Canada Only

Dit is de mooiste herfst van de hele wereld

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Vermont is trots op haar Fall Foliage – en terecht.

door Boy Tijbosch

De inwoners van Vermont laten zich doorgaans graag omschrijven als ‘die nuchtere Amerikanen’, een werklustig, agrarisch georiënteerd volk, wonend in een geïsoleerd en heuvelachtig gebied. Wat maakt het hun uit of de rest van het land vermoedt dat men hier alleen maar maple cyrup maakt of Ben & Jerry’s eet? Belangrijker is de waardering voor lokale producten en het weren van reclameborden. Maar ondanks die schuchtere houding is er één periode waarin de Vermonters zich minder bescheiden opstellen: de herfst. Want dat seizoen mag dan mooi zijn in Californië of prachtig in de Smoky Mountains, qua schoonheid is er niets vergelijken met de Fall Foliage die zij gewend zijn.

De Amerikaanse herfst viert hoogtij en dat is zichtbaar op verschillende plekken. De Appalachen zijn voorzien van een bijzondere, geelbruine gloed en nationale parken als het Yosemite National Park in Californië worden er bepaald niet lelijker op. Maar waar je in oktober écht naartoe wilt, is Vermont – een staat die zichzelf niet voor niets bestempeld als ‘The Fall Foliage Capital Of The World’. Zoals men er zelf zegt: ‘In de nationale parken vind je misschien mooie bladeren, maar alleen bij ons vind je herfst terug in een combinatie van boerderijen, landerijen, schilderachtige dorpjes en hoge bergtoppen’.

GÉÉN BILLBOARDS

Een trip naar Vermont is een reis naar agrarisch Amerika. Géén enorme steden met drukken zakencentra, wél kleine stadjes waar sporadisch nog een koe over de weg slentert. Géén overkill aan KFC’s en Burger King’s, wél veel family-owned restaurants. Je vindt hier ook geen billboards: die zijn verboden.

Daarmee lijkt Vermont direct een stuk minder op het Amerika zoals de doorsnee reiziger dat kent. De staat hecht waarde aan andere zaken – boerderijen, bijvoorbeeld. ‘Grow local, buy local’ is zowel een slogan als een ideologie: volgens de Vermonters is het goed om te weten wát je een en wáár dit vandaan komt. Al rijdend door de regio Northeast Kingdom ontdek je de karakteristieke, vuurrode boerderijen, soms met de heer des huizes op een schommelstoel voor de deur. Deze boeren verkopen groenten en fruit vers van het land – de aardappel in kwestie heeft nooit een plastic zak ontmoet. Bovendien is de verkoper waarschijnlijk óók de persoon die de pieper persoonlijk van het land heeft geschept.

FARMERS MARKETS

De producten die niet direct worden verkocht, leggen de weg af naar een van de 85 farmer markets die je verspreidt over de staat vindt. De grotere, permanente markten vind je in plaatsen als Montpelier (een stad die, zoals de naam al doet vermoeden, veel Franse invloeden kent), Burlington en Brattleboro. Daarnaast beschikken de kleinere, scenic villages in veel gevallen over een weekmarkt waar pepers, appels en – jawel – maple syrup worden verkocht.

ROAD TRIP

Wil je de landerijen, de farmers markets en de herfstpracht allemaal zien? Twee woorden: road trip! In oktober zijn er meerdere ‘good bets’: herfsttrips met een grote kans op het zien van de Fall Foliage. Hieronder vallen de Northeast Kingdom Byway (van St. Johnsbury naar Newport), Route 242 (van Montgomery naar Jay) en Route 9 (van Brattleboro naar Bennington). Maar er kan er maar één de beste zijn…

In dit geval gaat die eer zonder twijfel naar de Route 100, ook bekend als de VT100. Deze scenic drive van 139 mijl scheert langs bossen en meren, passeert meerdere, ouderwetse dorpjes en knalt dwars door de Green Mountains – volgens velen dé place-to-be tijdens de herfst.

WANNEER NAAR VERMONT?

Dat de herfst dé tijd van het jaar is om Vermont te bezoeken, lijkt ons inmiddels wel duidelijk. Toch zijn er ook binnen het seizoen perioden te onderscheiden. Omdat de Fall Foliage zo populair is, bestaat er een speciale commissie die de rest van het land op de hoogte houdt van de meest recente, beste tijden om naar Vermont te komen: de zogenaamde Fall Reports. Het seizoen begint doorgaans op 12 september en eindigt rond Halloween, op 31 oktober. Daarbij trekt de herfstpracht als een soort magische sluier over het land: de bomen in het noordoosten zijn als eerst aan de beurt om de rode gloed aan te nemen, de zuidelijke valleys sluiten de periode af. Dit jaar heeft Vermont te maken met veel regen en wisselende temperaturen. Gevolg daarvan is dat de Fall Foliage op meerdere plaatsen is blijven hangen: zo’n 75 procent van de staat voldoet aan de verwachtingen.


Uit het Amerika Only Magazine