete ervaring.
Meer over Disneyland

Universal Studios Hollywood
Californië bezienswaardigheden alsUniversal Studios Hollywood in Los Angeles zijn uniek. Het pretpark is namelijk het oudste van alle Universal-pretparken, maar van oorsprong een filmstudio. De attracties zijn uiteenlopend en technologisch zéér geavanceerd…
Meer over Universal Studios Hollywood

Hearst Castle
Hearst Castle is een must see tijdens een road trip over Cali’s Highway 1. Het parmantige kasteel ligt hoog in de bergen en behoorde in een ver verleden toe aan de mediamagnaat Rudolph Hearst.
Meer over Hearst Castle

Chinatown San Francisco
Een van de bekendste wijken in San Francisco is ongetwijfeld Chinatown San Francisco. Bezoek de immigrantenwijk voor de prachtige toegangspoort, een lesje in Chinees-Amerikaanse cultuur of een van de vele andere Californië bezienswaardigheden.
Meer over Chinatown San Francisco

Griffith Observatory
Griffith Observatory is een planetarium hoog in de heuvels van LA’s Griffith Park. Je komt hier het een en ander te weten over het heelal, hoewel de meeste reizigers simpelweg voor het fantastische uitzicht over Los Angeles komen…

Sunset Boulevard
Sunset Boulevard is met haar toonaangevende clubs en karakteristieke billboards een van de meest unieke straten in Los Angeles. Je mag hem eigenlijk niet missen tijdens je bezoek aan LA.
Meer over Sunset Boulevard

Monterey Bay Aquarium
Het Monterey Bay Aquarium is het grootste aquarium ter wereld en een van de hoogtepunten langs de Californische kust. Sla hem niet over wanneer je Highway 1 rijdt. Dit is namelijk een van de meest bijzondere Californië bezienswaardigheden.

17 Mile Drive
Een van de mooiste road trips door Californië is de 17 Mile Drive. De route gaat langs de oceaan – over het schiereiland Monterey. Een must do tijdens je reis naar het Amerikaanse westen.
Meer over 17 Mile Drive

Union Square San Francisco
Een van de bekendste pleinen in San Francisco is Union Square. Wie wil shoppen, is bij de grote warenhuizen óf de marktkraampjes aan het juiste adres.
Meer over Union Square San Francisco

Nob Hill
Nob Hill is een gevarieerde wijk in San Francisco. Je vindt hier moderne kantoorpanden, maar ook een vleugje San Fran van weleer. De buurt is ook thuis voor een van Frisco’s bekendste attracties: Lombard Street.
Meer over Nob Hill

Haight Ashbury
Haight Ashbury is de hippiewijk van San Francisco. Deze buurt neemt je mee terug naar de jaren zestig, waarin muzikanten als Jimi Hendrix en Janis Joplin The Haight hun tweede thuis noemden. Een van de gaafste Californië bestemmingen!
Meer over Haight Ashbury

San Diego Zoo
De San Diego Zoo is mogelijk de bekendste dierentuin van de wereld. Het complex bestaat uit twee verschillende parken: de Zoo zelf en het Safari Park. Beiden zijn de moeite waard wanneer je in de buurt van San Diego bent.
Meer over San Diego Zoo

Legoland California
Legoland California is een van de twee Lego-pretparken in The States. Je vindt hier attracties en shows in het teken van Lego. Het meest bijzondere deel van het park is Miniland USA. Dit is een soort Madurodam van Amerika, opgebouwd met het bekendste speelgoed van Scandinavië.
Meer over Legoland California

Six Flags Magic Mountain
Six Flags Magic Mountain is een van de vele Six Flags-parken die je overal in Amerika vindt. Dit filiaal is misschien wel de spannendste van allemaal. Ze hebben namelijk bijna twintig achtbanen en nog veel meer Californië bezienswaardigheden…
Meer over Six Flags Magic Mountain

Knotts Berry Farm
Een ouderwets en authentiek pretpark in Los Angeles – dat is Knotts Berry Farm. Dit themapark staat bekend om haar familiare sfeer en heeft zowel wilde als milde attracties.
Meer over Knotts Berry Farm

Presidio
Presidio is één van de uniekste wijken in de stad San Francisco. Dit enorme park staat nu bekend om haar bossen en uitzichten, maar ooit was dit gebied een belangrijke pijler in de Spaanse koloniale periode. Presidio is dé place-to-be voor een fantastisch uitzicht op de Golden Gate Bridge.

49 Mile Scenic Drive
Wil je alle hoogtepunten van San Francisco zien? Begin dan aan de 49 Mile Scenic Drive. Deze route is speciaal bedacht voor wie de highlights van Frisco vanuit de auto wil bekijken.
Meer over 49 Mile Scenic Drive

Balboa Park
Balboa Park is het stadspark van San Diego. Het gigantische park ziet er anders uit dan andere varianten. Het staat er namelijk helemaal vol met musea en bijzondere gebouwen én het is thuis voor Amerika’s allerleukste dierentuin.

Balboa Park is een oase van rust in het levendige, soms drukke San Diego. Je vindt hier musea, tuinen en een bijzondere architectuur met duidelijke Spaanse invloeden. De El Prado-promenade is dé place to be voor fans van dit soort bouwstijlen.

San Diego Zoo
Dé attractie van Balboa Park? Dat is zonder twijfel de San Diego Zoo. Deze wereldberoemde dierentuin ligt middenin het culturele park. De dierentuin is thuis voor zo’n drieduizend dieren, waaronder enkele bedreigde soorten. Het safaripark dat er pal naast ligt, is uniek. Je krijgt hier als bezoeker de kans om je letterlijk tussen de dieren te begeven.

La Jolla
La Jolla is een van de zonnigste wijken van San Diego. Je vindt hier stranden, exclusieve winkels en restaurants die eigenlijk meer op Europa lijken. Deze buurt mag je eigenlijk niet overslaan wanneer je naar Californië gaat.

Mulholland Drive
De Mulholland Drive ken je wellicht van de gelijknamige, warrige film van regisseur David Lunch. Wist je echter dat de Drive ook voer is voor een leuke road trip? De weg slingert van Hollywood naar de kust van Malibu. Een aanrader!
Meer over Mulholland Drive

San Francisco Museum Of Modern Art
Het San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) is al sinds 1935 een begrip in de Californische stad. Het museum beschikte toen al over voor die tijd zéér controversiële werken. Kunstenaars als Diego River en Frida Kahlo hangen er aan de muren.

Het Museum of Modern Art is in 2016 grondig gerenoveerd. De ingreep nam een aantal jaar in beslag, maar dan heb je ook wat: er kwamen 1.100 nieuwe kunstwerken bij. Deze werden allemaal aangeleverd door de familie Fisher: de eigenaar van de kledingzaak Gap.

De meest bijzondere kunst vind je in het atrium. Deze centrale hal van het museum stelt onder meer conceptuele architectuur en muurschilderingen tentoon. Het museum beschikt eveneens over een groot assortiment historische werken van lokale fotografen. Je komt er zo ook achter hoe San Francisco er door de jaren heen uitzag.

Watts Towers
De Watts Towers in Los Angeles herken je ongetwijfeld uit menig film over het leven in de Amerikaanse ghetto’s. Ze liggen dan ook in een vrij ruige wijk: Watts. Wil je de torens bezoeken? Wees dan op je hoede.
Meer over Watts Towers

San Luis Obispo
Californië staat bekend om haar missieposten. Deze missies vind je overal in de staat. Het zijn religieuze en koloniale overblijfselen uit de tijd waarin de Spanjaarden de Golden State nog beheersten. De missies van weleer zijn nu historische bezienswaardigheden voor reizigers en locals. Een goed voorbeeld hiervan is San Luis Obispo.
Meer over San Luis Obispo

Mission San Juan Capistrano
Mission San Juan Capistrano is een van de bekendste missiekerken in Californië, waar in de koloniale tijd 230 inwoners van het nieuwe Spanje woonden. Ze probeerden samen de macht van de katholieke kerk over heel Amerika te verspreiden. De overblijfselen van de missie zijn nu een attractie voor toeristen. Ze vormen tevens een historisch, cultureel en religieus erfgoed. Bezoekers komen er van alles te weten over het Californië wel weleer.

