Afrika OnlyCanada Only

Dit zijn Amerika’s meest rolstoelvriendelijke steden

Golden Gate Bridge
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

door Boy Tijbosch

Amerika is over het algemeen een land waar het ook met een handicap goed reizen is, maar in sommige steden zijn de voorzieningen op dat gebied nu eenmaal beter geregeld dan in andere plaatsen. We hebben acht steden voor je geselecteerd die het meest toegankelijk zijn voor VS-fans in een rolstoel – en daar zitten wat verrassingen bij.


Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

1.    WASHINGTON DC

Waarom?

De Amerikaanse hoofdstad staat, naast de vele overheidsgebouwen, ook bekend om het enorme aanbod musea. De reden dat we DC in dit rijtje opnemen is simpel – alle tentoonstellingen zijn toegankelijk voor rolstoelen. Datzelfde geldt voor het openbaar vervoer: zowel de bussen als de metro zijn rolstoelvriendelijk, terwijl men hard werkt om hetzelfde te bereiken met de taxi’s.


2.    SEATTLE, WASHINGTON

Waarom?

Seattle is qua toegankelijkheid vooruitstrevend: hier waren de bussen twintig jaar geleden al volledig uitgerust voor reizigers met een handicap. Daarnaast is de stad over het algemeen goed te bezoeken met een rolstoel, ondanks de soms steile heuvels. Vrijwel alle attracties beschikken over speciale ‘ramps’, inclusief de Space Needle.Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

3.    LAS VEGAS, NEVADA

Waarom?

Vegas heeft haar uiterste best gedaan om de stad toegankelijk te maken voor iedereen die op zoek is naar gokkasten, fabuleuze shows en ander bombastisch vermaakt. De bussen en taxi’s beschikken over de nodige faciliteiten terwijl je – verspreidt over The Strip – meerdere liften vindt die je naar de diverse etages van de reusachtige resorts brengen. Daarnaast is de stad erg plat, hoewel dat vanzelfsprekend niet per se een prestatie van het stadsbestuur is.Foto: Amerika Only/Anneloes Keunen

4.    LOS ANGELES, CALIFORNIË

Waarom?

Los Angeles’ metronetwerk is goed voorzien van Wheelchair Lifts, waardoor de metro bruikbaar is voor iedereen. L.A. blijft natuurlijk dé autostad bij uitstek, maar gelukkig zijn veel hot spots, waaronder de Universal Studios en de boardwalk van Venice, ook uitgerust met de nodige voorzieningen.


5.    ORLANDO, FLORIDA

Waarom?

Orlando heeft hetzelfde gedaan als L.A. en het complete netwerk aan openbaar vervoer uitgerust met toepassingen voor gebruikers in een rolstoel. Desondanks pak je als reiziger in Orlando niet snel een bus of trein. Dat weten ze bij Disney World en de Universal Studios ook: deze twee parken zijn beroemd om hun rolstoeltoegankelijkheid.


6.    CHICAGO, ILLINOIS

Waarom?

Hoewel het weer in The Windy City absoluut geen rekening houdt met wél of géén rolstoel, doen de bussen en taxi’s dit wel: ze zijn beiden, zoals de Amerikanen het noemen, ADA Compliant. Daarnaast zie je niet iedere dag een reuzenrad waar rolstoelgebruikers in kunnen. Dit is het geval bij het exemplaar op de Navy Pier.


7.    SAN FRANCISCO, CALIFORNIË

Waarom?

San Francisco heeft een héél groot nadeel: de stad is gebouwd op een steile helling en daarom van nature moeilijk bereikbaar voor reizigers in een rolstoel. Het stadsbestuur heeft er echter alles aan gedaan om een verblijf in Frisco voor alle reizigers interessant te houden. Alle vormen van openbaar vervoer, inclusief de Cable Cars en de ferry naar Alcatraz, hebben aparte ruimtes voor VS-fans met een handicap.