Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Einde inreisverbod Amerika: dit weten we tot nu toe

Monument Valley - Unsplash
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Vragen en antwoorden op alles dat we tot nu toe weten over het einde van het inreisverbod.

Gisteren arriveerde ein-de-lijk, na achttien maanden wachten, het grote nieuws: we mogen in november weer reizen naar The States!

Dat neemt niet weg dat er ook nog behóórlijk wat vragen openstaan. De mededeling was weliswaar officieel, maar ook relatief summier. 

We geven je daarom hieronder antwoord op alle vragen die je nu mogelijk hebt.

[themify_layout_part slug=leestips-amerika]

Dus – we mogen weer reizen naar Amerika?

Ja. Dat maakte de Financial Times op maandag 20 september 2021 bekend. Vrijwel alle andere media volgden direct daarna.

Vanaf wanneer mag er weer worden gereisd?

Alle berichtgevingen hebben het over november. De meeste nieuworganisaties gaan er daarbij vanuit dat het gaat om 1 november 2021.

Let wel: de exacte datum is nog niet bevestigd. Jen Psaki, de woordvoerder van het Witte Huis, had het bijvoorbeeld over early november. Het zou dus best nog eens kunnen dat de datum een weekje later uitvalt.

Moet je gevaccineerd zijn om Amerika straks binnen te komen?

Ja. De Amerikanen hebben wel al laten weten dat alleen volledig gevaccineerde reizigers worden toegelaten. Dat is, naar alle waarschijnlijkheid, het geval wanneer je twee vaccinaties hebt ontvangen. Het is ook waarschijnlijk dat je deze langer dan twee weken geleden moet hebben gehad.

[themify_layout_part slug=”reistips-amerika”]

Maakt het uit welk vaccin ik heb gehad?

Dat is lastig te zeggen. Het lijkt ons vrijwel zeker dat de vaccins van Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson (Janssen) sowieso worden goedgekeurd. Deze worden namelijk erkend in de Verenigde Staten.

Het is nog onduidelijk of dit ook het geval is voor reizigers gevaccineerd met AstraZeneca. De Amerikaanse medicijnautoriteit heeft dit vaccin tenslotte nog niet goedgekeurd. De berichtgeving hierover wisselt ook. Sommige media verwachten dat reizigers gevaccineerd met AstraZeneca gewóón Amerika in kunnen, anderen hebben daar twijfels over. Even afwachten, dus.

Hoe zit het met kinderen die nog niet zijn gevaccineerd?

Ook het antwoord op deze vraag moeten we je nog even schuldig blijven. Het lijkt ons dat kinderen die überhaupt niet in aanmerking komen voor het vaccin feilloos kunnen reizen, maar we durven het niet met honderd procent zekerheid te zeggen.

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]

Moet ik een PCR-test laten afnemen wanneer ik in november naar Amerika wil?

Ja. Aanvullend op de vaccinatieplicht heeft Amerika ook laten weten dat iedere reiziger zich vooraf moeten laten testen. Dit moet dan uiterlijk drie dagen voor vertrek gebeuren.

De regelgeving geldt voor Nederlanders, maar ook voor Amerikanen die terugkeren naar hun thuisland.

Moet ik tijdens de vlucht een mondkapje dragen?

Ja – en je kunt hem maar beter ophouden ook. De Amerikanen hebben namelijk een dubbele boete aangekondigd voor passagiers die dit niet doen.

Wanneer wordt er meer bekend over het einde van het inreisverbod?

We denken dat de ontbrekende puzzelstukjes deze week langzaam binnendruppelen. We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen!