Afrika OnlyCanada Only

ZIEN in Californië: de Venice Canals

Venice Canals - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Goed – ze zijn natúúrlijk niet te vergelijken met de Italiaanse uitvoering. Maar de Venice Canals horen wel onmiskenbaar bij Los Angeles én ze hebben een bijzondere historie.

Dat begint allemaal bij ene Abbot Kinney. Een miljonair die zijn fortuin had verdiend in de tabaksindustrie. Hij kocht, aan het begin van de twintigste eeuw, een stuk land langs de Californische kust en noemde het Venice. Naar Italiaans voorbeeld, ja.

[themify_layout_part id=34636]

Nabootsing van Italië

Het bleef qua verwijzingen niet alleen bij de naam. Kinney wilde daadwerkelijk de Italiaanse stad nabootsen. Mét een Californisch tintje, uiteraard. Het blijft toch Amerika.

De eerste stap in dit bijzondere proces? Het bouwen van een grachtengordel. Kinney ging voor een aaneenschakeling van waterwegen waar gondola’s op z’n Italiaans doorheen konden dobberen. Het grootse plan omvatte ook verschillende, verlichte bruggen en een breed palet aan versiersels.

Er bleek alleen een probleem te zijn. Auto’s waren destijds in opkomst en het duurde niet lang voor Kinney’s grachtengordel als outdated werd bestempeld. Veel grachten werden, in de jaren nadat Kinney zijn ambitieuze plannen ontvouwde, gedempt. Ze maakten daarna plaats voor onder meer autowegen en bouwterreinen.

Niet dat Kinney en consorten daar zich zo makkelijk bij neerlegden. Ze hadden helemaal geen zin om de grachtengordel op te geven. Het leidde tot een lange, juridische strijd waarbij Kinney helaas aan het kortste eind trok.

[themify_layout_part id=34170]

De resurrectie van de Venice Canals

Of niet? Want veertig jaar later besloot de stad dat een grachtengordel toch best een mooie aanvulling zou zijn voor een kustplaats als Venice.

Lang verhaal kort: het plan werd opnieuw van stal gehaald en de Venice Canals beleefden een resurrectie. Los Angeles heeft er sindsdien een bezienswaardigheid bij.

[themify_layout_part id=37739]

Waar vind ik de Venice Canals?

Bezoeken? Dat kan – uiteraard. Je vindt de Venice Canals op loopafstand van het strand van Venice. Je kunt er over verschillende bruggetjes lopen en turen naar de woningen die veelal zijn bedoeld voor de meer welgestelde Amerikanen. Een bestemming die je niet zo snel verwacht in een miljoenenstad als Los Angeles.

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=34047]