De bieb en het treindepot zijn voorbeelden van in ere herstelde onderdelen. Ze geven een perfect beeld van hoe leven in de missie er destijds uitzag. Aanraders voor wie op zoek is naar alternatieve Californië bestemmingen.

Meer bezienswaardigheden en activiteiten in deze omgeving

Racetrack Playa, Death Valley National ParkNatuur in Californië

Death Valley National Park
De term hitte krijgt een heel ander begrip wanneer je in dit park bent geweest. De op één na heetste plek ter wereld ligt namelijk in Californië. De schrikbarende temperatuur van 57 graden Celsius is hier gemeten. Badwater, Zabriskie Point en Furnace Creek zijn desondanks niet te missen Californië bezienswaardigheden.
Meer over de Death Valley National Park

Yosemite National Park
Californië bezienswaardigheden als het Yosemite National Park zijn weer heel anders. Je vindt hier geen uitgestrekte woestijnen, maar wel dichte bossen en prachtige vergezichten. Hike naar het fantastische uitkijkpunt Glacier Point of stap in de auto en verken het park via de Tioga Pass. Het kan hier allemaal.
Meer over Yosemite National Park

Joshua Tree National Park
Joshua Tree National Park hoort absoluut in het rijtje niet te missen Californië bezienswaardigheden thuis. Het park staat natuurlijk bekend vanwege de gelijknamige bomen – maar er is meer. Honderden rotsen om op te klimmen, bijvoorbeeld.
Meer over Joshua Tree National Park

Sequoia & Kings Canyon National Park
Twee nationale parken in één. De een staat bekend om de diepste ravijn van Amerika, de ander is gespecialiseerd in de grootste bomen ter wereld. Sequoia & Kings Canyon National Park is een van de hoogtepunten in Californië. Onmisbaar tijdens je Cali-trip!
Meer over Sequoia & Kings Canyon National Park

Big Sur
Big Sur is fenomenaal. Dit natuurgebied staat bekend om haar ruige rotsen, hoge bergen en fantastische ligging aan de Pacifische Oceaan. Highway 1 slingert er dwars doorheen en is dé road trip om Big Sur te verkennen.
Meer over Big Sur

Zabriskie Point
Zabriskie Point is een van de meest bijzondere Californië bezienswaardigheden. Dit uitkijkpunt in de Death Valley staat voornamelijk bekend om haar zonsondergang. Deze is vanaf hier uitstekend te zien en fenomenaal.

Lake Tahoe
Het gigantische meer Lake Tahoe ligt op de grens van Californië en Nevada. Reizigers komen er in de zomer om te zwemmen. De omliggende heuvels zijn in de winter ideaal voor wintersport. Een van de meest gevarieerde Californië bestemmingen!
Meer over Lake Tahoe

Mojave Desert
De gortdroge Mojave Desert staat met name bekend om de aanwezigheid van de Death Valley. Verborgen Californië bezienswaardigheden als het Red Rock Canyon State Park en Mojave Air & Space Port zijn desondanks zeker de moeite waard. Een van de warmste, maar ook leukste Californië bestemmingen.
Meer over Mojave Desert

Griffith Park Los Angeles
Griffith Park is het stadspark van Los Angeles en zeven keer zo groot als New Yorks Central Park. Het Griffith Observatory is een de highlights: een planetarium waarvandaan je een geweldig uitzicht over Downtown LA hebt.
Meer over Griffith Park Los Angeles

Salton Sea State Recreation Area
De Salton Sea State Recreation Area is een recreatiegebied in Californië dat min of meer per ongeluk is ontstaan. Een overstroming van de Colorado River in 1905 leidde ertoe dat de gortdroge Imperial Valley deels onder water kwam te staan, waarnaar zich een bijzonder meer vormde. De Salton Sea is zodoende een van de meest bijzondere Californië bestemmingen.

Redwoods National Park
Het Redwood National Park (volledig: Redwood National and State Park) is een enorm natuurgebied direct aan de Pacifische Oceaan. Het park ligt een stukje boven San Francisco en relatief vlakbij de grens met Oregon, waardoor veel reizigers naar de Amerikaanse westkust het gebied overslaan. Dat is zonde, want het is dé locatie voor enorme bomen en migrerende walvissen.

Lassen Volcanic National Park
Lassen Volcanic National Park is een minder bekend, maar desondanks schitterend nationaal park. Je vindt hier een verzameling van as, geisers en zwavelhoudende poelen. Een aanrader voor wie op zoek is naar alternatieve Californië bestemmingen.
Meer over Lassen Volcanic National Park

Marin County
Marin County is een Californisch natuurgebied vol wouden, heuvels en indrukwekkende vergezichten. Het gebied ligt direct aan de overkant van de Golden Gate Bridge. Inwoners van San Francisco gebruiken het gebied dan ook om tijdelijk aan het hectische stadsleven te ontkomen.

Marin County is uitstekend te bereiken vanuit San Francisco. Dit kan zelfs per fiets. Wie een fiets huurt op San Francisco’s Fisherman’s Wharf, kan hiermee via de Golden Gate Bridge naar dit natuurgebied. Dit gebied heeft verschillende wandelpaden die uiteindelijk leiden naar een aantal indrukwekkende uitkijkpunten die je een schitterend uitzicht op de Golden Gate Bridge en de skyline van San Francisco geven

Muir Woods National Monument is ook een aanrader. Je ziet hier enkele van de grootste bomen ter wereld. Point Bonita Lighthouse is nog zo’n point of interest. De oude vuurtoren is echter beperkt geopend.

Muir Woods National Monument
Het Muir Woods National Monument is een imposant natuurgebied op een steenworp afstand van San Francisco. Hier vind je onder meer de wereldberoemde sequoia-bomen.

Humboldt Redwoods State Park
Wil je hele hoge bomen zien? Ga dan naar Humboldt Redwoods State Park in Noord-Californië. Een bestemming die niet veel wordt bezocht, maar absoluut de moeite waard is.

Anza-Borrego Desert State Park
Een stukje onontdekt Californië: dat is het Anza-Borrego Desert State Park. Bezoekers die de Golden State vaker hebben verkend, zijn ongetwijfeld bekend met dit gortdroge, maar ook prachtige staatspark. Anza-Borrego Desert State Park is wellicht een welkome aanvulling op het aanbod bekende, nationale parken en een aanrader voor wie op zoek is naar meer alternatieve Californië bestemmingen.

Het Anza-Borrego Desert State Park was ooit een ongerept natuurgebied waar voornamelijk mijnwerkers kwamen. Het park, rijk aan woestijnen en ravijnen, is nu een populaire regio onder reizigers die op weg zijn naar San Diego. Het bezoekerscentrum in het grootste stadje, Borrego Springs, vertelt je alles over het geologische begin van het gebied. Een bijzonder uitzicht heb je vanaf diverse punten op de Palm Canyon Nature Trail: een van de mooiste wandelpaden door het dorre gebied.

Dé tijd van het jaar om het Anza-Borrego Desert State Park te bezoeken is van maart tot en met mei: de woestijn staat dan in bloei.

Meer natuur in deze omgeving

San FranciscoSteden en plaatsen in Californië

San Francisco
San Francisco is volgens velen de leukste stad van Amerika. De laid-back sfeer, de wereldberoemde attracties, de unieke ligging tegen een heuvel… De stad is in ieder geval een garantie voor een zéér geslaagde citytrip en een van de allergaafste Californië bestemmingen.
Meer over San Francisco

Los Angeles
Los Angeles. Je houdt ervan – of je haat het. Je kunt hier namelijk, in tegenstelling tot andere steden, niet zomaar rondlopen. Een huurauto is noodzakelijk om je van A naar B te verplaatsen. Alleen dan zie je alle hoogtepunten: van de letters van Hollywood tot de stranden van Venice.
Meer over Los Angeles

Beverly Hills
Beverly Hills is misschien wel de meest bekende buurt van de Verenigde Staten. De inwoners hebben allemaal een ding gemeen: ze zijn actief in de entertainmentindustrie. Dat is ook een vereiste, want met alleen veel geld kom je de wijk niet in. Het maakt The Hills ook onder reizigers een van de populairste bezienswaardigheden van Los Angeles. Hier rondrijden brengt je langs de paleizen van onder meer Tom Hanks, Danny Devito en Jim Carrey. De villa van laatstgenoemde beslaat qua omvang zelfs een complete straat.

