Canada Only

New Yorks Fifth Avenue wordt volledig vernieuwd – met meer groen en bredere stoepen

Fifth Avenue New York - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het project neemt twee jaar in beslag. Fifth Avenue New York heeft daarna meer ruimte voor voetgangers, maar ook fietspaden en meer bomen en planten.

Het is een van de populairste – bij het gebrek aan een beter woord – bezienswaardigheden van New York City: Fifth Avenue. En dan doelen we specifiek op het gedeelte van de winkelstraat dat tussen Bryant Park en Central Park ligt.

Well – precies dát deel van Fifth Avenue gaat nu volledig op de schop. Burgemeester Eric Adams kondigde zondagavond aan dat de populaire avenue wordt omgedoopt tot ‘a world-class public space’.

[themify_layout_part id=34268]

Wat gaat er precies gebeuren?

De focus komt daarbij te liggen op voetgangers. Zij krijgen over twee jaar méér loopruimte, maar ook een betere verlichting.

Fietsers worden ook niet overgeslagen – daar zijn er in New York tenslotte steeds meer van. Hun veiligheid wordt verbeterd door de toevoeging van afzonderlijke fietspaden. Om nóg meer veiligheid te creëren, krijgt de bus een eigen rijbaan.

De plannen maken deel uit van een groter geheel: New New York: Making New York Work For Everyone. Dit project borduurt voort op een initiatief dat afgelopen maand werd geïntroduceerd: de sluiting van Fifth Avenue op minstens drie zondagen per maand. Wellicht dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren.

[themify_layout_part id=34170]

Waarom vindt deze vernieuwing plaats?

Het deel van Fifth Avenue dat grofweg tussen 42nd Street en 59th Street ligt, inclusief het Rockefeller Center, staat wereldwijd bekend als shopping destination. Het trekt dan ook behoorlijk wat toeristen – waaronder waarschijnlijk jijzelf.

Het is daardoor ook een aardig druk deel van Manhattan. Té druk. Het voetgangersverkeer loopt vaak niet lekker door – vooral niet in december. Vandaar deze vernieuwingen.

[themify_layout_part id=37739]

Wanneer zijn de vernieuwingen op Fifth Avenue New York klaar?

De renovaties nemen naar verluidt twee jaar in beslag. De eerste verbeteringen moeten echter al in 2024 zichtbaar zijn. 

Bron: Travel + Leisure

[themify_layout_part id=34047]