Canada Only

De 5 zwakste Amerikaanse politici óóit

Alle Amerikaanse presidenten
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Kandidaten voor de gemeenteraad: hier in +31 komen ze niet allemaal even sterk voor de dag. Maar Amerikaanse politici? Die kunnen het nog veel bonter maken. Deze figuren, bijvoorbeeld.

door Boy Tijbosch

JAMES BUCHANAN

Kijk ‘m staan, James Buchanen. Deze extreem op Fred Rutten lijkende president is misschien wel het slechtste staatshoofd allertijden. Waarom? Omdat Buchanan absoluut geen zin had om de slavernij tegen te gaan. En die Burgeroorlog – woedend onder zijn bewind? Kon ‘m ook weinig schelen. Fredje had wel iets anders aan z’n kop: hij had zelf geldproblemen.

ANDREW JOHNSON

Geen president kreeg zoveel kritiek te verduren als Andrew Johnson. Maar ja, wat kon hij daar nou aan doen? Tenslotte wilde hij helemaal geen president worden, zoals hij stellig verklaarde – tijdens zijn presidentschap. Amerika interesseerde hem niet. Andrew Johnson interesseerde hem wél. Zo schroomde de beste man niet zijn eigen wetten te breken en had hij het verder véél te druk met op z’n stoel zitten.

ERIC MASSA

The name doesn’t ring a bell? Eric Massa was een gerespecteerd lid van het congres namens de staat New York. Wás. Hij betaalde de prijs na een akkefietje waarbij hij een collega onzedelijk betastte. Massa werd schuldig gevonden en op straat gezet. Einde? Nee! Klaarblijkelijk vond de ex-politicus het nodig zijn wangedrag te verklaren aan de hand van het slechtste politieke excuus óóit: ‘Het was een kietelgevecht!’. Niet geheel onverwacht: Massa heeft géén politieke functie meer.

SARAH PALIN

Die situate met Rusland en de Krim – hoe lossen we dat op? Sarah Palin’s got the answer: smijt er een atoombom op! Een recent voorbeeld van de totale chaos in het hoofd van Alaska’s finest. ‘t Is namelijk niet de eerste keer dat Palin zich bijzonder lomp uitdrukt. Toen ze nog running mate voor senator McCain was, verklaarde ze stellig dat mensen en dinosaurussen samen leefden. Zesduizend jaar geleden, welteverstaan.

RICK SANTORUM

Rick weet van wanten. Bijvoorbeeld over hoe het alledaagse leven in NL eruit ziet. Volgens Santorum dragen Nederlandse ouderen allemaal een bandje met daarop het vriendelijke verzoek hen vooral niet te euthanaseren. En dan te bedenken dat deze dommekracht een serieuze gooi naar het presidentschap wilde doen…

Witte Huis, Washington DC
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only