Canada Only

Dit móet je gezien hebben: de Flagstaff Crater in Arizona

Meteor Crater - Unsplash
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De Flagstaff Crater is een gigantisch gat in de grond en staat mondiaal bekend als ’s werelds best bewaarde meteorietkrater.

[themify_layout_part id=34172]

Hoe is de Flagstaff Crater ontstaan?

Zo’n vijftigduizend jaar geleden stortte een verdwaalde meteoriet neer op een land dat nu onder Winslow valt. Het resultaat? Een enorme krater in het landschap van Arizona.

Het gevaarte staat hier bekend als de Meteor Crater of de Flagstaff Crater. Officieel is het echter de Barrington Crater. Het gat is vernoemd naar Daniel Barringer: de wetenschapper die voor het eerst suggereerde dat deze krater weleens veroorzaakt kon zijn door een meteorietinslag.

Barringer kocht de grond op, zodat hij met zijn bedrijf, de Standard Iron Company, kon onderzoeken of zijn claim steekhield.

Zijn medewetenschappers gingen daar overigens totaal niet in mee en geloofden er niet veel van. Maar Barringer kreeg gelijk. De Standard Iron Company vond hier namelijk de materialen coesiet en stishoviet. Die komen alléén voor wanneer kwartshoudend gesteente wordt geschokt door een onmiddellijke overdruk.

Een lastig te begrijpen verhaal – we know. Laten we het er maar op houden dat deze vondsten de claim van Barrington ondersteunden.

De beste man maakte dat zelf overigens niet meer mee. Hij overleed in 1929. Ene Eugene M. Shoemaker was de man die de zoektocht voltooide en dus de credits kreeg.

[themify_layout_part id=34170]

Wat is er te zien?

Bezoekers die nu naar de Flagstaff Crater gaan, zien echter niets van deze resten. De krater is echter enorm en daarom absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Je kunt bovendien wél een glimp opvangen van een neergestort vliegtuig. Die ligt er sinds 1964: het jaar waarin twee stuntpiloten in de krater crashten. Ze overleefden het beiden, maar de Cessna 150 deed dat niet. Deze is om onduidelijke redenen nooit uit de Flagstaff Crater gehaald. Wellicht om anderen te waarschuwen deze stunts vooral niet te herhalen.

[themify_layout_part id=37739]

Waar vind ik de Flagstaff Crater?

Zien? Je vindt de krater langs de I-40 bij Exit 233 in de staat Arizona. De twee dichtstbijzijnde plaatsen zijn Winslow in het westen en Flagstaff in het oosten.

Toegang tot de Flagstaff Crater kost geld.

Bron: Atlas Obscura

[themify_layout_part id=34047]