Het is mogelijk om een tour te boeken langs dit soort villa’s. Het voordeel daarvan is dat je extra info over de woningen en hun bewoners krijgt. Dit soort rondleidingen geven je ook toegang tot het exclusiefste deel van Beverly Hills: Bel-Air.

Winkelen doe je op Rodeo Drive: een van de meest exclusieve Californië bestemmingen.

San Diego
De meest onderschatte stad van The States? Dat is misschien wel San Diego. De stad wordt vaak ondergedompeld in de grootsheid van andere Californië bestemmingen, zoals San Francisco en LA. Californië bezienswaardigheden als Balboa Park, The Gaslamp Quarter en Coronado bezorgen je sowieso een topvakantie.
Meer over San Diego

Santa Barbara
Santa Barbara is een vaste stop voor reizigers die de Highway 1 van San Francisco naar Los Angeles rijden. De kustplaats is uiterst zonnig en heeft met de Stearns Wharf een prima bestemming om een Californisch visrestaurant te proberen.

Monterey
Monterey is een charmante vissersplaats die je zeker tegenkomt wanneer je door Californië reist. Je vindt hier onder meer een authentieke Fishermans Wharf én het grootste aquarium ter wereld.
Meer over Monterey

Carmel By The Sea
Dit sfeervolle kustplaatsje is voor veel reizigers het begin van een trip over Highway 1. Het kunstzinnige dorpje telt veel exclusieve restaurants en bijzondere, sprookjesachtige woningen.
Meer over Carmel By The Sea

Palm Springs
Palm Springs is een vrij exclusieve stad in het zuiden van Californië. Het is de favoriete vakantiebestemming van Hollywood, waardoor je er vooral veel Californië bezienswaardigheden als golfbanen en exclusieve winkelcentra vindt. Het Oasis Water Resort heeft een eigen golfslagbad en is een van de beste plekken om af te koelen van de hitte.

Sausalito
Sausalito is een heel klein plaatsje aan de overkant van San Francisco’s Golden Gate Bridge. Het is een aanrader om een fiets te huren op Pier 39 en over de brug naar dit stadje te rijden. De veerpont terug naar de stad vertrekt namelijk ook vanuit Sausalito.

Napa Valley
Napa Valley is de absolute top van de Californische wijnindustrie: een enorme streek die bestaat uit grote en kleine plaatsen, rollende heuvels en bovenal een zéér uitgebreid assortiment wijnhuizen.
Meer over Napa Valley

Malibu
Een plaatsje met de naam Malibu? Dat moet wel een tropische, zonovergoten bestemming zijn. Dit komt desondanks niet helemaal overeen met de realiteit – in positieve zin. Malibu is namelijk veel meer dan een simpele zon-, zee- en strandbestemming en simpelweg een van de leukste Californië bestemmingen.

De naam van de bestemming is onlosmakelijk verbonden met een imago van palmbomen en kokosnoten. Krijg je dat plaatje niet uit je hoofd? Ga dan naar Zuma Beach gaan. Dit sfeervolle strand heeft een gezellige boardwalk met leuke winkels en smaakvolle restaurants. Zuma Beach komt bovenal het dichtst in de buurt van je typische zomerbestemming.

Surfrider County Beach is een wat ruiger strand en is, zoals de naam al verraadt, erg populair onder surfers. Een andere aanrader is het Lagoon State Beach. Het is geen strand waar je even snel je handdoek uitrolt, maar wel een schitterend en woest natuurgebied.

Het Malibu Creek State Park is heel anders. Je vindt hier Californië bezienswaardigheden als lange wandelpaden, vele picknickmogelijkheden en een fantastisch uitzicht over de Santa Monica Mountains. Het staatspark doet nog het meeste denken aan een real-life filmset. Dat klopt ergens ook wel. Hier werden verschillende Hollywood-films, waaronder Butch Cassidy and the Sundance Kid en de originele Tarzan, opgenomen.

Long Beach
Long Beach is een alternatieve bestemming die bij Los Angeles hoort. Je vindt hier Californië bezienswaardigheden als de luxueuze lijnboot Queen Mary en het charmante centrum van Shoreline Village. Winkelen doe je op Pine Avenue.

Santa Cruz
Santa Cruz ligt langs de Highway en is een veel gemaakte pitstop voor reizigers die de fenomenale road trip maken. Je vindt hier een hippe boardwalk, de University of California en de beroemde missiepost Mission Santa Cruz.

San Jose
Facebook. Google. Apple. De grootste bedrijven ter wereld hebben één ding met elkaar gemeen. Alle hoofdkantoren staan namelijk in San Jose. De high-tech-wijk Silicon Valley is dan ook dé bezienswaardigheid in deze voormalige Spaanse kolonie.

Sacramento
De hoofdstad van Californië? Dat is niet Los Angeles of San Francisco. Sacramento heeft de eer. De must sees in deze stad blijven beperkt tot het stadsdeel Old Sacramento en het State Capitol. Sacramento heeft wel een opkomende food scene: er openen maandelijks nieuwe restaurants.

Mendocino
Mendocino ligt in het noorden van Californië. De bestemming lijkt totaal niet op andere plaatsen in de Golden State. De bouwstijl van de huizen toont sterke gelijkenissen met die van het oosten van The States. Dat klopt ook wel: de stichters van Mendocino kwamen hier vandaan.
Meer over Mendocino

Sonoma Valley
Sonoma Valley is de wijnstreek van Californië waarvan Napa Valley het meest bekende onderdeel is. De hier aanwezige wijnhuizen behoren tot de beste ter wereld, hoewel het gebied ook andere bezienswaardigheden heeft, waaronder de missiepost Mission San Francisco.
Meer over Sonoma Valley

Pasadena
Dé must-sees van Los Angeles? Die liggen grotendeels niet in LA zelf. Voorsteden als Beverly Hills, Hollywood en Anaheim zijn Californië bezienswaardigheden op zich en hebben verreweg de meeste attracties. Dit soort steden zijn er meer. Pasadena, bijvoorbeeld. Deze voorstad ontstond na de voltooing van de Santa Fe Railroad. Pasadena voelt daarnaast opvallend Mexicaans aan.
Meer over Pasadena

Oakland
Wie in San Francisco is geweest, weet dat er aan de overkant van de baai nog een grote stad ligt. Dit grote stad is Oakland, Californië. Deze plaats was ooit een voorstad van San Fran, maar heeft inmiddels een eigen naam en karakter. De stad had door criminaliteit een vrij negatieve reputatie, maar die wordt door investeringen in nieuwe restaurants en winkels aardig opgepoetst. Oakland is zodoende een van de meest opkomende Californië bestemmingen.

Palo Alto
Palo Alto is een van vele voorsteden van San Francisco en een relatief veel bezochte plaats onder bezoekers van de Bay Area. De studentenstad is voornamelijk bekend vanwege de Stanford University: de enorme campus van deze universiteit is groter dan het centrum van San Francisco.

Berkeley
Heb je van het plaatsje Berkeley gehoord? Misschien niet. Dit is desondanks een bestemming met relatief veel bezoekers. Berkeley heeft namelijk een sterke band met San Francisco. De hippies uit de jaren zestig en zeventig wonen namelijk bijna allemaal in dit nu enigszins psychedelische dorpje. Berkeley is zodoende een van de meer alternatieve Californië bestemmingen.

Hippiecultuur
Ben je in de wijk Haight Ashbury in San Francisco geweest? Je weet dan ook hóe groot de invloed van The Summer of Love op de Californische metropool is geweest. Hippies wonen er echter weinig in The Haight. Dit komt omdat ze in de jaren zeventig allemaal verhuist zijn. Berkeley werd hun nieuwe adres. De stad ligt aan de overkant van de San Francisco Bay en is prima te combineren met een citytrip naar San Fran.

