Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Dit is misschien wel het engste hotel van Amerika…

Los Angeles
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Géén geesten over andere verschijningen in het Cecil Hotel: hier plegen gasten massaal zelfmoord.

door Boy Tijbosch

Veel plekken in Amerika hebben een mysterieuze, soms spookachtige geschiedenis. Vaak berusten deze verhalen slechts op oude legendes en verhalen. In het Cecil Hotel in Los Angeles ligt dit anders en is het duidelijk waar diverse geruchten vandaan komen – uit een historie van dood en verderf.

Het hotel in Downtown L.A. lijkt op het eerste gezicht een accommodatie als ieder ander, op het feit na dat het hotel dicht bij drugswalhalla Skid Row ligt en zodoende niet heel aantrekkelijk is voor de doorsnee toerist. Het is dan ook de geschiedenis die de verblijfplaats macaber maakt. In de jaren ’30 promootte het hotel goedkope overnachtingen voor zakenlui. Een aanpak die niet werkte: al snel kwam er ander publiek op het Cecil Hotel af en gingen er zelfs mensen wonen.MOORD

Richard Ramirez was er één van. Hij gebruikte zijn kamer voornamelijk als schuilplaats – vanaf het Cecil Hotel doodde de ‘Night Stalker’ veertien mensen. Het leek het begin van een reeks naargeestige incidenten. Zes jaar later vermoordde Jack Unterweger meerdere prostituees in en rondom Los Angeles. Ook hij verbleef in het Cecil Hotel, vermoedelijk als een ode aan Ramirez.

Een geschiedenisoverzicht wijst uit dat dit toch niet de eerste keren waren dat het Cecil Hotel met de dood in aanraking kwam. Tientallen jaren eerder pleegden Helen Gurnee en Julia Moore zelfmoord door uit een van de ramen te springen. Pauline Otton deed een soortgelijke poging en doodde daarbij ook nog een voorbijganger. En dan is er nog het verhaal van Elizabeth Short, bijgenaamd The Black Dahlia. Haar lichaam werd in delen aangetroffen in één van de kamers.

ELISA LAM

Na de zaak rondom Unterweger is het even stil geweest rondom het Cecil Hotel. De zaak Elisa Lam bracht hier in 2013 verandering in. Nadat gasten klaagden over de rare smaak van het drinkwater, werd de politie gealarmeerd om in de reservetank op het dak te kijken. Men trof hier het lichaam van Lam aan, een 21-jarige studente uit Vancouver, Canada. Wat de zaak nóg mysterieuzer maakt, is wat bekend staat als ‘de liftvideo’. Op beveilingscamera’s is te zien hoe Lam, vlak voor haar door, bizar gedrag vertoont en duidelijk angstig is voor iets wat niet is te zien.

Bijna twee jaar na de moord op Elisa Lam is de zaak nog altijd niet opgelost en is het een additie aan de donkere geschiedenis van het Cecil Hotel. Wilde verhalen gaan in het rond. Er zou zich een moordenaar onder het personeel bevinden, iemand anders claimt de geest van Lam in het raam te hebben gezien. Het onderzoek is nog altijd gaande, maar feit blijft dat het vreemd en mysterieus is dat één hotel zóveel op haar geweten kan hebben.