Canada Only

Dit is het meest exclusieve hotel van San Francisco – en het heeft een BIZARRE geschiedenis

Union Square, San Francisco
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het Palace Hotel in San Francisco is een van de verborgen geheimen van de stad. Het pand heeft namelijk een prachtige, maar vooral bizarre geschiedenis.

Het hotel geldt als een van de meest luxe accommodaties in San Francisco. Dat is het al sinds 1875. Veel rijken en belangrijke personen brachten hier de nacht door, waaronder enkele Amerikaanse presidenten. Eentje is er zelfs overleden.

Maar dat is niet wat het Palace Hotel zo interessant maakt. Déze vijf redenen doen dat wel!

Palace Hotel - Kevin Lux via Leven In SF
Foto: Kevin Lux via Leven In SF

Het Palace Hotel is gebouwd met gestolen geld

Een exclusief hotel bouwen is niet goedkoop. Dat wist William Ralston ook. Deze bankier en investeerder wilde per se het chiqueste hotel ten westen van Chicago maken en was zodoende de drijvende kracht achter San Francisco’s Palace Hotel.

Het hotel werd daarom voorzien van de nieuwste snufjes en meest exclusieve materialen. Gouden kranen, marmeren vloeren: je ziet het hier allemaal. Het is wat dat betreft niet héél vreemd dat Ralston al snel door zijn persoonlijke tegoeden heen was.

Toen hij geen geld meer had om zijn bouwvakkers te betalen, besloot hij andere bankiers om een te vragen. Tevergeefs, want zelfs zijn eigen bank, de Bank Of California, gaf hem geen stuiver. En dus roofde Ralston in het geniep maar een van de kluizen in zijn eigen bank leeg.

De diefstal kwam pas later aan het licht. Een flink schandaal volgde en de ooit zo populair bankier verdronk iets later tijdens een zwemrondje in de San Francisco Bay. Hij maakte de opening van het Palace Hotel, een maand later, niet meer mee.

Er is een Amerikaanse president omgekomen

Warren G. Harding overleefde de nacht in het Palace Hotel niet.

Hij stierf overigens onder zeer verdachte omstandigheden. De regering hield het op een longontsteking, maar boze tongen verwijzen naar de vrouw van Harding. Ze zou hem vergiftigd hebben als wraak voor zijn vermeende overspel. Opvallend is inderdaad dat vrouwlief weigerde een autopsie te laten uitvoeren.

Palace Hotel 2 - Kevin Lux via Leven In SF
Foto: Kevin Lux via Leven In SF

Je kon er drank kopen tijdens de drooglegging

Terwijl de Amerikaanse regering alle alcohol verbood, was dit een van de weinig plekken waar je nog een flesje sterke drank kon krijgen. Alleen als je de geheime deuren, verborgen locaties en verschillende codewoorden kende, trouwens. Wie ‘flowers for my dinner date’ bestelde, kreeg een bos bloemen met daarin een fles bourbon.

Het pand is verwoest tijdens de aardbeving van 1906

Of na de aardbeving, moeten we eigenlijk zeggen. Ralston had het pand zo laten ontwerpen dat er voorzorgsmaatregelen tegen trillingen aanwezig waren en zodoende bleef het Palace Hotel gespaard tijdens de vernietigende aardbeving.

Tegen brand bleek het hotel echter niet bestand. Omdat het pand bespaard bleef, werd het watereservoir gebruikt om andere branden te blussen. Toen het water op was, en het vuur nog niet uit, sloegen de vlammen alsnog over naar het Palace Hotel, waar toen geen water meer was.

Palace Hotel 3 - Kevin Lux via Leven In SF
Foto: Kevin Lux via Leven In SF

Het duurste schilderij van San Francisco hangt in dit hotel

In de bar, welteverstaan. Het schilderij heet The Pied Piper, bij ons ook wel bekend als De Rattenvanger van Hamelen, en heeft een iconische status in de stad.

Dit hotel boeken?

Staat je portemonnee het toe om een nachtje door te brengen in het Palace Hotel? Kijk dan hier of er nog een kamertje vrij is.

Naar San Francisco

Plannen om naar San Francisco te gaan? Kijk hier voor het aanbod reizen van verschillende organisaties!

Union Square, San Francisco
Foto: Hub via Visit California