Afrika OnlyCanada Only

De 5 vreemdste straatnamen in San Francisco

San Francisco - Pixabay-min
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

San Francisco groeide tijdens de gold rush zó hard dat de straatnamen niet aan te slepen waren. De stad wilde echter niet aan de 1st en 2nd Streets beginnen. In plaats daarvan besloten ze belangrijke personen in San Francisco te eren met een eigen straat…

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”ticketlinks”]

…maar dat liep een beetje uit de hand. Die mensen waren namelijk lang niet altijd diegene waarvoor ze zich uitgaven. Sommigen hadden helemaal geen straatnaamwaardig beroep. Zodoende zijn er in de stad een aantal opmerkelijke straatnamen te vinden. Dit vinden wij de mooiste exemplaren.

Green Street

Green Street werd vernoemd naar een lokale bankier en politicus: Talbot Green. Green werd destijds als een van San Francisco’s allereerste leiders gezien. Hij kwam oorspronkelijk uit Pennsylvania en werd in de City By The Bay een van de rijkste, voornaamste burgers. Alle reden voor een straat, dus.

Of niet? Want achteraf bleek de man helemaal geen Talbot Green te heten. Zijn naam was eigenlijk Paul Geddis. Hij was uit Pennsylvania gevlucht toen hij zevenduizend dollar aan de bank verloor tijdens een pokertoernooi – in paniek, dus. Hij liet zelfs zijn vrouw en kinderen achter.

Toen San Francisco de fraude ontdekte, wilde de stad eigenlijk de straatnaam opnieuw veranderen. Het bleek alleen behoorlijk prijzig te zijn om alles weer terug naar de originele staat te brengen. Daarom vind je in de stad nog altijd Green Street: de straat die is vernoemd naar niemand.

Washington Square

Washington Square is natúúrlijk vernoemd naar de eerste president van de Verenigde Staten – George Washington. Hoewel dat niet zo vreemd is, is de gekozen plek hiervoor op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Washington Square ligt namelijk volledig buiten het centrum en het meest prominente standbeeld in het park is er een van Benjamin Franklin. Waarom het park dan toch naar Washington is vernoemd? Het is ons in ieder geval een raadsel.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

Minna Street

Minna Street is niet vernoemd naar een niet-bestaande bankier of oud-president, maar naar een prostituee: Minnie ‘Minna’ Rae Simpson. Waarom zij die eer kreeg? Ze had het geluk dat er nogal wat politici achter haar aanzaten – en die gingen uiteindelijk over de straatnamen.

Overigens behoorde niet alleen politici tot Minna’s klantenschare. Ook Peter Pan-schrijver J.M. Barrie kwam er graag. Hij was dusdanig van Minna onder de indruk dat hij het personage Wendy op haar baseerde.

Market Street

Market Street is een van de bekendste straten in San Francisco en vernoemd naar de markt. Maar niet in die in San Francisco, nee. Market Street is een verwijzing naar de markt in Philadelphia. Dat ingenieuze plan komt uit de koker van ene Jasper O’Farrell die de straat baseerde op de stad in het oosten, waar hij lange tijd had gewoond.

Bush Street

Het teveel aan straten en tekort aan straatnamen leidde er op den duur toe dan praktisch iedereen in San Francisco kans maakte op een naar hem of haar vernoemde steeg. Bush Street is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Deze straat is namelijk vernoemd naar een simpele scheepsjongen, J.P. Bush. De enige reden waarom hij een eigen straat heeft, is omdat hij de hierboven genoemde Jasper O’Farrel kende en zo in contact wist te komen met de stadsplanners. Bush heeft overigens wel als assistent meegeholpen met het stratenplan, al gaat het gerucht dat zijn taken zich beperkten tot het vasthouden van een lineaal.

Bush Street is in 2008 tijdelijk opnieuw van naam veranderd: toen werd het Obama Street.

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”sanfrancisco” type=”ticketlinks”]