Canada Only

Deze Amerikaanse vulkanen kunnen IEDER MOMENT uitbarsten…

Hawai'i - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

Mount Shasta - Unsplash

Mount Shasta, Californië

Goed – die titel is misschien een béétje overdreven. Neemt niet weg dat bijvoorbeeld de stratovulkaan Mount Shasta, in het noorden van de staat Californië, wel degelijk een actieve vulkaan is. Als we het U.S. Geological Survey (USGS) moeten geloven, en dat doen we voor het gemak dan ook maar, barst Mount Shasta om de zoveel honderd jaar uit. Wanneer dat voor het laatst gebeurde? Daar verschillende meningen nogal over. Sommigen stellen dat in de 1700’s was, waar anderen zover teruggaan als 1250.

Anyway, volgens The Wall Street Journal houden wetenschappers te allen tijde het gevaarte in de gaten. Het USGS heeft de vulkaandan ook opgenomen in de top vijf gevaarlijkste vulkanen van de Verenigde Staten.

[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]

Mount Hood - Unsplash

Mount Hood, Oregon

De beroemdste vulkaan van Amerika? Dat is waarschijnlijk Mount Hood in Oregon. Hij ligt niet ver van de stad Portland en is dan ook op de achtergrond aanwezig op foto’s van Portlands skyline. Daar waar er 2,5 miljoen mensen in de stad wonen, is die ligging niet heel handig. Zeker niet omdat Mount Hood gewóón kan uitbarsten.

De meest recente eruptie stamt van halverwege de 1800’s. De USGS stelt dat een mogelijke uitbarsting behoorlijk wat problemen kan veroorzaken in Portland en omgeving, waaronder ondrinkbaar kraanwater en een flinke hoeveelheid as. Mount Hood wordt dan ook goed gemonitord, zodat inwoners van de stad tijdig gewaarschuwd kunnen worden, mocht het onverhoopt misgaan.

Hawaii Volcanoes National Park - Unsplash

Kīlauea, Hawaii

De Kīlauea is de meest actieve vulkanische massa ter wereld en, volgens Hawaiiaanse mythes, thuis voor Pele, de Pacifische vuurgodin. Of ze er daadwerkelijk woont, weten we niet. Feit blijft wel dat de Kīlauea tussen 1983 en nu doorlopend uitbarst, ondanks dat het USGS eerder stelde dat dit niet langer zou gebeuren.

Voor nu is de Kīlauea ook een populaire attractie en voor veel reizigers het hoogtepunt in het Hawaii Volcanoes National Park.

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]