Afrika OnlyCanada Only

Zoek

De Mighty 5 van Utah

Arches National Park
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een camperreis langs vijf schitterende National Parks

door Boy Tijbosch

Mighty Five. ’t Klinkt een beetje als een vage verzameling superhelden uit een foute 80’s-film. In werkelijkheid is het een verwijzing naar vijf absolute must-sees in de staat Utah. Een collectie natuurschoon die zijn weerga niet kent. Met dank aan de good folks van Travelhome Campervakanties bezocht ik – uiteraard per camper – Arches, Bryce Canyon, Canyonlands, Capitol Reef en Zion National Park. Die bezoeken gingen er ongeveer zó aan toe.

1.    ARCHES NATIONAL PARK

Onheilspellende trillingen. Een doffe dreun. En het luide gekletter van een complete serie rotsblokken die neerstorten op de roodbruine grond van Arches National Park. De stofwolken verraden dat er zojuist een groot deel van de Landscape Arch is gesodemieterd.

Misschien handig om erbij te vermelden: dit gebeurde niet tijdens mijn reis. In 1991 waren verschrikte toeristen getuige van deze spontane afbraak in luttele seconden. ’t Geeft je wél een idee van wat er in dit park gaande is. De ruim tweeduizend zandstenen bogen die hier aanwezig zijn worden gevormd door onder meer wind- en watererosie en gaan op den duur allemaal verdwijnen. Ook Delicate Arch (vorige pagina) kent haar toekomstige vormen niet. Niet dat wij dit nog gaan meemaken – daar duurt het proces nét een paar miljoen jaar te lang voor. Hoewel ik mijn twijfels heb bij Balanced Rock (foto). De naam spreekt voor zich. Geloof me: dat bovenste rotsblok wil je niet achterop je klets krijgen.

2.    CANYONLANDS NATIONAL PARK

Meet Canyonlands National Park. Geroemd om haar ongerepte karakter, beroemd vanwege de schitterende zonsopkomst. Bij heldere lucht, althans. Het weerbericht tijdens mijn bezoek? Regen, met een grote kans op regen en een temperatuur die past bij regen. Daar kom je dan 6AM je geïmproviseerde camperbed voor uit…

Aan schoonheid geen gebrek – Canyonlands is fenomenaal. Het landschap is zó ruig en immens: het is niet vreemd dat misdadigers als Butch Cassidy zich hier verschansten om uit handen van bevelhebbers te blijven. Maar Butch liever dan ik. In Amerika is alles groter en dat geldt klaarblijkelijk ook voor de regendruppels. Zelfs dit uitzicht maakt minder indruk wanneer je erbij loopt als een verzopen kat.

3.    CAPITOL REEF NATIONAL PARK

Tussen het bekende natuurschoon komt Capitol Reef misschien over als een lelijk eendje dat óók geen zwaan is. Een verplichte attractie om het rijtje compleet te maken. Mighty Four slaat nu eenmaal nergens op. Hoewel niet bijster veel toeristen een stukje omrijden om dit park te zien, raad ik je van harte aan het wél te doen. Al is het maar voor de bijzondere rotstekeningen die de oorspronkelijke bewoners van dit gebied hier hebben achtergelaten – de voorloper op graffiti.

Bovendien kun je de fraaiste rotsblokken en de meest kleurrijke stenen van het park uitstekend zien vanuit je luie passagiersstoel. De Scenic Drive gaat langs véél hoogtepunten van dit bijzondere park. Let wel op: sommige wegen zijn minder breed dan je camper. Misschien verdient lopen soms tóch de voorkeur.

4.    BRYCE CANYON NATIONAL PARK

Een viervingerige gids die tijdens een boswandeling trots vertelde hoe hij die ene vinger is verloren (‘Lost the damn thing in the kitchen!’). Een olijke toeriste die van té dichtbij een selfie maakt met een norse raaf, waardoor het beest zich vergreep aan haar neus en het lachen haar spontaan verging. En een verzameling dennenappels ter grootte van een stadsbus. Ik had in het Bryce Canyon National Park al genoeg bijzonderheden ontdekt zonder ook maar één rode rots te zien.

Maar de zogenaamde hoodoos van Bryce zijn natúúrlijk de reden dat je dit park bezoekt. Je weet hoe kloof eruit ziet – dit is terecht een van Amerika’s populairste bestemmingen. Ben je sportief aangelegd? Loop dan ook even naar beneden. De Navajo Loop Trail is een kuitenbijter waar je u tegen zegt, maar niet al te lang en absoluut de moeite waard.

5.    ZION NATIONAL PARK

Ik kan het nu gaan hebben over de schitterende monolieten en kloven die zich bevinden in Zion National Park. Ik kan ook iets schrijven over de reusachtige steenbokken die het gebied thuis noemen – of over het feit dat ik heel hard weg ren mocht ik er een ontmoeten. Ik kan beginnen over poema’s die me ongetwijfeld aan één been mee hun hol hadden ingesleurd. ’t Kan allemaal.

In plaats daarvan geef ik je een gouden tip. Schuw je een fikse wandeling niet? Maakt het je niet uit als je nat wordt? En wil je een van de móóiste dingen zien die je óóit hebt gezien? Huur een wandelstok, zorg voor warme sokken en hike The Narrows. Een wandeling door een ravijn die – wat mij betreft – behoort tot een van de allerbeste bestemmingen in The States.

REIZEN PER CAMPER

Op 8 oktober 2014 reed ik voor het eerst in mijn leven in een bakbeest van een camper over een verlaten Highway in de staat Utah. Rijden in Amerika – het komt eigenlijk neer op de vraag wie het stuur vasthoudt. De wegen zijn er zó ruim en stil, er lijkt geen kunst aan. Net toen ik dacht dé perfecte camperbestuurder te zijn, knalde de koelkast open. Een pak Cheddar vloog uit het bovenste schap en gleed vervaarlijk richting één van de slaapplaatsen. Die zat niet goed dicht. My bad. Je rijdt niet elke dag in een voertuig van tien meter lang.

Reizen met een camper: het is een bepaalde manier van op vakantie gaan. Met name de wijze waarop de Amerikanen kamperen fascineerde me. Het gezin naast onze staplaats sloot niet direct na aankomst hun camper aan, maar voorzag de wagen éérst van de nodige Halloween-decoraties. Een andere, potige Amerikaan smeet achteloos een barbecue naar buiten, mieterde er zonder beleid een enorm stuk vlees op, werkte alles in vijf minuten weg en bracht het toestel zonder te wassen weer naar binnen. En weer een ander kwam aanrijden in een camper ter grootte van een Boeing. Met één druk op de knop van zijn afstandsbediening had hij zowel binnen als buiten tv. Slapen op een Amerikaanse camping toont de VS op een manier die je anders nóóit ervaart.

TRAVELHOME CAMPERVAKANTIES

Interessant nieuwtje: in 2017 kan in Noord-Amerika één van de mooiste natuurverschijnselen op aarde aanschouwd worden: een totale zonsverduistering, waarbij de maan tussen de aarde en de zon komt te staan. En dat precies inh et hoogseizoen. Reisorganisatie Travelhome Campervakanties verwacht een run op de camperhuur. Boek daarom op tijd!

Bekijk het volledige aanbod camperreizen op www.Travelhome.nl.