Canada Only

Dit is Salem: de bestemming waar ooit de beruchte heksenprocessen plaatsvonden

Salem - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

En HIER moet je zijn om daar iets van mee te krijgen.

[affiliate location=”salem” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”salem” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”salem” type=”ticketlinks”]

Salem, Massachusetts wordt omschreven als een van de meest creepy plaatsen in de Verenigde Staten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de heksenvervolgingen die hier tegen het einde van de zeventiende eeuw plaatsvonden. De processen van weleer trekken ook anno nu nog relatief veel reizigers naar Salem, op ongeveer een uurtje rijden vanuit Boston.

Dat weet Salem (helaas) zelf ook. Zodoende vind je hier, en met name rond Halloween, de nodige verkleedpartijen en frivole optredens – gewoon op straat. Aandoenlijk? Dat zeker, maar heel authentiek is het natuurlijk niet.

Waar moet ik zijn?

Wat dat betreft, ben je beter af bij bijvoorbeeld het Salem Witch Trials Memorial. Hier ontdek je hoe de lugubere vonnissen werden volbracht en lees je de namen van de vermeende heksen waarover het laatste oordeel werd geveld.

Nog zo’n ietwat macabere attractie, bij gebrek aan een beter woord, is een woning die nu The Witch House wordt genoemd. Dit is de voormalige woning van Jonathan Corwin, rechter tijdens Salems heksenprocessen uit 1692. Het is het enige huis in de stad dat rechtstreeks is verbonden met de processen. Je kunt zelfstandig een tour door de woning maken, waar je verschillende meubels en voorwerpen uit die tijd terugvindt.

[affiliate location=”amerika-only-magabook-5-2″ type=”ticketlinks”]

De exacte locatie van de heksenprocessen

Waar de heksenprocessen van Salem precies hebben plaatsgevonden, is lange tijd onduidelijke geweest. Jarenlang werd aangenomen dat het ging om een heuveltop die nu de toepasselijke naam Gallows Hill draagt. Dit werd gebaseerd op doorvertelde informatie van ooggetuigen.

Maar een onderzoek uit 2016 liet zien dat die verhalen eigenlijk onmogelijk konden kloppen. De top van Gallows Hill bleek, vanaf de locaties die in deze verhalen voorkwamen, helemaal niet zichtbaar te zijn. Daardoor bleek dat de juiste locatie ietsje verderop lag. Tussen Pope Street en Proctor Street vind je een kleine, rotsachtige heuvel genaamd Proctor’s Ledge. En dát is de plaats waar de heksenprocessen echt plaatsvonden, hoewel de naargeestige heuvel verder gewóón een naargeestige heuvel is.

Opvallend genoeg is Proctor’s Ledge ook de locatie waar in 1914 een grote brand uitbrak die Salem haast volledig in de as legde. De lokale legende gaat dat de geest van Giles Corey, die tijdens de heksenprocessen van Salem werd doodgemarteld, vlak voor de brand op deze plek verscheen om de ramp aan te kondigen, als wraak voor zijn lot.

Of dat klopt, weten we niet. Er staat in ieder geval nu een Walgreens-filiaal, dat dan weer wel.

[affiliate location=”salem” type=”amerikanl”]

[affiliate location=”salem” type=”tradetracker”]

[affiliate location=”salem” type=”ticketlinks”]