Canada Only

Op deze 2 manieren kun je alsnog proberen Amerika in te komen

Horseshoe Bend - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Dat het land momenteel op slot zit voor Nederlanders hoeven je niet meer uit te leggen. Dat is tenslotte al ruim vijfhonderd dagen het geval. Het is nog altijd wachten op een bericht over een eventuele heropening.

Kun je echter – om welke reden dan ook – niet wachten? Dan zijn er twee manieren om alsnog het land in te komen. De één is afhankelijk van je beroep, de ander is wat omslachtig – maar goed. Het is wellicht minstens een overweging waard. Komen ze!

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

1.

Een visum aanvragen

De basis van het inreisverbod voor Europeanen is dat toerisme niet mogelijk is. Daardoor vallen vrijwel alle Nederlanders af voor een trip naar de Verenigde Staten.

Vrijwel alle Nederlanders. Amerika heeft namelijk een aantal uitzonderingsgevallen bepaald. Die moeten dan naar de ambassade om een zogenoemde NIE – een National Interest Exception – aan te vragen.

De naam zegt het al: een NIE is bedoeld voor reizigers die het nationaal belang van de Verenigde Staten dienen. Dat geldt bijvoorbeeld voor reizigers die directe of essentiële ondersteuning bieden aan Amerika’s kritieke infrastructuur. Een ander voorbeeld: reizigers die essentiële ondersteuning bieden aan belangrijke economische activiteiten in de VS. Of academici die zich bezighouden met het verlichten van de effecten van de coronapandemie.

Een complete lijst aan uitzonderingen vind je hier.

[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]

2.

Een derde land bezoeken

Een andere optie vereist een bezoek aan een zogenoemde derde land. Dat zit zo: Amerika heeft een inreisverbod voor iedereen die in de laatste veertien dagen in een Schengen-land is geweest. Daaronder valt ook Nederland.

Dat betekent dus dat je niet in aanmerking komt voor het inreisverbod als je eerst veertien dagen ergens anders naartoe gaat. Het verbod geldt tenslotte voor mensen die in de laatste twee weken in een Schengen-land zijn geweest. Niet voor inwoners van een Schengen-land.

Zo zijn er voorbeelden van reizigers die eerst twee weken naar Aruba, Curaçao of Mexico reizen. Vanuit die landen is reizen naar The States inmiddels gewoon toegestaan. 

Het recent opnieuw geopende Canada kan ook functioneren als zo’n derde land. Let wel op: je mag de grens met Amerika dan niet per auto oversteken. Je moet in plaats daarvan vliegen.

We moeten daarbij wel zeggen dat we niet zeker weten hoe precies wordt gecontroleerd dat je veertien dagen elders hebt gespendeerd. Wellicht is het handig om documenten van eerder gemaakte vluchten, dus van Amsterdam naar het derde land, goed te bewaren.

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]