Canada Only

Het officiële einde van de Route 66 is déze pier in Santa Monica

Einde Route 66
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Wil je de complete Route 66 rijden – of in ieder geval doen alsof je dat hebt gedaan? Ga dan naar de Santa Monica Pier in The Greater Los Angeles Area, want alleen daar vind je het verkeersbord dat het einde van Route 66 markeert.

Route 66 is de beroemdste route van de Verenigde Staten, hoewel Highway 1 inmiddels aardig in de buurt komt.

Dat heeft vooral te maken met de historie achter deze weg. De trip van oost naar west was in het verleden dé handelsweg van Amerika. Het werd opééns goed mogelijk om goederen van Chicago naar L.A. te vervoeren – en dát zorgde er weer voor dat er langs Route 66 allerlei ondernemingen openden die chauffeurs onderweg van eten, drinken, amusement en slaapplaatsen moesten voorzien.

Maar toen de Interstate eenmaal haar intrede deed, kwam er een abrupt einde aan het fenomeen dat de Route 66 was geworden. Die Interstate was tenslotte veel sneller. Route 66 raakte in de vergetelheid, de ondernemingen sloten hun deuren en wat resteerde is de trip down memory lane die The Mother of All Roads vandaag de dag is.

Einde Route 66
Boy Tijbosch |

Waar vind ik het einde van Route 66?

Dat neemt natuurlijk niet weg dat een trip over Route 66 ook vandaag de dag nog steeds de moeite waard is. 85% van het asfalt is nog intact en her en der vind je nog steeds ondernemingen die de tand des tijds wél hebben overleefd.

Wie Route 66 zo goed mogelijk wil rijden, start in Chicago en rijdt vervolgens via Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico en Arizona de staat Californië binnen. Wil je het écht goed doen? Rij dan helemaal door naar het officiële eindpunt op de Santa Monica Pier.

Deze pier is desondanks niet altijd de officiële terminus geweest, though. Dit punt was namelijk eerst een tamelijk onbeduidend kruispunt in Downtown Los Angeles. Later werd de route doorgetrokken en verbonden met de Pacific Coast Highway.

Niet bepaald een strak eindpunt, zo vond ook de Route 66 Alliance. In een poging de route on a high note te eindigen, startten ze een samenwerking met de Santa Monica Pier Restoration Corporation. Daardoor kwam er, na 83 jaar, een nieuw officieel einde van de Route 66: de Pier in Santa Monica.

Einde Route 66
Boy Tijbosch |

Hoe kom ik hier?

Zien? Dat snappen we. Het is zéker de moeite waard – ondanks dat het einde van Route 66 met een onofficieel verkeersbord wordt aangekondigd.

Rij hiervoor over de Colorado Avenue tot je bij de Santa Monica Pier aankomt. Loop een klein stukje over de pier en je komt het bord vanzelf tegen – ongeveer ter hoogte van het restaurant Bubba Gump Shrimp Company.

Bron: Atlas Obscura

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen