Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Het was dit weekend 53 graden Celsius (!) in de Death Valley en dat is een septemberrecord

Death Valley National Park - Unsplash
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Oh – en het is niet alleen een record in Californië. Het is officieel de heetste septemberdag ooit gemeten op aarde.

Yes – we weten het. Het kán in Death Valley National Park nóg warmer worden dan 53 graden Celsius. De op één na hoogste temperatuur aller tijden werd hier tenslotte ooit gemeten. We moeten daarvoor terug naar 1913, toen het in Furnace Creek maar liefst 56,7 graden Celsius werd.

Maar dat soort temperaturen worden doorgaans niet gemeten in september. Een kwik van dertig à veertig graden is dan gebruikelijker. Ook geen temperaturen voor een uitgebreide wandeling, maar minder waanzinnig dan dit soort taferelen.

[themify_layout_part id=34444]

Hoe kan het nu in de Death Valley zo warm zijn?

De kans is overigens zeer klein dat de hoogste temperatuur ooit deze maand wordt verbroken. Maar de hitte – die komt niet uit de lucht vallen. Op 16 augustus van dit jaar werd er in het nationale park al een temperatuur van 54,4 graden Celsius gemeten.

De bizarre temperaturen zijn het gevolg van een hittegolf die verschillende delen van de Verenigde Staten en Canada teistert. Zo werd het in Salt Lake City, een stad die zich nu normaal gesproken voorbereidt op de komst van wintersporters, onlangs 39 graden. Dat was voor Salt Lake City de heetste dag ooit.

[themify_layout_part id=34170]

…maar waren er niet onlangs juist overstromingen?

De huidige hitte is enigszins opmerkelijk. Death Valley National Park moest vorige maand tenslotte de deuren sluiten in verband met een groot aantal overstromingen. Duizenden parkbezoekers werden hierdoor geëvacueerd, terwijl er tientallen voertuigen in het water belandden.

[themify_layout_part id=37739]

Is het park open?

Je zou denken dat de hitte resulteert in een nieuwe sluiting, maar niets is minder waar. Sterker nog: een relatief groot aantal bezoekers trok dit weekend juist naar Death Valley National Park. Veel van hen kwamen voor een foto van de hoog uitslaande thermometer in Furnace Creek.

Bron: HLN 

Foto: Unsplash

[themify_layout_part id=34047]