Afrika OnlyCanada Only

Dit zijn ze: de 10 ALLERMOOISTE plekken in Amerika’s nationale parken

Bryce Canyon National Park
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Met in totaal 58 nationale parken is het lastig om de tien mooiste exemplaren uit te zoeken, laat staan tien plekken binnen dit soort bestemmingen. En toch zijn we best tot een aardig rijtje gekomen – al zeggen we het zelf. Dit vinden wij de tien gaafste bestemmingen in de nationale parken van Amerika. Staat jouw favoriet er ook bij?

Cape Royal in Grand Canyon National Park

De South Rim is verreweg de meest bezochte zijde van de Grand Canyon. Vinden we logisch – met fantastische uitkijkpunten als Yaki Point, Yavapai Point en Desert View Point. De allermooiste plaats om over de fabuleuze Canyon te turen? Die ligt aan de overkant.

Vanaf Cape Royal kijk je uit over een iets meer beboste Grand Canyon die, precies hier, een flauwe bocht maakt en nóg iets dieper wordt. Een ideale plaats om een zonsopgang of -ondergang mee te maken.


Glacier Point - Andreas Hub via Visit California
Foto: Andreas Hub via Visit California

De Half Dome in Yosemite National Park

Dé blikvanger van de Yosemite Valley is deze enorme granieten rots – wat ons betreft het hoogtepunt in het gelijknamige, nationale park. Je kunt ‘m op meerdere manieren bezichtigen. Vanaf de onderkant, via de Valley Floor, bijvoorbeeld. Of vanaf Glacier Point, een van de populairste uitkijkpunten van Yosemite National Park.

En dan is er nog een viewing point voor hele avontuurlijke reizigers, namelijk vanaf de top. De wandeling naar boven komt ook langs de watervallen Vernal en Nevada Falls en eindigt in een soort kabel slash ladder waarmee je jezelf naar boven moet hijsen. Een lange, maar geweldige wandeling!


De Central Peaks van Grand Teton National Park

Grand Teton National Park is een bijzonder park. Natuurlijk vanwege de bizons, otters en besneeuwde bergtoppen, maar vooral doordat het Teton-gebergte geen voorgebergte heeft en daarom vanuit het niets naar boven rijst. De Central Peaks zijn, hóe verrassend, de meest centraal gelegen bergen. Ze vormen samen een aaneenschakeling van rots, sneeuw en ijs die je zelden tegenkomt – ook niet in de VS.


Canyonlands National ParkDe Mesa Arch in Canyonlands National Park

Eigenlijk is het best vreemd dat de Mesa Arch in Canyonlands National Park staat. Gezien de vorm én naamgeving had deze zandstenen boog absoluut niet misstaan in het nabijgelegen Arches National Park, namelijk.

Maar goed. Daar kunnen we nu eenmaal niets aan veranderen. En bovendien had Mesa Arch, ongeacht haar locatie, wel in de rijtje gestaan. ‘t Is namelijk een van de allergaafste bestemmingen in het zuidwesten van The States, mede door de woeste natuur die hier de achtergrond vormt. Een must see voor Utah-reizigers.


De Delicate Arch in Arches National Park

Over Arches gesproken… deze boog staat wél op de juiste plek. Je herkent hem ongetwijfeld van de kentekenplaten: vrijwel iedere chauffeur uit Utah heeft de Delicate Arch achterop zijn of haar auto. Het real-life-exemplaar staat dus in Arches National Park en is alleen te bereiken via een fikse wandeling van zo’n vijf kilometer. Deze tocht brengt je uiteindelijk bij een amfitheater waarin de boog fier staat te wezen.

Hoewel de wandeling naar Delicate Arch absoluut de moeite waard is, raden we je wel aan dit niet op heetst van de dag te doen. In en om Arches National Park kan de temperatuur oplopen tot zo’n veertig graden. Niet ideaal.


Bryce Canyon National ParkHet Bryce Amfitheater in Bryce Canyon National Park

Waar je in sommige parken bergen moet verzetten om bij een bezienswaardigheid te komen, is dat in Bryce Canyon National Park juist helemaal niet het geval. Het mooiste uitzicht over de Canyon heb je namelijk vanaf het meest voor de hand liggende uitkijkpunt. Bryce Amfitheater is zo’n beetje het eerste wat je tegenkomt zodra je het park binnenrijdt. Hiervandaan zie je de roodoranje hoodoos van het park het best.

Wil je de Bryce Canyon toch op een andere manier ervaren? Dan is de Navajo Loop Trail nooit ver weg: een korte, maar pittige wandeling naar de bodem van de Canyon.

Cades Cove in Great Smoky Mountains National Park

Geen hoge bergtoppen en uitdagende wandelingen. Cades Cove is een vallei en die is het beste te zien vanuit, hoe vreemd het ook klinkt, je auto. Komt allemaal door de Cades Cove Loop Trail die om de vallei heen ligt. Je rijdt er in ongeveer een halfuurtje doorheen en als je geluk hebt, spot je nog een beer ook.


Yellowstone National Park 3 - Anneloes Keunen via Amerika Only
Foto: Anneloes Keunen via Amerika Only

De Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park

Old Faithful steelt alle shine, maar deze oude geiser is – wat ons betreft – helemaal niet het hoogtepunt van Yellowstone National Park. Die eer gaat naar de Grand Prismatic Spring: de grootste hot spring ter wereld en officieus ook de meest kleurrijke. Er is alleen één nadeel: het ruikt er naar een mengeling van zweetsokken en rotte eieren. Die moet je helaas even voor lief nemen…

Angels Landing, Zion National Park

De klim naar Angels Landing is niet weggelegd voor onervaren hikers. We durven zelfs zo ver te gaan door te zeggen dat de Landing zónder hike-ervaring zelfs een beetje gevaarlijk is. Maar wie genoeg experience heeft opgebouwd en zich aan de trip naar boven waagt, vindt daar een van de allermooiste uitzichten van Utah – en misschien wel van Amerika.


The Narrows, Zion National Park 5 - Visit Utah
Foto: Visit Utah

The Narrows, Zion National Park

We blijven nog even in de Beehive State – en zelfs in hetzelfde park. The Narrows is een iets toegankelijkere wandeling dan de klim naar Angels Landing, maar ook hier moet je een compromis doen. Je blijft namelijk niet droog, omdat de wandeling dwars door de Virgin River gaat. Heb je dat er voor over? Dan staat je een geweldige tocht door een uitgesleten kloof te wachten. Een must do voor reizigers naar het Amerikaanse zuidwesten!


Filmtip!

Kun je niet wachten tot je komende Amerika-trip ein-de-lijk van start gaat? Dan hebben we een aanrader voor je. De film National Parks Adventure neemt je mee langs de meest indrukwekkende landschappen van The States – waaronder Yosemite National Park, de Everglades en méér.

Zien? Kom ‘m dan, samen met andere Amerika-fans, op woensdag 26 september om 20:00 kijken tijdens de FOX Documentaire Avond in Hoofddorp. De film wordt op groot scherm vertoond en de toegang is helemaal GRATIS.

RESERVEREN KAN HIER!

Banner FOX, Verre Reizen van ANWB