Canada Only

Dit is Gemini Giant: letterlijk een van de grootste attracties langs Route 66

Gemini Giant - Pixabay
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Langs Route 66 stikt het van de bizarre bezienswaardigheden. Gemini Giant is geen uitzondering: een metershoog beeld dat de aandacht van hongerige reizigers moet trekken.

Het wordt niet gauw Amerikaanser dan Route 66: in een ver verleden dé manier om goederen van A naar Beter te krijgen.

De meest uiteenlopende restaurants, motels en andere ondernemingen profiteerden daar optimaal van. Met behulp van neonlichten en andere, soms merkwaardige verschijnsels probeerden ze zowel hongerige als slaperige chauffeurs over te halen tot een overnachting, lunch of diner.

Dat eindigde toen president Dwight Eisenhower in 1956 de Interstate introduceerde. Het bleek de doodsteek voor de 66 en vrijwel iedere business die zijn bestaan had opgebouwd aan de hand van het daaroverheen rijdende vervoer.

[themify_layout_part id=34172]

Wat is Gemini Giant?

Sommige overblijfselen zijn echter gebleven. Gemini Giant is daar een goed voorbeeld van.

Gemini is een metershoog beeld dat al sinds de hoogtijdagen van Route 66 functioneert als blikvanger voor het bijhorende restaurant The Launching Pad. Zowel Gemini als The Launching Pad hebben een space-thema; Gemini is vernoemd naar het gelijknamige ruimteprogramma.

Het is Gemini’s taak om hongerige chauffeurs te verleiden tot een Tuna Melt of een Meatball Sub. Beiden staan op het menu van The Launching Pad.

Hoewel het restaurant door de jaren heen ups and downs heeft gekend, inclusief een sluiting van bijna tien jaar, hebben zowel Gemini als het restaurant de tand des tijds overleefd.

[themify_layout_part id=34170]

Waar vind ik dit opmerkelijke beeld?

Zien? Dat kan – en bovendien is Gemini moeilijk te missen. Hij staat in plaatsje Wilmington in de staat Illinois. Volg de officiële route van de Route 66 en je komt, vanuit Chicago, na iets meer dan een uur rijden tegen.

Wie Route 66 all the way van Chicago naar Los Angeles volgt, komt overigens meer van dit soort beelden tegen. Ze worden ook wel Muffler Men genoemd en zijn, net als Gemini, mooie throwbacks naar een tijd waarin Route 66 nog daadwerkelijk functioneerde als handelsweg.

[themify_layout_part id=37739]

[themify_layout_part id=34047]