Canada Only

Crips & Bloods: een historieschets

Los Angeles
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Op 30 minuten van Hollywood, 25 minuten van Disneyland en 20 minuten van Downtown Los Angeles is het oorlog. Oorlog op de straten van South Central L.A.. Crips & Bloods maken al jaren de dienst uit in dit door gangs bezette gebied, met vele doden als gevolg. Wie zijn deze gewelddadige bendes?

door Boy Tijbosch

De ruzie tussen de Crips en de Bloods is decennia oud. Het gangleven vindt zijn oorsprong bij Raymond Washington, een jonge inwoner van Watts, South Central Los Angeles. Klaar met de slechte scholing en lage werkgelegenheid in zijn buurt, richtte hij een gang op. Een bende bestaande uit tien personen die al rovend hun geld verdienden. Tevens een bende die na verloop van tijd evalueerde in de groep die we vandaag de dag kennen als de Crips.

Crip or die

Hadden de Crips in hun beginjaren nog iets weg van Robin Hood-achtige taferelen, tegenwoordig gaat alles om Robbin’ Hoods. In ’72 ontstonden er reeds zes subdivisies van de Crips. Gekleed in het blauw roofden ze huizen leeg en werd iedereen die in de weg stond vermoord. Het motiveerde Tuemack ‘T’ Rogers tot het starten van een contra-initiatief: de Bloods. Strijdend in het rood beschermden zij de buurten tegen de in frequentie toenemende aanvallen van de Crips.

Waren de gevechten eind jaren zestig nog tamelijk onschuldig, tien jaar later bracht men ware legers op de been. Crips en Bloods werden bendes die geld verdienden. Leden reden rond in dure auto’s en dito kleding. De winst? Die werd gemaakt met cocaïne, verhandeld in zogenaamde Crack Labs. In de tussentijd bleef het moraal van elkaar verdedigen gelden. Een Crip dood? Dan sneuvelt er binnen 24 uur nog een Blood. Het aantal slachtoffers stapelde zich zo op.

Vrede?

Na meer dan twintig jaar woede tegenover elkaar lijkt er in 1992 een einde te komen aan de steeds intensere strijd tussen blauw en rood. Er werd gepraat – mogelijkheden om een einde aan de geweldsgolven te maken werden bespreekbaar. Maar op 29 april van dat jaar is het gedaan met de relatieve rust in South Central L.A.. Videobeelden tonen aan hoe vier blanke politieagenten inslaan op de donkere Rodney King, zonder verweer van laatstgenoemde. De daaropvolgende vrijspraak leidde tot de grootste rellen die Los Angeles heeft gekend. Heel Watts werd geplunderd en vrijwel iedere niet-Afro-Amerikaan moest het ontgelden. Na zes dagen geweld werd het leger erbij gehaald om de gemoederen te sussen. Resultaat: honderden gebouwen verloren, een miljard aan schade en tientallen doden.

Nieuwe generatie

De gewelddadige rellen gebeurtenissen in de Californische metropool resulteerden wél in een verbroedering tussen de Crips en de Bloods. Voor het eerst streden zij samen tegen een gemeenschappelijke vijand. Eindelijk leek het einde van het straatgeweld in zicht. Maar optimisten zaten mis. Verschillende films, programma’s en de opkomst van hip-hop verheerlijkten het leven van de gangs in Los Angeles, zoals voorheen het geval was bij gangsters uit Chicago. Het motiveerde de nieuwe generatie om zich opnieuw aan te sluiten bij een gang, dit keer verspreidt over heel Amerika. Vandaag de dag vindt je gangs in St. Louis en New Orleans, maar ook in ons eigen Den Haag. En in tegenstelling tot voorheen zijn gangsters niet langer voornamelijk van Afro-Amerikaanse afkomst: ook zogenaamde Hispanics en blanken hebben zich het straatleven aangemeten. Hoewel veel originele leden hun leven drastisch hebben veranderd, gaat de oorlog op straat gestaag door – grootser en heftiger dan ooit.

Wat is jouw mening over het gangleven in South Central L.A.? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook of Twitter.