Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Een beeld van trots: het Crazy Horse Memorial in South Dakota

Picture of Michelle de Vos

Michelle de Vos

Het Crazy Horse Memorial in South Dakota is een indrukwekkend monument dat een eerbetoon brengt aan de beroemde Oglala Lakota-leider Crazy Horse. Het monument is een krachtige weergave van de trots en cultuur van de inheemse Amerikaanse volkeren.

Interessant genoeg wordt het vaak gezien als een ‘concurrent’ van het nabijgelegen Mount Rushmore National Memorial, dat de hoofden van vier Amerikaanse presidenten toont.

Beide monumenten zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken en bieden unieke perspectieven op de geschiedenis en cultuur van de Verenigde Staten.

Lees ook Welkom in Buffalo, Wyoming!

crazy horse memorial

Dit is geschiedenis van Crazy Horse

Crazy Horse was een moedige Sioux-krijger die bekend stond om zijn rol in de Slag bij de Little Bighorn in 1876. Hij wordt herinnerd om zijn moed en toewijding aan zijn volk.

Het monument, gelegen in de Black Hills van South Dakota, is een eerbetoon aan zijn erfenis en de cultuur van de Lakota.

De bouw van het Crazy Horse Memorial begon in 1948 en is nog steeds niet voltooid. Het project werd gestart door Korczak Ziolkowski, een beeldhouwer van Poolse afkomst, op verzoek van Lakota-leider Chief Henry Standing Bear.

Het uiteindelijke doel is om niet alleen een groot standbeeld te maken, maar ook een cultureel en educatief centrum.

De beeldhouwkunst en het monument

Het beeld stelt Crazy Horse voor, rijdend op een paard en wijzend naar zijn heilige land. De afmetingen zijn indrukwekkend: het hoofd van Crazy Horse alleen al is 27 meter hoog. Het gehele monument wordt 172 meter hoog en 195 meter lang.

Een leuk feitje over het Crazy Horse Memorial is dat het, eenmaal voltooid, het grootste bergbeeldhouwwerk ter wereld is.

Bezoekers kunnen het werk in uitvoering zien en krijgen daarbij een idee van de enorme schaal van het project. Het is een krachtig symbool van de trots en veerkracht van de inheemse Amerikaanse culturen.

crazy horse memorial

Dit is er te zien en te doen

Naast het bewonderen van het monument zelf, biedt het Crazy Horse Memorial Complex ook andere bezienswaardigheden. Het Indian Museum of North America heeft een uitgebreide collectie kunst en artefacten die de rijke geschiedenis en cultuur van Amerika’s oorspronkelijke bewoners laten zien.

In de zomer zijn er dansvoorstellingen, lezingen en culturele programma’s die je een diepgaander inzicht geven in de tradities en gebruiken van de Lakota en andere, Native groepen.

Zo kom je bij het Crazy Horse Memorial in South Dakota

Het Crazy Horse Memorial ligt op ongeveer dertig minuten rijden van Rapid City, South Dakota. Het is gemakkelijk bereikbaar via de U.S. Route 16 en biedt voldoende parkeergelegenheid voor bezoekers.

Voor degenen die met het vliegtuig komen, is de dichtstbijzijnde grote luchthaven Rapid City Regional Airport, vanwaar je een auto kunt huren om de prachtige Black Hills-regio te verkennen.

Dit artikel wordt je aangeboden door The Great American West.