Canada Only

Het is EXTREEM heet in Amerika’s noordwesten – 46ºC (!) in Portland

Portland - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Onder andere de staten Oregon en Washington hebben te maken met recordbrekende weersomstandigheden.

Zeg Seattle en je denkt min of meer automatisch aan zompig weer: veel regen, mist en andere, vrij troosteloze omstandigheden. 

Dat is nu wel anders. De stad in de staat Washington verbreekt het ene na het andere hitterecord. Een verwachte temperatuur van 44 graden Celsius bleef weliswaar uit, maar met drie graden minder werd alsnog een hitterecord verbroken. Nooit eerder was het in Seattle 41 graden Celsius.

[themify_layout_part slug=”leestips-oregon-washington”]

Portland en meer Oregon

De staat Oregon was afgelopen weekend eveneens aan de beurt. In de stad Portland werd een temperatuur van 46 graden Celsius gemeten. Dat was eveneens een nieuw record. Het vorige stond op 44 graden Celsius – en dat werd een week eerder gemeten.

Tot juni 2021 had Portland slechts twee keer te maken met temperaturen boven de 41 graden: één keer in 1965 en twee keer in 1981.

[themify_layout_part slug=”reistips-oregon-washington”]

Canada

Het noordwesten van Amerika is niet de enige regio die gebukt gaat onder extreme temperaturen. Het zuidwesten van Canada heeft ook te maken met ellendige hitte. Hier werd zelfs een uitschieter van 46,6 graden Celsius vastgesteld. Opmerkelijk, want normaal gesproken is sneeuw in deze streek ook in juni géén uitzondering.

[themify_layout_part slug=”amerika-only-nieuwsbrief”]

Klimaatverandering

Of dit soort temperaturen in Amerika’s noordwesten het nieuwe normaal zijn, valt nog niet te zeggen. Wel lijkt duidelijk dat de klimaatverandering heeft bijgedragen aan het extreme weer. Meteorologen stellen dat de gemiddelde temperatuur in steden als Portland en Seattle in de voorbije jaren is gestegen.

De verdere weersvoorspellingen voor de zomer sluiten een nieuwe hittegolf niet uit. Het is de verwachting dat ook de maand juli in Washington en Oregon warmer wordt dan gebruikelijk, hoewel dit soort uitschieters waarschijnlijk uitblijven. Het kwik blijft volgens meteorologen steken op dertig graden – maar ook dat is warmer dan gebruikelijk.

Bronnen: USA Today en NU.nl