Afrika OnlyCanada Only

ESTA aanvragen? We hebben de belangrijkste vraagstukken rondom de ESTA voor je op een rij gezet

Vlag
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

We melden het waarschijnlijk ten overvloede, maar wie naar Amerika gaat, moet verplicht een ESTA aanvragen. Dit digitale reisdocument bepaalt of je wel of niet toegang krijgt tot de Verenigde Staten.

Ondanks de vele informatie die er rondom de ESTA beschikbaar is, merken we dat er nog vaak vragen zijn rondom een aantal aan de ESTA verwante onderwerpen. Hieronder proberen we antwoord te geven op alle vragen.

De basis van een ESTA

Wat is een ESTA precies?
Een ESTA is een digitaal reisdocument waarin je min of meer verklaart geen bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid te zijn. Daarnaast is het voor de Amerikanen een middel om reizigers die op een zwarte lijst staan toegang tot het land te weigeren.

Wat kost een ESTA aanvragen?
Een ESTA aanvragen kost $14. Je kunt er eventueel voor kiezen om hiervoor een gespecialiseerd organisatie in te schakelen. Je betaalt dan kosten bovenop het eerder genoemde bedrag. Nu een ESTA aanvragen bij zo’n bedrijf? Dat kan hier.

Waarmee kan ik de ESTA betalen?
De ESTA is uitsluitend te betalen met een Creditcard. De eerder genoemde organisaties bieden je soms mogelijkheden om het bedrag via iDeal en andere manieren te voldoen. Open een nieuwe ESTA aanvraag hier.

VlagDe geldigheid van een ESTA

Hoe lang is een ESTA geldig?
Normaal gesproken is de geldigheidsduur van jouw aanvraag twee jaar. De ESTA moet tijdens je gehele verblijf in The States geldig zijn, dus niet alleen op het moment van aankomst.

Wanneer moet ik een nieuwe aanvraag doen?
Je moet een nieuwe aanvraag doen wanneer je ESTA is verlopen of wanneer deze verloopt terwijl je nog in de VS verblijft. Daarnaast moet je de ESTA opnieuw aanvragen als je in de tussentijd een nieuw paspoort het gekregen. Dit omdat een ESTA is verbonden aan het paspoort waarmee deze is aangevraagd.

Mijn naam, nationaliteit of geslacht is gewijzigd. Moet ik mijn ESTA opnieuw aanvragen?
Ja: In alle gevallen moet je de ESTA opnieuw aanvragen. Uitzondering is een verandering van een roepnaam die niet op je paspoort wordt vermeld.

Ik ben verhuisd: moet ik mijn ESTA opnieuw aanvragen?
Alleen als je naar het buitenland bent verhuisd. Verhuizingen binnen een land vereisen geen nieuwe aanvraag.

VlagOverstappen met een ESTA

Moet ik een ESTA aanvragen voor mijn overstap?
Iedereen die naar de Verenigde Staten reist, moet een ESTA aanvragen. Dat geldt dus ook voor reizigers die alleen een overstap in het land maken – zelfs wanneer ze de luchthaven niet verlaten.

Ik maak een doorvlucht – moet ik dan ook een ESTA aanvragen?
Het verschil tussen een overstap en een doorvlucht is dat je bij eerstgenoemde het vliegtuig daadwerkelijk verlaat. Bij een doorvlucht, wat overigens niet veel meer voorkomt, blijft u in het vliegtuig zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het vliegtuig moet worden bijgetankt.

Voor wat de ESTA betreft, zijn er geen verschillen tussen de overstap en de doortocht: in beide gevallen moet u er een aanvragen.

Lastige vragen tijdens het invullen van een ESTA

Wie is mijn contactpersoon?
Het invullen van een ESTA-formulier is in veel gevallen vanzelfsprekend. Er zijn echter een aantal in te vullen velden die nogal eens voor verwarring zorgen. Een daarvan is de contactpersoon.Voor reizigers die naar Amerika op vakantie gaan, is er meestal geen contactpersoon. Het volstaat in dat geval om de naam van je eerste verblijfplaats in te vullen, zoals het naam van een hotel. Je kunt er ook voor kiezen om simpelweg ‘UNKNOWN’ in te vullen. Deze vragen worden normaal gesproken gewoon goedgekeurd.

Wat is mijn verblijfplaats?
Het is wel belangrijk om een juiste verblijfplaats op te geven. Hiermee laat je de Amerikaanse overheid zien dat je jouw reis hebt voorbereid en dat je, op z’n minst voor de eerste reisdag, onderdak het gevonden. Vul ook hier de naam van het eerste hotel in.

Mijn verblijfplaats is nog niet bekend – wat moet ik invullen?
Heb je nog geen hotel geboekt? Laat het veld dan leeg.

VlagExtra aandachtspunten tijdens het aanvragen van een ESTA

Het verschil tussen cijfers en letters
Een fout ingevulde ESTA zorgt ervoor dat je niet naar The States mag reizen – hoe onschuldig de fout ook is. Een toonaangevend voorbeeld hiervan, is het verschil tussen de O en de 0. Onthou daarom altijd dat de Nederlandse overheid heeft vastgelegd dat de O niet wordt gebruikt op onze paspoorten. Mocht je twijfelen: het gaat dus altijd om een 0.

Een bezoek aan specifieke landen
Ben je, nadat je ESTA werd toegekend, in Irak, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië of Jemen geweest? Dan mag je niet meer naar de VS reizen met een ESTA. Een nieuwe aanvraag indienen, voldoet ook niet: je mag enkel met een visum USA van het consulaat naar The States reizen.

Misdaden en drugsgebruik
Een van de vragen op het ESTA-formulier is of je misdrijven hebt gepleegd. Het kan zijn dat dit, ten tijde van de aanvraag, niet zo was, maar dat deze situatie inmiddels is veranderd. In dat geval mag je niet meer met je ESTA naar Amerika reizen. Hetzelfde geldt voor drugsgebruik.

In beide gevallen volstaat een nieuwe aanvraag ook niet: je moet een visum proberen te verkrijgen. Dit kan via het Amerikaanse consulaat.

Ontbreekt er nog een vraagstuk op deze lijst? Stuur dan een mailtje naar info@AmerikaOnly.nl.