Wat er is te zien? Hippies – natuurlijk. De inwoners van dit soort Californië bestemmingen hebben hun wilde haren in de jaren zestig gelaten, maar het straatbeeld verraadt dat dit niet voor de volledige honderd procent is gelukt. Het stadje is echter ook een culinaire topbestemming. De Californische keuken wordt hier via unieke visgerechten tentoongesteld. De beste restaurants? Die vind je aan Shuttuck Avenue.

De plaats is eveneens erg studentikoos dankzij de University of California die hier ligt. Een bezoek aan de campus is eveneens een aanrader – mede door de vele alternatieve bewegingen die je hier tegenkomt.

Eureka
Eureka is een fijne bestemming voor Amerika-reizigers die de staat Californië meermaals hebben bezocht en op zoek zijn naar een alternatieve plaats om te bezoeken. Dit hippe dorpje ligt in het minder bezochte noorden van de staat en staat bekend om haar houtindustrie.

Sequoia’s
Eureka heeft door de jaren heen in het teken gestaan van meerdere industrieën. De plaats gold in het verleden als een mijnstad, gesticht door goudzoekers, maar vandaag de dag staat Eureka voornamelijk bekend om houtproducten. Veel gebouwen in het centrum zijn vormgegeven aan de hand van het hout afkomstig van de nabijgelegen Sequoia-bomen. Het hippe middelpunt van de stad wordt tevens geroemd om haar Californië bezienswaardigheden en opvallend gezellige uitgaansleven: je vindt hier veel bars en clubs.

Meer steden en plaatsen in de omgeving


Californië bestemmingenCalifornië bestemmingen

Noord Californië

Californië is thuis voor de meest uiteenlopende Californië bestemmingen. Je vindt hier fantastische steden als San Francisco, unieke parken als de Death Valley National Park en attracties van wereldklasse – Disneyland, bijvoorbeeld.

De Golden State is speciaal omdat de Californië bestemmingen allemaal zo divers zijn. Cali bestaat grofweg uit twee verschillende delen: een noordelijk en een zuidelijk deel.

Noord Californië is het over het algemeen wat ruiger dan wat inwoners SoCal noemen. Dat zie je al aan de veranderingen in de Californië bezienswaardigheden  wanneer je over Highway 1 rijdt. De stranden langs deze weg zijn spectaculair, maar te woest om er ook echt een handdoek uit te rollen.

Deze ruigheid neemt boven San Francisco alleen maar toe. Plaatsjes als Mendocino – een vissersdorpje dat meer lijkt op een bestemming in New England – mag je hier echt niet missen. Het Humboldt Redwoods State Park hoort bij een van de Californië bestemmingen waar je de gigantische sequoia-bomen kunt zien.

Zuid Californië

Het bekendste deel van Californië is zonder twijfel het zuiden. Hier vind je veelCalifornië bezienswaardigheden, zoals de wereldsteden Los Angeles en San Diego, maar bovenal het zonnige klimaat dat je ook verwacht bij de Golden State. Veel Californië bestemmingen in Zuid Californië verwelkomen dan ook massa’s toeristen. Dat geldt voor de hierboven genoemde steden, maar ook voor dorpjes en voorsteden. Santa Barbara is hier een goed voorbeeld van.

De Californische kuststreek staat bekend om haar strandcultuur. Rij je meer richting het binnenland, dan zie je meer en meer Californië bestemmingen in woestijn veranderen. De Mojave Desert is een gigantische, uitgestrekte woestijn en thuis voor onder meer Death Valley National Park. Het is hiervandaan niet ver rijden naar buurtstaten als Arizona en Nevada.


San DiegoDit mag je niet missen in Californië

Verken San Francisco op z’n Nederlands

We doelen daarmee we op de fiets. Huur er een bij Pier 39 en fiets over de Golden Gate Bridge naar het plaatsje Sausalito. Pak hiervandaan de veerpont terug naar de stad. 100% garantie voor een geweldige dag waarin je meerdere Californië bezienswaardigheden ziet.

