Canada Only

Niet missen in Nashville: de Grand Ole Opry

Grand Ole Opry Nashville
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De wereldberoemde Grand Ole Opry in Nashville is hét gedroomde platform voor iedereen die ook maar een béétje overweg kan met een gitaar, steel guitar of luchtgitaar.

Terug naar 1925. In dat jaar introduceerde een Amerikaanse radiozender een show die de toekomst van county als muziekgenre voorgoed zou veranderen. 

De naam van die show? Grand Ole Opry.

Dit groeide door de jaren heen tot een show waar verschillende, nu gerenommeerde countrysterren als Carrie Underwood en Brad Paisley allemaal een keer aan hebben meegedaan.

En de show wordt nog steeds opgevoerd. Dat gebeurt meermaals per week in het Grand Ole Opry House – of simpelweg Opry House. Dit pand werd geopend in 1974. Tijdens de bijbehorende ceremonie nam president Nixon hoogstpersoonlijk plaats achter de piano.

Onthoud dus goed: Grand Ole Opry is de naam van de show. Niet van een concerthal, zoals vaak verkeerd wordt verondersteld. Die heet Grand Ole Opry House.

Foto: Chris Hollo (Courtesy of Nashville Convention & Visitors Corp.)

Waar komt het Grand Ole Opry House vandaan?

Vóór Nixon het Grand Ole Opry House opende, vond de show Grand Ole Opry plaats in een ander theater in Nashville: het Ryman Auditorium.

Klein probleem: dit pand was bouwtechnisch gezien in 1960 al veel te oud, waardoor de komst van het huidige Grand Ole Opry House onvermijdelijk was. Het Ryman Auditorium raakte na zijn sluiting in verval en er ontstonden plannen om de concertzaal helemaal af te breken.

Maar toen kwamen de bewoners van Nashville in opstand – muzikanten voorop. Het Auditorium bleef zodoende bestaan en sinds het begin van de jaren negentig worden er ook weer concerten gegeven. Nashville beschikt dus eigenlijk over niet één, maar twee wereldberoemde concertzalen.

Foto: Chris Hollo (Courtesy of Nashville Convention & Visitors Corp.)

Wat kan ik doen bij het Grand Ole Opry House?

Je bezoekt het Opry House mainly voor twee dingen: een show bijwonen óf een tour bijwonen. Of allebei, natuurlijk.

Shows zijn erg indrukwekkend. Soms staan er beroemde artiesten op de bühne, maar je kunt hier ook zomaar de nieuwe Johnny Cash aan het werk zien.

Een rondleiding door de faciliteit is ook zeker indrukwekkend. Je komt hierbij van alles te weten over country als muzieksoort en ziet het theater aan de hand van verschillende insider stories.

Foto: Chris Hollo (Courtesy of Nashville Convention & Visitors Corp.)

Hoe kom ik hier?

Sla de Grand Ole Opry zéker niet over als je bezig bent met een roadtrip door Amerika’s Diepe Zuiden.

Adres: 2804 Opryland Drive in Nashville, Tennessee.

[themify_layout_part id=”40652″]

[themify_layout_part id=34047]