Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Dit is Pella: een Nederlandse stad in The States

Pella
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Bakkerij van der Ploeg. Tulpenvelden. Windmolentjes in voortuinen. Niet iets dat je met de Verenigde Staten associeert. Toch is het er wel. In Pella, Ohio. Waarschijnlijk het meest Nederlandse dorp ter wereld – buiten Nederland.

[affiliate location=”amerikaalgemeen” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”amerikaalgemeen” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”amerikaalgemeen” type=”ticketlinks”]

Kijk je naar de miniatuurversies van de windmolens die inwoners van het Amerikaanse dorp Pella in hun tuinen hebben staan, dan denk je totaal niet aan een dorpje in Iowa. Eerder aan een willekeurige plaats in Noord-Holland.

Pella is Nederland in het klein. Het dorp werd in 1847 gesticht door zo’n 800 Nederlandse immigranten. Zij vluchtten voor de religieuze veroordeling in het moederland en vonden hun heil in dit gebied.

Sindsdien wonen er 10,352 mensen in het dorp, op zo’n 45 minuten rijden van Des Moines. Een deel van de inwoners bestaat uit afstammelingen van de oprichters.

Grachten en grachtenpanden

Pella is niet de enige Amerikaans met een Nederlandse tint. Ook plaatsen als Holland en Nederland zijn zich bewust van hun naam en voelen zich zodoende verbonden met ons land. Pella is echter authentiek: geen gemaakte, toeristische sfeer. Ideaal voor de Amerikaan die Nederland wilt leren kennen zonder de oceaan over te hoeven steken. Men spréékt er zelfs Nederlands: Pella-Nederlanders.

Origineel zijn de Jaarsma Bakery, waar dagelijks verse kadetjes (Dutch Rolls) worden geproduceerd, en de grachten in Amsterdamse stijl. Qua omvang valt de hier aanwezige Molengracht niet te vergelijken met een Jordaanse variant, maar het komt aardig in de buurt. Er staat zelfs een molen in Pella – The Vermeer Mill. Het is het grootste exemplaar van de Verenigde Staten en een unieke gewaarwording.

Daarnaast vind je hier Dutch Village, vol gebouwen die de Hollandse tint compleet maken.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

Nederland

Het meest Hollandse element van Pella is echter het festival Tulip Time. Tijdens deze dagen staat de connectie met Nederland nóg centraler dan gewoonlijk. Rondom het Historical District wordt er kaas gemaakt, mensen doen de klompendans en bloemisten produceren hoogstandjes met – vanzelfsprekend – tulpen. Gecombineerd met rodeo’s, dat dan weer wel. ‘t Blijft toch Amerika.

Pella bezoeken? Laat je hier inspireren!

 

[affiliate location=”amerikaalgemeen” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”amerikaalgemeen” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”amerikaalgemeen” type=”ticketlinks”]