Ervaar wat hitte is in de Death Valley

Je moet inderdaad geen uren lopen in deze temperaturen. De hitte van de Californië bezienswaardigheden in de Death Valley is dusdanig ongekend dat je dit ook absoluut niet wil missen. Verken het laagst gelegen punt Badwater of geniet van het uitzicht van Zabriskie Point.

Maak de mooiste road trip ter wereld

Highway 1 is werkelijk fenomenaal. Trek er voldoende tijd voor uit. Het uitzicht over de Pacifische Oceaan is namelijk zo mooi dat je geheid om de vijf minuten wil stoppen. Een van de allermooiste Californië bestemmingen.


Californië tijdCalifornië tijd

De Californië tijd scheelt negen uur met die van Nederland. Het is er negen uur eerder dan in Nederland.


Californië weerCalifornië weer

Het weer op de verschillende Californië bestemmingen en Californië bezienswaardigheden is zo uiteenlopend dat het onmogelijk is om een goed gemiddelde te nemen. We geven je daarom – naast gemiddelden voor het Californië weer – ook de weersomstandigheden op de verschillende bestemmingen.

Het Californië weer ziet er – over het algemeen – per maand zo uit:
Januari – Februari Rond de 20 graden Celsius. Gemiddelde neerslag.
Maart Rond de 20 graden Celsius. Weinig neerslag.
April Rond de 20 graden Celsius. Bijna geen neerslag.
Mei – Juni Rond de 25 graden Celsius. Bijna geen neerslag.
Juli – September Rond de 30 graden Celsius. Bijna geen neerslag.
Oktober Rond de 25 graden Celsius. Bijna geen neerslag.
November – December Rond de 20 graden Celsius. Weinig neerslag.

Het Death Valley National Park weer ziet er per maand zo uit:
Januari Rond de 20 graden Celsius, bijna geen neerslag
Februari en maart Rond de 25 graden Celsius, bijna geen neerslag
April Rond de 30 graden Celsius, bijna geen neerslag
Mei Rond de 35 graden Celsius, bijna geen neerslag
Juni – Augustus Rond de 45 graden Celsius, geen neerslag
September Rond de 40 graden Celsius, geen neerslag
Oktober Rond de 35 graden Celsius, bijna geen neerslag
November Rond de 25 graden Celsius, bijna geen neerslag
December Rond de 20 graden Celsius, bijna geen neerslag

Het Los Angeles weer ziet er per maand zo uit:
Januari – Februari Rond de 20 graden Celsius, gemiddelde neerslag
Maart Rond de 20 graden Celsius, weinig neerslag
April Rond de 20 graden Celsius, bijna geen neerslag
Mei – Juni Rond de 25 graden Celsius, bijna geen neerslag
Augustus – September Rond de 30 graden Celsius, bijna geen neerslag
Oktober Rond de 25 graden Celsius, bijna geen neerslag
November – December Rond de 20 graden Celsius, weinig neerslag

Het San Francisco weer ziet er per maand zo uit:
Januari Rond de 15 graden Celsius. Veel neerslag.
Februari – Maart Rond de 15 graden Celsius. Gemiddelde neerslag.
April Rond de 15 graden Celsius. Weinig neerslag.
Mei – September Rond de 20 graden Celsius. Bijna geen neerslag.
Oktober Rond de 20 graden Celsius. Weinig neerslag.
November Rond de 15 graden Celsius. Gemiddelde neerslag.
December Rond de 15 graden Celsius. Veel neerslag.

Het Yosemite National Park weer ziet er per maand zo uit:
Januari – Maart Rond de 5 graden Celsius. Veel neerslag.
April Rond de 10 graden Celsius. Weinig neerslag.
Mei Rond de 15 graden Celsius. Weinig neerslag.
Juni Rond de 20 graden Celsius. Bijna geen neerslag.
Juli – Augustus Rond de 25 graden Celsius. Bijna geen neerslag.
September Rond de 20 graden Celsius. Bijna geen neerslag.
Oktober Rond de 15 graden Celsius. Weinig neerslag.
November Rond de 10 graden Celsius. Veel neerslag.
December Rond de 10 graden Celsius. Veel neerslag.

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen