Canada Only

Echt waar: Florida heeft een zingend (!) strand

Destin - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het stadje Destin is sowieso al een aardige kustplaats langs de Golf van Mexico; ze zijn er óók nog eens in het bezit van een strand dat blijkbaar aardig toon kan houden…

Verwacht géén gospelkoor dat iedere zondag de bühne betreedt – of iets dergelijks. We doelen hiermee op een kuststrook waarbij het zand daadwerkelijk een geluid produceert dat sterk op zingen lijkt.

De Amerikanen noemen het fenomeen ook wel barking sand of whistling sand. En als strandgangers daar vervolgens op een bepaalde manier overheen slenteren, krijg je dus een singing beach.

[themify_layout_part id=34024]

Hoe ontstaat zo’n zingend strand?

Destin is een van de weinige plaatsen waar dit zogenoemde barking sand ligt. Sterker nog: Destin is thuis voor een aantal zingende stranden. Deze voldoen allemaal aan de officieuze condities die nodig zijn om dit te creëren.

Een voorbeeld: de zandkorrels moeten rond zijn (blijkbaar is dat niet altijd het geval) en een diameter van tussen de 0,1 en de 0,5 millimeter hebben. En als dat dan zo is, moet het zand ook nog eens op een dusdanige manier tegen elkaar aanschuiven dat er lucht ontstaat wanneer je er overheen loopt.

Als dat allemaal in place is, stoot de kust dus daadwerkelijk het zingende geluid uit waar het om bekendstaat.

[themify_layout_part id=33973]

Waar vind ik dit fenomeen?

Misschien merk je het zingende zand helemáál niet op. Het strand van Destin is tenslotte mooi genoeg om je af te leiden. Maar als je het wél merkt, maakt het je kustbezoek toch nét iets unieker.

Waar je precies moet zijn? Nou – in Destin, dus. Voor zover wij weten, volstaan alle stranden.

Je vindt Destin in het noorden van Florida – in het gebied dat ze hier The Panhandle noemen.

Bron: Only In Your State

[themify_layout_part id=37739]

[themify_layout_part id=34047]