Canada Only

Deze vrouw in Memphis protesteert al 30 jaar tegen de komst van het National Civil Rights Museum

Memphis
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

‘Welcome to the James Earl Ray Exhibition’’ De opdruk van een spandoek voor de deur van het National Civil Rights Museum in Memphis. Cynisch, als je bedenkt dat Ray degene is die Martin Luther King op deze plek ombracht.

Jacqueline Smith is de eigenaar van het doek. Ze protesteert tegen de komst van het museum. Al dertig jaar lang.

De moord op MLK

Het National Civil Rights Museum is een veel bezocht museum in het zuidelijke Memphis, een stad befaamd vanwege de blues, de soul en Elvis Presley. Het is ook de plek waar Martin Luther King, Jr. op 4 april 1968 werd vermoord door een schot uit het geweer van James Earl Ray. Het gebeurde op het balkon van het Lorraine Motel, momenteel aangeduid door middel van een bloemenkrans.

Lorraine Motel

Het Lorraine Motel, afstammend uit 1925, was nooit alleen een motel. Hoewel beroemde gasten als Ray Charles en Otis Redding er de nacht doorbrachten werd het pand later steeds meer een onderkomen voor gewone burgers.

Jacqueline Smith was er één van. Ze woonde er vanwege het werk dat ze er verrichte, als schoonmaakster. Smith is tevens de laatste bewoonster die het motel heeft gekend. In 1988 moest zij noodgedwongen haar woning verlaten – een museum gericht op gelijkheid zou het gebouw gaan innemen.

De uitzetting van Smith verliep niet zonder slag of stoot. Uit protest barricadeerde haar kamer, waardoor ze uiteindelijk met geweld uit het Lorraine Motel moest worden verwijderd.

Protest

Jacqueline Smith ging niet weg. Ze vond het gloednieuwe museum – dat zo’n negen miljoen dollar had gekost – verloochening van het gedachtegoed van King. Volgens haar kon men het pand beter gebruiken voor gratis scholing en service voor daklozen. Sindsdien woont ze, uit protest, aan de overkant van de straat. Haar onderkomen bestaat uit een oude parasol met daaromheen verschillende spandoeken en afbeeldingen.

Een naar gezicht, want de vrouw is graatmager en het is maar de vraag hoelang ze hier nog woont. Bekenden brengen voedsel en drinken, nét de hoeveelheid die nodig is om haar in leven te houden. Onderdak is meermaals aangeboden, maar Smith wil er niets van weten. Haar protest gaat gestaag door.

Steun

Door de jaren heen publiceerden diverse media over het leven van Smith en verscheen ze in meerdere televisieprogramma’s. Jaarlijks komen veel mensen hun steun betuigen aan haar verzet, en niet de minste namen. Aanwezige fotoalbums verklappen dat artiesten als Lady Gaga en Bono van U2 reeds een bezoek brachten aan deze plek.

Jacqueline zelf denkt niet aan een vertrek. Ze vertelt bezoekers alles over haar denk- en levenswijze. Je vindt haar op de hoek van E Butler Avenue en Mulberry Street, schuin tegenover het Lorraine Motel.

Memphis bezoeken

Naar Memphis? Doe het dan in combinatie met een road trip door Amerika’s Diepe Zuiden. Laat je hier inspireren!

Dit bericht bekijken op Instagram

#Jacquelinesmith #MLK50 #Memphis

Een bericht gedeeld door Paula Ceo-Wts Raiford (@paularaiford) op