Afrika OnlyCanada Only

Zoek

DIT gebeurt er als je per ongeluk op je ESTA aangeeft dat je een terrorist bent

Vlag
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een 29-jarige vrouw uit Engeland gaf onbewust het verkeerde antwoord en waarschuwt nu anderen: vul je ESTA uiterst nauwkeurig in.

In The States geweest? Dan ben je vanzelfsprekend bekend met de ESTA. Dit elektronische reisdocument moet praktisch iedereen die naar Amerika gaat invullen. Je vindt er onderdelen over je verblijfplaats, maar ook de vraag of je ook betrokken bent geweest bij terroristische activiteiten.

Die vraag zorgde bij de Engelse Mandie Stevenson voor veel problemen. Ze vinkte namelijk per ongeluk ‘ja’ aan – en dat gaf haar geplande trip naar New York City flink wat vertraging.

Oorzaak

‘Veel mensen vragen me hoe ik dat in godsnaam heb kunnen doen’, vertelt Mandie tegenover Mashable. ‘Maar eigenlijk is het vrij snel gebeurd. Ik dacht dat ik ‘nee’ had aangevinkt, maar blijkbaar is gewoon mijn hand verschoven en heb ik het tijdens de controle over het hoofd gezien.’

Gevolgen

Om haar fout te herstellen, moest Mandie naar de dichtstbijzijnde, Amerikaanse ambassade. Daar moest ze een aantal vraaggesprekken ondergaan die haar omgerekend rond de 400 euro kostten.

Ze kreeg uiteindelijk een visum om alsnog naar New York te reizen, maar de oorspronkelijke reisdata waren al verstreken. Gevolg: Mandie was nóg meer kwijt aan het verplaatsen van vluchten en accommodaties.

Ziek

Extra wrang is dat Mandie ernstig ziek is. Ze ondergaat een behandeling voor kanker en kan alleen in bepaalde periodes reizen. ‘Ik word iedere twaalf weken gescand en boek mijn trips op zeer specifieke tijden’, zegt ze. ‘Deze reis naar New York had plaats moeten vinden voor zo’n nieuwe scan, dus ik keek er erg naar uit. Ik dacht dat zo’n fout simpel te verhelpen was, maar ik zat er goed naast.’