Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Een iconische suikerplantage in Louisiana: Oak Alley Plantation

oak alley
Picture of Michelle de Vos

Michelle de Vos

Langs de rivier de Mississippi ligt een van de meest unieke plantages van Louisiana: Oak Alley Plantation. Wat deze plantage zo uniek maakt, is het 240 meter lange pad omgeven door grote eikenbomen dat leidt naar een prachtig groot herenhuis. Een bucketlist item voor reizigers die een iconische plantage in het Diepe Zuiden willen ervaren.

Wat is de Oak Alley Plantation?

Oak Valley Plantation is een natuurlijk historisch monument in de staat Louisiana. Het vertelt het verhaal van een suikerplantage waar rijk en arm tegenover elkaar staan. Slavernij werd gebruikt om het landhuis te bouwen en de suikerplantage te onderhouden. 

Sinds 1925 is de plantage een Foundation – opgericht om ervoor te zorgen dat mensen de plantage kunnen bezoeken en de geschiedenis ervan kunnen leren. 

🇺🇸 Lees ook Aanrader: een roadtrip door Amerika’s Diepe Zuiden

oak alley

Wat is er te zien?

Als mensen aan plantages denken, denken ze aan slavernij en alles wat daarmee gepaard gaat. De geschiedenis is belangrijk en Oak Alley Plantation doet fantastisch werk door zijn historie te delen – via onder meer de volgende bezienswaardigheden.

Big House

Het landhuis is een typisch voorbeeld van een plantagehuis. Het is een vierkant gebouw met rondom een zuilengalerij. Boek een tour en zie zo ook de binnenkant van het huis.

Oak Alley

De plantage staat bekend om zijn Alley of Oaks. Er zijn precies 28 bomen die een steeg vormen van de rivier naar het huis. 

Slave Quarters

Deze gebouwen mag je niet missen om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis van Oak Alley Plantation. De gebouwen zijn niet meer origineel, maar het is wel een goed voorbeeld van de huizen waarin de slaven leefden. 

oak alley

Sugarcane Theater

Leer hoe suikerriet werd verbouwd en verwerkt met een gedetailleerde tentoonstelling in het Sugarcane Theater. Wij raden je aan om de tentoonstelling te bezoeken vóór je het landhuis bereikt. Met de geschiedenis in gedachten krijg je namelijk een beter beeld.

Blacksmith Shop

Breng zeker een bezoek aan de hoefsmid. Deze vind je naast de cadeauwinkel en het restaurant. Deze smederij is een eerbetoon aan de ambachtslieden uit Louisiana en deelt de geschiedenis van het smeden van metaalwerk op plantages. 

Meer bezienswaardigheden

Je kunt daarnaast lopen door de verschillende tuinen, een bezoekje brengen aan het restaurant op het terrein of een souvenir kopen in het winkeltje.

En… je kunt er verblijven. Oak Alley Plantation heeft huisjes die je voor de nacht kunt huren. Perfect voor foto’s tijdens de zonsondergang of wanneer je de plantage zonder mensen wil zien.

oak alley

Hoe kom ik bij de Oak Alley Plantation?

Oak Alley Plantation ligt langs de rivier de Mississippi, tussen Baton Rouge en New Orleans. Het is ongeveer een uur rijden vanaf beide steden.

Het adres van de plantage is 3645 Highway 18 (Great River Road) in Vacherie, Louisiana.

Dit artikel wordt je aangeboden door Travel South USA.