Ene Eileen Muza liet vijf jaar geleden haar drukke bestaan in Chicago definitief achter zich. Ze kocht een ghost town in Utah en betrok het plaatsje Cisco – helemaal alleen.
Chicago is een van de drukste steden van de Verenigde Staten. We kunnen het ons ergens wel voorstellen dat je het af en toe he-le-maal gehad hebt met deze stedelijke chaos. Maar daar zijn stadsparken als Millennium Park voor. De metropool verruilen voor een spookstadje in het midden van Utah’s woestijn – dat is dan weer het andere uiterste.
En toch is dat wat Eileen Muza, 36 jaar, vijf jaar geleden deed. Ze ontdekte Cisco toen ze op weg was naar Canyonlands National Park. Een medepassagier in het vliegtuig raadde haar aan om daar eerst even te stoppen. Ze noemde het ‘a fun stop’ op weg naar het nationale park.
Dat Eileen Muza het ook a fun stop vond, is nogal een understatement. Ze bezocht Cisco niet alleen – ze kocht het ook.
[themify_layout_part slug=”leestips-utah”]
Oude treinstad
Cisco is nooit een hele bruisende plaats geweest, maar ergens aan het einde van de jaren 1800 telde het wel degelijk honderden inwoners. Die werkten dan met name voor het Amerikaanse spoornetwerk. Cisco werd tenslotte ook gebouwd als een railroad service station.
In de decennia die volgden, lieten steeds meer inwoners Cisco voor wat het was. Reden: de treinen werden overbodig in verband met de opkomst van het autoverkeer. Tegen de tijd dag 1970 aanbrak, was de Interstate 70 af en werd Cisco definitief overbodig.
Niet dat Cisco helemaal in de vergetelheid raakte. Het stadje dook in onbewoonde vorm op in films als Vanishing Point en Thelma and Louise. Johnny Cash maakte er zelfs een nummer over: Cisco Clifton’s Filling Station.
[themify_layout_part slug=”reistips-utah”]
Tweede leven
Maar Cisco kreeg pas echt een tweede leven toen het vijf jaar geldeden werd gekocht – door Eileen, dus. Ze kreeg daar onder meer een aantal kapotte wagens, een voormalig postkantoor en een ouwe schoolbus bij. En dat voor minder geld dan een tweedehands auto.
Eileen heeft Cisco sindsdien beetje bij beetje vernieuwd. De laatst overgebleven huizen hebben nu ramen – en één woning beschikt over een fornuis. Momenteel wordt er gewerkt aan de renovatie van een trailer en het maken van een sauna.
[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]
Toeristen
Veel andere mensen ziet Eileen niet. Moab en Grand Junction zijn de twee dichtstbijzijnde plaatsen, maar die liggen beiden op een uur rijden. Toch duiken er soms toeristen op in de bijna-spookstad. Reizigers die, net als Eileen vijf jaar geleden, benieuwd zijn naar hoe een ghost town er in de werkelijkheid uitziet.
Volgens Eileen worden dat er ook steeds meer. Misschien heeft ze haar nieuwe woning daarom wel een naam gegeven. Het huis luistert naar de naam Home of the Brave.
Bron: INSIDER