Canada Only

Deze toren in Chicago bevat delen van het Witte Huis, het Colosseum en de piramiden van Gizeh

Tribune Tower - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Chicago, Illinois: dé stad voor de moderne architectuur. We kennen allemaal de Willis Tower, tot 2013 het hoogste gebouw van de Verenigde Staten. We kennen óók het John Hancock Center. Maar kennen we ook de Tribune Tower?

[themify_layout_part id=”32809″]

De Tribune Tower markeert het begin van de Magnificent Mile, de bekende winkelstraat van The Windy City. Dat doet de toren relatief nog niet zo lang. Een wedstrijd in de jaren twintig leidde uiteindelijk tot oplevering van de wolkenkrabber: de architect met beste ontwerp, won de daadwerkelijke bouw.

En zo geschiedde. Raymond Hood en John Mead Howells werden uitgeroepen tot winnaars en de 141 meter hoge toren in neogotische stijl werd gerealiseerd.

Andere panden

Desondanks leek de Tribune Tower tóch niet het project waar men op had gehoopt. Er moest nog eens bij, wilde men kunnen wedijveren met het architectonische geweld in The Chi.

Zodoende begon ene Robert Cormick – blijkbaar inbreker van beroep – met het verzamelen van delen van andere gebouwen om deze toe te voegen aan zijn eigen toren. We noemen: een stuk piramide van Gizeh, een deel van de muur van het Witte Huis én wat stenen van het Colosseum in Rome. Hoewel Trump nu door een gat naar buiten kijkt en de laatste gladiator nog zoekt naar een deel van zijn dak, vormen deze elementen een welkome toevoeging voor de anders toch wat fletse Tribune Tower.

[themify_layout_part id=”30664″]

De toren bezoeken

Hoe de toevoegingen in de nieuwe toren terecht zijn gekomen, is onduidelijk. Maar het resultaat mag er zijn: zelfs een stuk maan is op miraculeuze wijze beland in de structuur van deze toren. De laatste uitbreiding is de verwerking van een stuk staal van het oorspronkelijke World Trade Center in New York City.

De vraag blijft echter: kun je ook iets anders doen dan staren naar een gepolijste stapel stenen? Antwoord: nee. Het is leuk om te zien, bijzonder ook. Maar voor de rest is de Tribune Tower een kantorencomplex, zoals bij de meeste van dit soort gebouwen het geval is.

Mocht je in de buurt zijn van Chicago: sla ‘m niet over. Wellicht vind je nog een deel van je gestolen fiets terug.

[themify_layout_part id=”30801″]