Canada Only

De Devils Tower in Wyoming is een van de uniekste natuurfenomenen van Amerika

Devils Tower
Foto: @kevindooleyphotos via Wyoming Office of Tourism
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het feit dat het landschap van Wyoming zo weids is, maakt de Devils Tower alleen maar opvallender: een enorme monoliet die vanuit het niets naar boven rijst.

Zeg Wyoming en je denkt waarschijnlijk als eerste aan bestemmingen als Yellowstone National Park en Grand Teton National Park.

Maar – eh. Heb je concrete plannen om de staat te bezoeken? Zet dan Devils Tower National Monument ook maar op je to do-lijstje.

🇺🇸 Lees ook Niet missen in South Dakota: de avondshow van Mount Rushmore

Devils Tower
Foto: @byronbanasiak via Wyoming Office of Tourism

Wat is het Devils Tower National Monument?

Waarom? Nou – om je een goede uitleg te geven, moeten we eventjes terug in de tijd. 60 tot 65 miljoen jaar, om precies te zijn.

In die tijd was er weliswaar nog geen Devils Tower, maar wél een gebied vol gesmolten magma dat zich onder de aardkorst bevond.

Nu weten we niet al te veel over dit soort geologische processen, maar het schijnt dat gestold magma onder invloed van erosie naar boven kan worden gedrukt. Dat is in ieder geval gebeurd bij de Devils Tower. Het heeft geleid tot de majestueuze rots die op de foto’s bij dit artikel is te zien.

Heilige plaats

De naam Devils Tower doet misschien anders vermoeden, maar de toren is voor onder meer Native Americans van de Cheyenne- en Lakota-stammen een heilige plaats. Zij zien de toren als ontmoetingsplaats tussen aardse en spirituele werelden.

Omdat het fenomeen voor hen van grote waarde was én is, wees de Amerikaanse overheid de Devils Tower in 1906 aan als nationaal monument. Het Devils Tower National Monument werd daarmee het eerste in zijn soort.

Oh – en die naam? Die lijkt te zijn gebaseerd op een vertaalfout.

Devils Tower
Foto: Wyoming Office of Tourism

Wat kan ik hier doen?

Een bezoek aan het Devils Tower National Monument in Wyoming is een geweldige ervaring voor natuurliefhebbers. Hoe je de toren – wat ons betreft – het beste ziet? Door te wandelen.

Kies bijvoorbeeld voor de Tower Trail: een korte wandeling van ongeveer 2 kilometer waarmee je dicht bij de toren komt. 

Liever een uitdagendere hike? Ga dan voor de Red Beds Trail: 4,5 kilometer lang en een garantie voor een tof en panoramisch uitzicht over zowel de toren als het omliggende landschap.

Kom je specifiek om foto’s te maken? Bezoek Devils Tower National Monument dan tijdens de zonsopgang of zonsondergang.

📚 Meer lezen over dit deel van The States? Check ons boek Amerika Stories, Vol. 1 voor een reportage van onze roadtrip door North Dakota.

Devils Tower
Foto: Wyoming Office of Tourism

Hoe kom ik bij Devils Tower National Monument?

Het National Monument ligt langs de snelweg WY-110 in Wyoming

Maak je een roadtrip door de omgeving? Combineer het fenomeen dan met de Black Hills van South Dakota. Een bestemming als Deadwood ligt anderhalf uur rijden verderop. 

Dit artikel wordt je aangeboden door The Great American West.