Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Dit is het vreemdste en griezeligste pand van Californië: het Winchester Mystery House

Winchester Mystery House - Pixabay
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Trappen naar het plafond, ramen waar geen ramen horen te zitten en 160 (!) verschillende kamers. Dat is zo’n beetje het Winchester Mystery House in San Jose in een notendop…

…en dat is allemaal het werk van ene Sarah Winchester. Ze betrok het huis in 1886. Toen was het nog een relatief kleine boerderij met acht kamers.

Maar zodra Sarah erin trok, begonnen de renovatiewerkzaamheden. Die zouden in totaal 36 jaar in beslag nemen. Sarah stopte pas met het verstrekken van bouwopdrachten toen ze – nou ja – dood was. Dat gebeurde uiteindelijk in 1922.

[themify_layout_part slug=”leestips-californie”]

160 kamers en vage trappen

Tegen die tijd was het huis allang al niet meer de boerderij die het ooit was. Het pand huisvestte 160 kamers, waaronder veertig slaapkamers, tienduizend ramen en niet één, maar twee kelders.

Daarvan zou je nog kunnen zeggen – oké. Het is wat veel voor een vrouw alleen, maar het zijn op z’n minst bruikbare ruimtes.

Dat kan echter niet worden gesteld van vele andere bouwsels die Sarah liet maken. Daaronder vallen onder meer trappen naar het plafond, raamwerken op plekken die geen licht kunnen toelaten en tientallen gangen naar – mja – niets.

[themify_layout_part id=34170]

Spookverhalen

Het is nooit zeker geworden waarom Sarah dit allemaal liet maken. Geruchten zijn er echter volop.

De meeste hebben betrekking op allerlei spookverhalen. Deze stellen dat Sarah Winchester werd achternagezeten door een complete roedel geesten. Allemaal slachtoffers van de uitvinding van haar wijlen echtgenoot – het Winchester-geweer. De vele gangen en andere rariteiten moesten deze spoken misleiden, zodat ze haar niet konden vinden.

Anderen stellen dat Sarah een nogal sterk bijgeloof had. Ze moest bouwen, want zodra ze daarmee zou stoppen, zou ze komen te overlijden.

[themify_layout_part id=37739]

Het Winchester Mystery House bezoeken

Wil je het pand zien? Dat kan. Dat kan door één van de (betaalde) tours door het gebouw te nemen. Een rondleiding door de tuin is gratis. Rond Halloween en rond vrijdag de dertiende worden er zogenoemde Flashlight Tours georganiseerd.

Het huis zelf ligt in San Jose, Californië – niet heel ver van San Francisco.

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=34047]