Canada Only

Cave City: een klein stadje in Arkansas met een groot geheim onder de grond

Arkansas Department of Parks, Heritage and Tourism
Michelle de Vos

Michelle de Vos

Er is een klein stadje in Arkansas dat beroemd is om zijn zoete watermeloenen. Elke zomer verandert Cave City, Arkansas in een Watermelon Wonderland. Laten we een hap nemen van deze zoete meloenen tijdens het ontdekken van de rest van de stad, want er is nog veel meer te doen! 

Want je vraagt het je misschien ook af – hoe komt de stad aan zijn naam? Je bent niet alleen. Wat blijkt nou: de stad is bovenop een grot gebouwd. En sinds vorig jaar kan je de grot ook bezoeken!

 Lees ook Selma is een van de oudste steden in Alabama en écht een must om te bezoeken!

Arkansas Department of Parks, Heritage and Tourism

Wat is Cave City?

Cave City is een stad in de staat Arkansas. Dit onderschatte stadje, opgericht in 1892, werd gebouwd rond een grote ondergrondse grot. Terwijl de koude grot vroeger nogal een trekpleister was, trekken toeristen vandaar de dag naar Cave City voor iets lekkers. De stad is namelijk trots op dat het ‘de zoetste watermeloenen ter wereld’ heeft en dat wordt elk jaar gevierd.

Arkansas Department of Parks, Heritage and Tourism

Wat kan ik hier doen?

Watermeloenenfestival

Elk jaar organiseert de stad eind juli een watermeloenenfestival. Dit gebeurt al sinds 1980. Het driedaagse festival is gevuld met live muziek en activiteiten, maar centraal staan de zoete watermeloenen.

Naast je klassieke festivalactiviteiten, zoals een feest en een parade, heeft dit festival namelijk een watermeloenenrace, een eetwedstrijd en wedstrijd om de beste selfie met je watermeloen.

cave city arkansas
Arkansas Department of Parks, Heritage and Tourism

Cave City’s Crystal River Cave

Hoewel het woord ‘grot’ in de naam van de stad voorkomt, zijn veel mensen zich niet bewust van de grot binnen de stadsgrenzen, of liever gezegd, eronder. Al meer dan twintig jaar is de Crystal River Cave gesloten voor het publiek, maar onlangs zijn de eigenaren begonnen met het aanbieden van rondleidingen. 

De grot heeft minstens vijf hoofdkamers, waarvan de onderste kamers onder water staan. De Crystal River, die door de grot stroomt, is nog steeds een mysterie. De bron van de rivier is nooit ontdekt. 

cave city arkansas
Arkansas Department of Parks, Heritage and Tourism

Boven de grond zijn de kamers ook een bezoekje waard. Het oppervlak van elke structuur is van grond tot dak bedekt met verschillende soorten kwarts, kristallen, versteend hout en Native relikwieën, zoals botten, pijlpunten en rotsen. 

De bezienswaardigheid vertelt de geschiedenis van de Native-cultuur van het gebied. Er wordt aangenomen dat de Crystal River Cave is ontdekt door indianen en in de achttiende eeuw als schuilplaats werd gebruikt.

cave city arkansas
Arkansas Department of Parks, Heritage and Tourism

Hoe bereik ik Cave City?

Cave City ligt in het noordoosten van de staat Arkansas en is perfect voor een tussenstop tijdens een roadtrip door het Zuiden. Het ligt wel een stuk rijden van de grote steden. De dichtstbijzijnde steden, Little Rock en Memphis (Tennessee), liggen op twee uur rijden van het kleine stadje. 

Dit artikel wordt je aangeboden door Travel South USA.