Afrika OnlyCanada Only

Zoek

De cowboys van OKC

Oklahoma City
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

OKC’, zo luidt de parmantige bijnaam van Oklahoma City, een stad zuidelijk gelegen in het Great Plains-gedeelte van de VS. ’t Is een van die dingen die communicatiebureaus hebben verzonnen om de stad een wat hipper imago mee te geven. Of dat lukt is een tweede. Het cowboy-imago zit geworteld in de aard van deze wat slaperige plaats.

door Boy Tijbosch

Al jaren proberen diverse instanties af te komen van Oklahoma’s reputatie als cowboy-walhalla. Maar hoewel paarden lang en breed zijn vervangen door pick-up trucks komt de stad maar niet van de opdruk ‘duf’ af. Best zonde, want OKC beschikt – in tegenstelling tot vele andere plaatsen – nog wél over Americana. Tot dusver lijken enkel de reizigers die de stad aandoen wegens Route 66 dat gevoel te ervaren.

Aanslagen

Niet in de laatste plaats staat Oklahoma City echter bekend om de nasleep van de grootste terroristische aanslag tót 9/11 – de Oklahoma City Bombings. Timothy McVeigh, doordrenkt met haat tegenover de regering en alles dat erbij hoort, parkeerde in 1995 een vrachtwagen vol explosieven onder het Alfred P. Murrah-gebouw. De complete voorgevel en een bijbehorend kinderdagverblijf werden weggeblazen, met 168 doden als gevolg. Aan de hand videobeelden kreeg men McVeigh te pakken. In 2001 werd hij geëxecuteerd.

Dat neemt niet weg dat de aanslag geen stempel op de stad – en eigenlijk heel Amerika – heeft gedrukt. De grootste bezienswaardigheid van Oklahoma City is namelijk een memorial dat refereert naar de vreselijke dag. 168 lege stoelen staan symbool voor de daad van één man. Het bijbehorende museum neemt bezoekers mee langs de gebeurtenissen voor, tijdens en na de aanslagen.

Stockyards City

Is dat het enige wat OKC heeft te bieden? Nee. Zoals eerder gesteld leeft het cowboy-gevoel nog altijd onder de bewoners. De levensomstandigheden van de veehouders (toen én nu) worden tentoongesteld in het National Cowboy & Western Heritage Museum. De échte variant is overigens ook niet ver weg. Stockyards City is het deel van de stad waar je de typische Amerikaanse cultuur nog vindt – die van steaks, boots en westerse kunst. Een ouderwetse Main Street completeert het geheel. Je kunt zelfs een koe aanschaffen: veilingen vinden iedere maandag en dinsdag om acht uur ‘s ochtends plaats.

Wat zijn jouw ervaringen met Oklahoma City? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook!