Canada Only

Dit is dé woning uit de film ‘Home Alone’

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Zijn er reizigers in de buurt van Chicago die eens een andere activiteit willen ondernemen dan waggelen onder de wolkenkrabbers? Ik heb iets voor je. 't Is niet mijn idee en 't was ook niet mijn favoriete bestemming. Hoe dan ook, het is het zogenaamde 'Home Alone-huis' nabij Chicago.
 

door Boy Tijbosch


Ik heb een vriend met een obsessie. Niet voor vrouwen, niet voor auto's. Nee, een obsessie voor de film Home Alone. Je weet wel, die rolprent uit het jaar kruik, waarin een in de steek gelaten joch (Macaulay Culkin, nu zwáár aan de drugs) het aan de stok krijgt met twee bijster onhandige boeven. Een veel gekopieerd concept, soms beter uitgevoerd. Nu speelt 't zich allemaal af vlakbij Chicago. In Winnetka staat de woning die werd gebruikt als decorstuk voor de blockbuster van weleer – nu thuis voor een groot Amerikaans gezin dat, evenals ik, weinig met de hele Home Alone-serie heeft en slechts op zoek is naar rust. Maar dat vinden ze in deze wijk niet.
 

671 LINCOLN AVENUE

 
Nu ben ik wél van mening dat, als je tóch zo'n Home Alone-freak bent én je in de buurt van Winnetka bent, je er heen moet gaan ook. Zodoende stonden we op een vrijdagavond niet onder de lichtgevende skyline van The Windy City, maar reden we er hartstochtelijk langs. Onderweg naar 671 Lincoln Avenue, want 's werelds grootste fan wist het adres beter te herinneren dan dat van z'n eigen woning.
 
Winnetka is een typische buitenwijk van een grote stad. We hoeven 't niet onder stoelen én banken te steken: hier woont de welbedeelde Amerikaan. Het ene huis is nog groter dan het ander en de voortuinen tonen gelijkenissen met het Vondelpark. Maar één huis springt er uit. Niet eens door de omvang, maar door een misplaatst bordje met 'private property' erop. Dit moest 'm zijn, en het was 'm: de enorme villa waar Home Alone zich afspeelt. De waarschuwing deed vermoeden dat we niet de eerste toeristen waren op deze plaats. Een gevoel dat werd bevestigd toen de vrouw des huizes arriveerde en met een norse blik de schijnbaar zoveelste bezoeker van haar stoep probeerde te staren. Uiteindelijk heb ik mijn inmiddels hysterisch huilende medereiziger opgeraapt voor een wandeling door Winnetka.
 

WINNETKA

 
Winnetka is heerlijk om doorheen te karren, kijkend naar de decadente levensstijl van de welvarende Amerikaan. Helemaal als je onthoud dat het gevaarlijkste deel van Chicago op geen uur van de voorstad vandaan ligt. Sportcomplexen, winkelstraten… we waren er hartje zomer, maar er hing een ware kerstsfeer. Zoals in Home Alone. Op zoek naar een alternatief voor de drukte van The Chi? Dan bieden 671 Lincoln Avenue en omgeving best het nodige vertier, óók voor de kritische kijker.
 
 

Foto's: Anneloes Keunen/Amerika Only