Canada Only

De allereerste McDonald’s vind je in Californië

Eerste McDonald's
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De eerste McDonald’s is nu een museum vol memorabilia en verwijzingen naar Happy Meals, McRibs en goedkope kipnuggets. De McKroket komt er vreemd genoeg niet aan bod.

Toen Dick en Mac McDonald (ja – de beste man heette écht Mac McDonald) in 1940 een eigen restaurant openden in San Bernardino, Californië was dit totáál niet de McDonald’s zoals we die vandaag de dag kennen.

De eetgelegenheid droeg misschien dezelfde naam, maar daar is ook alles mee gezegd. De McDonald’s van die tijd functioneerde als BBQ-specialist en verkocht met name sandwiches en milkshakes.

Wat ze wél met de McDonald’s van nu gemeen hadden, is de snelheid van het serveren. Die was, zeker voor die tijd, ongekend hoog. Dat kwam de broers goed uit, want die hadden allang door dat de moderne klant helemaal geen zin had om lang te wachten op zijn of haar eten.

Toen het restaurant ook nog ontdekte dat hamburgers hun best verkopende items waren en ze hiervan hun handelsmerk maakte, was het hek van de dam. Zeker toen ene Ray Kroc bij de business werd betrokken. Kroc nam de boel over, stampte filiaal na filiaal uit de grond – en de rest is ‘culinaire’ historie.

Eerste McDonald's
Foto: Unofficial McDonald’s Museum

Wat is er te zien in de allereerste McDonald’s?

Het originele restaurant uit 1940 overleefde de tand des tijds en de expansiedrift van Kroc niet. Het pand ging in 1971 tegen de vlakte en de corporatie McDonald’s opende een geheel nieuwe vestiging aan de overkant van de straat. Het enige wat overeind bleef staan, was het bijbehorende reclamebord.

Dat vond Albert Okura maar niets. Okura, een zakenman die met zijn restaurant Juan Pollo naam had gemaakt in de fastfoodbusiness, kocht de grond op en opende een museum op de plek waar ooit het restaurant stond. Hij vulde het museum met memorabilia uit het pre-Kroc-tijdperk en het duurde niet lang voor de expositie door vele McDonald’s-fans werd bezocht.

Fun fact: Okura herhaalde dit trucje later bij het spookstadje Amboy, verderop in Californië. Hij kocht het gehele dorp op, inclusief het bijbehorende tankstation Roy’s Diner, en herstelde dit naar de staat die Amboy in zijn hoogtijdagen had: die van een veelbezocht dorp langs de Route 66.

Eerste McDonald's
Foto: Unofficial McDonald’s Museum

Waar vind ik dit museum?

Je zou zeggen dat McDonald’s blij is met een museum geheel gewijd aan de oorsprong van hun restaurants, zeker gezien het museum draait op donaties. 

Niets is echter minder waar. Ze hebben Okura zelfs aangeklaagd voor het misbruik van de naam McDonald’s. 

Zónder succes, want het museum, dat nu het Unofficial McDonald’s Museum heet, is nog altijd up and running. Je vindt hem aan 1398 North East Street in San Bernardino, Californië.

Bron: Atlas Obscura

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen die...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen die...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen die...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen