Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Democraten en republikeinen

Politiek 3 - Pixabay
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Je kunt het je maar moeilijk voorstellen: Nederlanders die, met een groene pruik en dito bril, naar de stembus gaan om daar op GroenLinks te stemmen. Een ander voorbeeld: bumperstickers die exact aangeven wat je politieke voorkeur is – en er soms ook nog bij vertellen genuanceerde of minder genuanceerde reden daarachter schuilgaat. Politiek in Amerika neemt soms carnavaleske vormen aan. Het is desondanks wel degelijk een serieuze zaak die menig Amerikaan aan het hart gaat. Twee politieke stromingen domineren: de democraten en republikeinen. We leggen hieronder het verschil tussen een democraat en een republikein uit.

Direct naar
De verschillen tussen de twee stromingen
Rode staten versus blauwe staten

[themify_layout_part slug=reisinfo-algemeen]

Democraat republikein - PixabayDemocraten en republikeinen

Verschillende stromingen
Twee stromingen domineren de Amerikaanse politiek. Dit zijn de democraten en republikeinen. We laten voor het gemak alternatieven als de Green Party, de Libertarian Party en de Legal Cannabis Now Party even buiten beschouwing. Die laatste was in 2016 écht een partij die meedeed aan de verkiezingen…

Democraat
Een democraat denkt over het algemeen liberaal. Ze zijn onder meer voorstander van een nationaal rechtssysteem en progressief en hervormingsgezind ingesteld. Een democraat richt zich iets meer op de de doorsnee Amerikaan en vindt dat de Amerikaanse overheid een ondersteunende taak heeft.

Een democraat is voor Nederlandse begrippen iets meer links.

Republikein
Een republikein is doorgaans iets conservatiever en pleit voor rechter per staat. Ze zijn erg gehecht aan tradities en vinden ondernemerschap en vrijheid twee van Amerika’s belangrijkste elementen. De gemiddelde republikein vindt dan ook dat de Amerikaanse overheid helemaal niet zoveel hoeft te ondersteunen. Dit moet pas wanneer een Amerikaan hiertoe zelf niet in staat is.

Een republikein wordt naar Nederlandse maatstaven vaak vergeleken met een rechtse stemmer.

Divided government
Een republikein is desondanks niet per definitie conservatief, net zoals niet alle democraten liberaal zijn. Amerika kent relatief conservatieve democraten en progressieve republikeinen.

Het is ook mogelijk dat de president van één partij is, terwijl het congres een meerderheid heeft van de andere partij. In dat geval spreken we van een divided government.

Democraten en republikeinen - PixabayDemocraat versus republikein

De periode voorafgaand aan een Amerikaanse presidentsverkiezing zorgt er doorgaans voor dat democraten en republikeinen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Verschillende staten spelen daarbij een doorslaggevende rol. Sommige staten in het westen en oosten van het land, waaronder Californië en New York, stemmen doorgaans op een democraat. Deze staten worden ook wel blue states genoemd. Grote steden gaan meestal ook voor een democraat.

De republikein ontvangt over het algemeen meer steun van kiezers in de centraal en zuidelijk gelegen staten. Deze staten noemen we red states.

Swing states zijn staten waarin de democraat noch de republikein domineert. Dit soort staten, waarvan Florida en Ohio de bekendste voorbeelden zijn, geven tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vaak de doorslag.

[themify_layout_part slug=reisinfo-algemeen]