Canada Only

De doodstraf – de laatste uren van de gevangene

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hoewel over het algemeen omschreven als progressief land beschikt Amerika nog altijd over één sanctie die uit de prehistorie lijkt af te stammen. De doodstraf is meerdere malen onderwerp van discussie geweest, maar wordt nog altijd toegepast. Hoe gaat ‘t in zijn werk en welke weg werkt de gevangene af vóór hij die fatale injectie ontvangt?

door Boy Tijbosch

 

Eén ding dat dit macabere artikel wellicht iets luchtiger maakt: het beeld van de schokkende man in een elektrische stoel is verdwenen. De VS heeft de Electric Chair decennia geleden de deur uit gedaan. Dat maakt de doodstraf niet minder barbaars. ‘t Is een vonnis waar vaak jarenlange opsluitingen en rechtszaken aan vooraf gaan.

Convicted

Een ter dood veroordeelde gevangene wordt voor een groot deel van zijn opsluiting gevangen genomen in een cellenblok genaamd Death Row, óók wanneer deze in theorie nog aan de straf kan ontkomen. Pas wanneer de datum bekend is verhuisd de dader, naar Death Watch. Het gedeelte waar men letterlijk en figuurlijk de dood in de ogen kijkt.

De laatste 24 uur

Uiteindelijk nadert de datum des oordeels en breken de laatste 24 uur aan. Gevangenen krijgen dan bezoek van meerdere mensen: vrienden, familie en – ‘t blijft Amerika – geestelijk leiders. Typerend is ook de zogenaamde Last Meal. Wat de veroordeelde maar wilt eten, het wordt voor ‘m gehaald. Zodra de maaltijd is weggewerkt wordt hij gehaald voor de executie.

De executie zelf staat niet toe dat er contact is tussen de veroordeelde en getuigen. Laatstgenoemden zijn vaak in groepen aanwezig. Familieleden van zowel dader als slachtoffer mogen de weinig verhullende voltrekking bijwonen, evenals medisch personeel en journalisten. De gevangene kan de tijd die aanwezigen gebruiken voor de inloop toepassen om nieuwe kleding aan te trekken. Ook douchen behoort tot de mogelijkheden, alvorens de Execution Chamber open gaat.

Lethal Injection

Het tijdperk van de elektrische stoel is voorbij en de zogenaamde Lethal Injection is er voor in de plaats gekomen. Op twee plaatsen in de arm van de dader brengt men slangen aan. Drie stoffen worden intraveneus ingebracht. Stof één bevat Pentothal, waardoor de gevangene in een diepe slaap valt. De tweede stof is Pavulon en zorgt voor het stoppen van de ademhaling door het verlammen van onder meer de longen. Kaliumchloride geeft de genadeklap. Een overdosis van dit derde middel stopt de elektronische signalen die van belang zijn voor de hartfuncti, wat resulteert in een hartstilstand. Twee minuten later is de inmate dood.

Of de doodstraf nog veel wordt toegepast ligt aan wat je verstaat onder veel. De teller voor 2013 staat op vijftien. Opvallend: niemand joeg de straf er zo snel doorheen als George W. Bush in zijn tijd als gouverneur van Texas. 35 staten maken momenteel gebruik van de Death Penalty.

Wat vind jij van de doodstraf? Laat het ons hieronder weten of reageer via Facebook!