Afrika OnlyCanada Only

Dit is Roswell, New Mexico: alienhoofdstad van de wereld

Area 51
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De plaats is een toeristische attractie door dat ene incident uit 1947.

door Boy Tijbosch

Op meerdere plekken in Amerika wonen mensen die ervan zijn overtuigd tekenen van buitenaards leven te hebben gezien. Maar Roswell spant op dat gebied de kroon. Dat heeft alles te maken met een mysterieuze ‘crash’ in de zomer van 1947. Op die dag vond een boer enkele bizarre materialen in zijn weiland – spul dat volgens hem best eens een vliegende schotel kon zijn. Hij bracht de restanten per paard naar zijn buurvrouw, twintig mijl verderop (het blijft Amerika…). Vanaf dat moment groeide de vondst uit tot groot nationaal nieuws. De regering kon niet anders dan reageren en concludeerde dat het ging om een neergestorte weerballon.

TOCH GÉÉN WEERBALLON…

Pas jaren na het incident, in 1978, werd de crash weer opgerakeld. Jesse Marcel, een UFO-onderzoek uit Canada, kwam in contact met een majoor die destijds betrokken was geweest met de berging van de onbekende onderdelen. Volgens de majoor was het uitgesloten dat het om een weerballon ging – dit was, in zijn woorden, een list van de overheid om de rust te bewaken. Wat er daadwerkelijk in Roswell neer was gestort, was niets minder dan E.T. himself – een gerucht dat later werd bevestigd door tientallen getuigen die de vliegende schotel ook hadden gezien.

2015

Anno 2015 is er nog steeds geen bewijs van zowel de UFO- als de weerballontheorie. Sommige inwoners van Roswell waren erbij ten tijden van de crash – zij staan nog altijd achter hun standpunt en leggen zich niet neer bij de officiële verklaring van de overheid. In de tussentijd hebben zij hun geboorteplaats zien veranderen tot commerciële hotspot. Het UFO-museum en -onderzoekscentrum houdt de legende intact en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Mede daardoor is Roswell een interessante plaats om te bezoeken.