Canada Only

Ga je naar New York en wil je maar één wolkenkrabber bezoeken? Dit zijn de voor- en nadelen van NYC’s bekendste uitkijkpunten

One World Trade Center - Tagger Yancey IV via NYC & Company
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Naar New York? Dan mag zo’n fabuleus uitzicht over Manhattan natuurlijk niet ontbreken. Keuze is er tenslotte volop. 

Je kunt natuurlijk zowel One World Trade Center als het Empire State Building en Top Of The Rock bezoeken. We schatten zomaar dat je budget niet oneindig is. Daarom hebben we de pro’s en cons van de drie bekendste skyscrapers voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

One World Trade Center - Tagger Yancey IV via NYC & Company
Tagger Yancey IV via NYC & Company

One World Trade Center

Bovenin de Freedom Tower van het One World Trade Center vind je NYC’s nieuwste aanwinst op het gebied van uitkijkpunten. Daarmee is One World Observatory ook direct het modernste platform van allemaal. Nog voor je de top bereikt, word je overspoeld met allerlei technologische highlights. De voor- en nadelen van een bezoek aan de Freedom Tower? Dit zijn ze!

Voordelen

+ Je ziet niet alleen Manhattan, maar ook Brooklyn. En mits het niet té bewolkt is, heb je een uitstekend beeld van zowel het Empire State Building als het Chrysler Building. En dat zijn toch de mooiste torens van de stad…

+ De ramen zijn groot, waardoor het makkelijk is om details te spotten.

+ Het platform van One World Observatory is uitstekend geschikt voor het maken van panorama’s. Let daarbij wel een beetje op de reflectie in de ramen.

+ Dit platform is, in tegenstelling tot andere uitkijkpunten, volledig overdekt. Wel zo lekker wanneer je New York in de winter bezoekt.

+ Zoals gezegd is de wachtrij modern en voorzien van de nodige, aantrekkelijke visuals. Zo kom je die wachttijden wel door.

Nadelen

– One World Trade Center bezoeken? Dan moet je iets dieper in de buidel tasten in vergelijking met de andere, twee torens. De daadwerkelijke prijs hangt af van het type kaartje. Ga maar uit van zo’n $15 per persoon méér.

– En de toegangsprijs is niet de enige prijs die hoger ligt. Zo kun je een iPad met aanvullende info over de skyline huren. Daar mag je echter nog eens $15 dollar voor neerleggen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over die sandwiches van $12…

– Vergeleken met de andere wolkenkrabbers is de gift shop hier wat karig. Zeker vergeleken met hoe op-en-top de toren er voor de rest uitziet. Maar goed – je komt tenslotte ook niet voor een teddybeer naar de Freedom Tower.

Gaat dit ‘m worden? Kijk dan HIER voor kaartjes voor One World Observatory.


Empire State Building, New York

Empire State Building

De beroemdste toren van de drie? Dat is zonder twijfel het Empire State Building. Het is bovendien moeilijk deze wolkenkrabber te missen. Het pand is zó groot dat ze haar eigen postcode heeft. Daarnaast is ESB ook een hele mooie toren – zowel aan de binnen- als de buitenkant. Je mag hem eigenlijk niet missen – maar goed. Keuzes, keuzes…

Voordelen

+ De toren heeft een prachtig exterieur, maar ook een schitterend interieur. De lobby alleen al is de moeite waard – en dan moet je nog naar boven…

+ De wachtrijen kunnen soms lang zijn, maar zijn nooit buitensporig lang. De security check verloopt namelijk vrij vlot.

+ Daarnaast zijn er verschillende liften die mensen naar boven brengen. Het kan nooit heel lang duren voor je bovenop het observatiedek staat.

+ Het uitzicht over Manhattan is fantastisch, maar dat wordt nóg beter door de gratis verrekijkers die je op het platform vindt. Een absoluut pluspunt.

+ De bijbehorende giftshop is de uniekste van de drie toren. En wederom – daar kom je misschien niet voor, maar het is zeker een vermelding waard.

Nadelen

– Het Empire State Building is niet geschikt voor selfies. Waarom niet? Het vrij lelijke hekwerk rondom het observatiedek draait iedere foto eigenhandig de nek om. Zonde.

– Je kunt ervoor kiezen om nog hoger te gaan dan de gebruikelijke 86e verdieping. Waarom dat een nadeel is? Omdat je daar, afgezien van het verschil in hoogte, eigenlijk niets van merkt. Zelfde dek, zelfde hekwerk.

– Het klinkt misschien logisch, maar het grootste nadeel van dit observatiedek is dat je het Empire State Building niet ziet. Toch zonde…

Wordt het toch het Empire State Building? Dan vind je jouw kaartjes HIER.


Rockefeller Center, New York

Top of The Rock

Een uitstekend alternatief voor de hierboven genoemde torens – dat is Top Of The Rock. Het platform ligt hoog in de GE Tower, welke op zijn beurt weer deel uitmaakt van het Rockefeller Center. Om déze redenen is een bezoek aan het observatiedek wel/niet de moeite waard.

Voordelen

+ Vanaf Top Of The Rock heb je het allerbeste zicht op het Empire State Building. Een klassieke NY-foto? Die maak je vanaf dit observatiedek.

+ Daarnaast heb je vanaf Top Of The Rock ook een fenomenale kijk op Central Park. Dat is bij die andere twee tóch ietsje minder…

+ Geen hekwerk en geen al te grote ramen. Het is simpel: dit is het beste observatiedek voor selfies.

+ Net als het Empire State Building heeft ook Top Of The Rock een fantastisch interieur. Art Deco-stijl. Zeker de moeite waard.

+ We weten niet of je er gebruik van gaat maken. Maar foto’s en andere add-ons? Die zijn hier net ietsje goedkoper dan bij de concurrerende torens.

Nadelen

– Zo modern als de weg naar boven is bij One World Trade Center, zo ouderwets is ze hier. Het lijkt wel alsof alle visuals in de wachtrijen en liften in geen jaren een update hebben gekregen.

– Hoewel de GE Tower hoog is, is het bij lange na niet zo’n hoge toren als de Freedom Tower. Wolkenkrabbers als het Chrysler Building zijn dan ook minder goed te zien.

– Naar boven? Dat kan even duren. Het Rockefeller Center heeft minder liften en de security check neemt hier over het algemeen meer tijd in beslag dan bij andere torens.

Naar Top Of The Rock? Kijk dan HIER voor je tickets en skip de wachtrij bij de kassa!

Naar New York

(Een van) deze torens zien? Dat doe je tijdens een citytrip New York. Complete reizen vind je HIER. Liever zelf boeken? Kijk dan HIER wanneer de vluchten het voordeligst zijn en zoek HIER een hotel.