Afrika OnlyCanada Only

Zoek

De 25 allermooiste nationale parken van Amerika

Canyonlands National Park
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het allermooiste nationale park van Amerika? Da’s een bijna onmogelijk te beantwoorden vraag. Maar bij online magazine Thrillist zijn ze er inmiddels over uit. De redactie bezocht de 25 meest bezochte parken van het land (ook geen onaardig werk, trouwens) en zette ze in een volgorde van mooi naar fenomenaal. En dit was de uitslag. Agree?

Capitol Reef National Park 3 - Jonathan Vandevoorde via EenBergWerk.nl
Foto: Jonathan Vandevoorde via EenBergWerk.nl

25. Capitol Reef National Park, Utah

Het park dat de meeste mensen vergeten te noemen wanneer je ze vraagt naar Utah’s vijf nationale parken. Capitol Reef heeft bijna net zoveel rode rotsen als andere natuurgebieden in de Beehive State, maar minder massatoerisme. Absoluut de moeite waard.


24. Hot Springs National Park, Arkansas

Dé attractie in Arkansas? Dat is zonder twijfel Hot Springs National Park. Vooral Bathhouse Row, waar je mag zwemmen in het warme bronwater waar het park om bekend staat.


23. Saguaro National Park, Arizona

Zo’n karakteristieke Arizona-cactus zien? Dat is dit jouw bestemming. Niet overslaan tijdens je road trip door het Amerikaanse westen – hoewel dat met dit park helaas nog té vaak wordt gedaan.


22. Cuyahoga Valley National Park, Ohio

Met 133 vierkante kilometer aan watervallen, grotten en hiking trails mag Cuyahoga Valley niet ontbreken in deze lijst – al is het park onder Nederlanders nog tamelijk onbekend.


21. Everglades National Park, Florida

Dé bestemming voor iedereen die benieuwd is naar hoe Florida eruit zag voor Walt Disney en consorten er neerstreken. Prima te doen vanuit Miami, trouwens.


20. Shenandoah National Park, Virginia

Road trippen, maar niet door het westen? Misschien is de Skyline Drive iets voor je. Deze trip gaat dwars door de Blue Ridge Mountains en in z’n geheel door dit prachtige park. Een aanrader voor Amerika-fans die de San Francisco’s en Bryce Canyons van deze wereld al hebben gezien.


19. Death Valley National Park, Californië

We hoeven je vast niet uit te leggen wat er allemaal te zien valt in Cali’s Death Valley. Een must-see als je toch in de buurt bent.


Joshua Tree National Park
Foto: Bongo via California Travel and Tourism Commission

18. Joshua Tree National Park, Californië

Het enige nationale park met een eigen U2-album en dé place to be voor rock climbers. Oh – én goed te combineren met Los Angeles.


17. Great Smoky Mountains National Park, North Carolina en Tennessee

Het meest bezochte park van Amerika mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Leuk tijdens een road trip door het Amerikaanse zuiden.


16. Arches National Park, Utah

De naam Arches National Park liegt er niet om. Hier vind je zo’n tweeduizend zandstenen bogen – met als absoluut hoogtepunt de Delicate Arch. Je weet wel, die van Utah’s kentekenplaten…


15. Haleakala National Park, Hawaii

Als – om wat voor reden dan ook – het beklimmen van een actieve vulkaan hoog op je bucket list staat, moest je maar eens heel snel naar Hawaii. Dit zuidoostelijke deel van het eiland Hawaii is desondanks ook de moeite waard als je gewoon een schitterend nationaal park wil bezoeken.


14. Olympic National Park, Washington

Het enige nationale park van Amerika met een eigen regenwoud in de gelederen. Niet missen als je toch in het noordwesten van The States bent.


13. Sequoia National Park, Californië

Hier, vlakbij het plaatsje Visalia, kun je niet alleen kijken naar ‘s werelds grootste boom qua volume (General Sherman), maar ook naar vijf van de tien langste bomen ter wereld. Die zijn wat minder goed bereikbaar dan onze Sherman, trouwens. 84 procent van dit park heeft namelijk geen wegdek en is alleen toegankelijk te voet of per paard.


12. Badlands National Park, South Dakota

Dit oranje-groen-blauw-uitslaande park is dé place to be voor wie op zoek is naar dinorestanten. Kom je gewoon voor een relaxte vakantie? Dan stelt Badlands je waarschijnlijk ook niet teleur.


11. Rocky Mountains National Park, Colorado

Dit park beslaat misschien niet alle delen van de Rockies, maar wel een van de mooiste gebieden van de bergketen. En met 150 meren en 359 hiking trails denken we dat je je hier best even kunt vermaken…


10. Mount Rainier National Park, Washington

Een van de redenen waarom Seattle de beste skyline van The States heeft, is omdat dit gevaarte altijd op de achtergrond ligt. Mount Rainier is een gigantische vulkaan met een prachtige omgeving. Hikers die ooit de Mount Everest willen beklimmen, komen hier vaak oefenen. Dat leverde Mount Rainier de officieuze bijnaam ‘Himalaya of America’ op.


Bryce Canyon National Park9. Bryce Canyon National Park, Utah

Technisch gezien is de Bryce Canyon geen canyon. Het is een verzameling natuurlijk gevormde amfitheater. Nou en. Het park wordt er niet minder de moeite waard op. Onmisbaar tijdens je trip door het Amerikaanse westen.


8. Acadia National Park, Maine

Amerika’s oudste nationale park ten oosten van de Mississippi staat beneden om haar panoramische vergezichten. De mooiste vind je bij Somes Sound, Bar Harbor en Frenchman Bay. Liever iets doen? Kan ook. Je vindt hier zo’n 200 kilometer aan wandelpaden.


7. Hawaii Volcanoes National Park, Hawaii

Weet je nog – dat Hawaiiaanse park op nummer vijftien van deze lijst? Met die vulkaan? Hawaii Volcanoes National Park heeft er twee. Inclusief ‘s werelds meest actieve variant: de Kilauea.


6. Grand Teton National Park, Wyoming

De massieve toppen van de Teton Range zijn hét symbool van Grand Teton National Park. Dat én het beroemde skiresort Jackson Hole, welke binnen de grenzen van het park ligt, levert Grand Teton zo’n drie miljoen welverdiende bezoekers per jaar op.


5. Glacier National Park, Montana

Bezoek Glacier National Park nu het nog kan. De 25 overgebleven gletsjers zijn er nog wel, maar volgens wetenschappers is dat een kwestie van tijd. Opwarming van de aarde, en zo. Anyway – niet overslaan when in Montana.


4. Zion National Park, Utah

Roodoranje rotsen direct naast tropische watervallen en uitgestrekte woestijnen. Alleen. In. Zion. Een van de allermooiste parken van de Verenigde Staten.


3. Grand Canyon National Park, Arizona

Dit gat in de grond heeft geen uitleg nodig. Tip: Bezoek ook eens de minder bezochte, maar net zo prachtige North Rim van de Canyon.


Yosemite National Park II2. Yosemite National Park, Californië

De mooiste bestemming van wellicht Amerika’s mooiste staat kiezen? Da’s lastig. Thrillist is er toch in geslaagd en gaat voor Yosemite National Park. Met must sees als El Capitan, de Half Dome en de Yosemite Falls valt daar iets voor te zeggen.


Yellowstone National Park 3 - Anneloes Keunen via Amerika Only
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

1. Yellowstone National Park, Idaho, Montana en Wyoming

Het allermooiste nationale park van Amerika? Dat is volgens de kenners ook het oudste park. Yellowstone heeft Old Faithful – de trouwe geiser die om de negentig minuten uitbarst. Heeft de prachtige Grand Prismatic Hot Springs. En heeft heel veen bizons en beren. Reden genoeg om dit park ooit te bezoeken – dachten we zo.

Plannen om naar The States te gaan? Kijk dan hier voor road trips, hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor je huurauto of camper!