Afrika OnlyCanada Only

Zoek

Maak kennis met General Sherman: de gróótste boom ter wereld

General Sherman boom
Picture of Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De General Sherman-boom staat in het Sequoia National Park in Californië. Je mag hem niet missen, maar het is eerlijk gezegd ook knap lastig om hem te missen…

Sequoiadendron giganteums zijn een van de grootste bezienswaardigheden in Californië – letterlijk. De bomen horen bij ’s werelds meest massieve organismen. Wie ernaast loopt, voelt zich zonder twijfel ontzettend nietig, zoals Bassie en Adriaan tijdens hun Reis vol Verrassingen al meer dan terecht aangaven.

Maar er is natuurlijk altijd zoiets als baas boven baas. Er kan tenslotte maar één reuzensequoia het grootst zijn. Die eer gaat naar General Sherman.

General Sherman boom
Boy Tijbosch |

Wat is General Sherman?

General Sherman is een boom vernoemd naar William Tecumsah Sherman: een oude generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij is naar schatting tussen de 2.300 en de 2.700 jaar oud, ruim 83 meter hoog en voorzien van een omtrek van 31 meter. Een immense boom, ja.

‘Maar ik ben hier dus geweest en het leek alsof de bomen die ernaast staan minstens net zo groot waren…’

Goed gezien. De sequoia’s in Sequoia National Park ontgaan elkaar qua hoogte niet al te veel, maar General Sherman is toch écht de grootste.

Dat komt omdat dit wordt gemeten aan de hand van volume. Onze Sherman bestaat uit maar liefst 1.487 kubieke meter aan boom – schoon aan de haak.

Non-stop groei

Het mooiste van allemaal is dat General Sherman in de toekomst alleen nog maar groter wordt. Hij groeit namelijk nog steeds – en snel ook. Wetenschappers denken dat de boom onder meer een hoogte van 95 meter kan halen.

Gebroken takken

Dat General Sherman groot is, bleek wel toen er in 2006 tijdens een storm een van de takken naar beneden lazerde. Die tak was 30 meter lang en had een diameter die groter was dan de stam van de meeste normale bomen. 

Niet iets dat je op je hoofd moet krijgen, nee.

General Sherman boom
© Anneloes Keunen

Hoe kom ik bij General Sherman?

Wil je General Sherman zien? Goed idee. Je vindt hem in het Californische natuurgebied Sequoia National Park. De parkeerplaats liggen vlakbij.

Mocht je daarna nog niet genoeg bomen hebben gezien, maak dan een wandeling over een van de vele wandelpaden die ongeveer vanaf General Sherman vertrekken.

Check van tevoren wel even de officiële website, want soms is het park wegens weersomstandigheden dicht.

Bron: Atlas Obscura

Naar Amerika? Gebruik onze checklist!

Boek een pakketreis (vlucht + hotel + auto) óf regel het zelf. Kijk in dat geval hier voor vliegtickets, hier voor hotels en hier voor auto’s!

Regel je tickets voor bezienswaardigheden

Wil je iets leuks doen in Amerika? Check hieronder de mogelijkheden!

Webshop

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Blauw)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Turquoise)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Only SpaarShirt (Zwart)

Vink alle bezochte staten af met het Amerika Only SpaarShirt! De enige bucketlist die je aantrekt en hét shirt voor iedereen...

NIEUW! Amerika Stories, Vol. 1

Amerika Stories, Vol. 1 is een verhalenbundel voor USA-reizigers en -liefhebbers. We nemen je mee naar San Francisco...
Meer artikelen